Somonul, ca somonul dar SALATA pe gratar ?!?!

0
791

Da! Da! Ati citit si inteles foarte bine! Nu doar bucati de carne sau frigarui de legume pot fi puse pe gratar ci chiar si salata verde ;-)!

Cum in curand se cam termina Sarbatorile de Iarna (dupa Sf. Ion) toti ne vom dori altceva pe masa, numai “porc” sa nu fie. 😉  Pe blog mai gasiti si alta reteta de somon, dar afumat cu lemn de cedru iar daca nu va place somonul afumat, va oferim o varianta usoara si rapida de somon copt.

 

Iata ingredientele pentru 4 persoane unde somonul „rules”:

  • 2 file-uri de somon,
  • 3-4 lamai verzi (limete),
  • mix condimente Carolina Mustard,
  • zahar brun (2 lingurite).

iar pentru garnitura somonul-ului sunt necesare:

  • 4 buc. salata romana
  • mix condimente in stil grecesc Dancing Sirtaki
  • ulei de masline.
  • Optional: orez salbatic.

Echipament si ustensile de bucatarie necesare pentru somonul perfect:

  1. gratar cu gaz sau cu carbune ce poate fi folosit si pentru Indirect Grilling;
  2. penseta pentru scos oasele de peste
  3. tava perforatasomonul ca somonul dar salata la gratar

Mod de preparare somonul la gratar:

  1. spalati cele 2 file-uri de somon si cu ajutorul pensetei scoateti oasele pestelui (daca e cazul);
  2. asezati file-ul de peste pe un fund de lemn si cu ajutorul unui cutit de bucatarie faceti buzunarele in pulpa de somon, pe dreapta si stanga coloanei vertebrale a pestelui;
  3. taiati limetele in felii si fiecare felie in jumatate; introduceti jumatatile de felie in buzunarele create in file-ul de somon;
  4. apoi presarati un strat subtire de condiment Carolina Mustard (vezi poza);
  5. si cu ajutorul unei lingurite presarati si zaharul brun;
  6. preincalziti gratarul la 200-220°C, setati-l pentru functia de gatit indirecta, adica coacere;
  7. asezati tava perforata cu cele 2 file-uri de somon pe gratar; rostul tavii perforate este de a permite scurgerea grasimii somonului;
  8. cat se coace pestele pe gratar puteti pregatii salata; dupa spalare, taiati fiecare planta in jumatate, stropiti cu putein ulei de masline si presarati mix-ul de condiment in stil grecesc Dancing Sirtaki; in cazul in care aveti mai mult timp la dispozitie este bine ca pregatirea salatei s-o faceti inainte, astfel amestecul de condimente si ulei de masline are mai mult timp sa patrunda printre frunzele de salata (vezi poza de mai jos);
  9. cele 2 file-uri de somon ar trebui sa fie gata dupa aprox. 30-40 min. in functie si de temperatura de coacere setata (recomandat 180-200°C) dar si de preferintele dvs., daca-l doriti mai fraged sau ai bine patruns.
  10. inainte de a lua tava cu somon de pe gratar, asezati pentru cateva minute (2-3 min.) cele 4 jumatati de salata cu fata in jos.
  11. scoateti pestele si salatele de pe gratar simultan, portionati file-ul de somon si completati cu o salata romana si – dupa caz – orez salbatic. Nu uitati sa pregatiti si un pahar de vin alb sec ;-)!

Sa aveti pofta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.