Da! Da! Ati citit si inteles foarte bine! Nu doar bucati de carne sau frigarui de legume pot fi puse pe gratar ci chiar si salata verde ;-)!
Cum in curand se cam termina Sarbatorile de Iarna (dupa Sf. Ion) toti ne vom dori altceva pe masa, numai “porc” sa nu fie. 😉 Pe blog mai gasiti si alta reteta de somon, dar afumat cu lemn de cedru iar daca nu va place somonul afumat, va oferim o varianta usoara si rapida de somon copt.
Iata ingredientele pentru 4 persoane unde somonul „rules”:
- 2 file-uri de somon,
- 3-4 lamai verzi (limete),
- mix condimente Carolina Mustard,
- zahar brun (2 lingurite).
iar pentru garnitura somonul-ului sunt necesare:
- 4 buc. salata romana
- mix condimente in stil grecesc Dancing Sirtaki
- ulei de masline.
- Optional: orez salbatic.
Echipament si ustensile de bucatarie necesare pentru somonul perfect:
- gratar cu gaz sau cu carbune ce poate fi folosit si pentru Indirect Grilling;
- penseta pentru scos oasele de peste
- tava perforata
Mod de preparare somonul la gratar:
- spalati cele 2 file-uri de somon si cu ajutorul pensetei scoateti oasele pestelui (daca e cazul);
- asezati file-ul de peste pe un fund de lemn si cu ajutorul unui cutit de bucatarie faceti buzunarele in pulpa de somon, pe dreapta si stanga coloanei vertebrale a pestelui;
- taiati limetele in felii si fiecare felie in jumatate; introduceti jumatatile de felie in buzunarele create in file-ul de somon;
- apoi presarati un strat subtire de condiment Carolina Mustard (vezi poza);
- si cu ajutorul unei lingurite presarati si zaharul brun;
- preincalziti gratarul la 200-220°C, setati-l pentru functia de gatit indirecta, adica coacere;
- asezati tava perforata cu cele 2 file-uri de somon pe gratar; rostul tavii perforate este de a permite scurgerea grasimii somonului;
- cat se coace pestele pe gratar puteti pregatii salata; dupa spalare, taiati fiecare planta in jumatate, stropiti cu putein ulei de masline si presarati mix-ul de condiment in stil grecesc Dancing Sirtaki; in cazul in care aveti mai mult timp la dispozitie este bine ca pregatirea salatei s-o faceti inainte, astfel amestecul de condimente si ulei de masline are mai mult timp sa patrunda printre frunzele de salata (vezi poza de mai jos);
- cele 2 file-uri de somon ar trebui sa fie gata dupa aprox. 30-40 min. in functie si de temperatura de coacere setata (recomandat 180-200°C) dar si de preferintele dvs., daca-l doriti mai fraged sau ai bine patruns.
- inainte de a lua tava cu somon de pe gratar, asezati pentru cateva minute (2-3 min.) cele 4 jumatati de salata cu fata in jos.
- scoateti pestele si salatele de pe gratar simultan, portionati file-ul de somon si completati cu o salata romana si – dupa caz – orez salbatic. Nu uitati sa pregatiti si un pahar de vin alb sec ;-)!
Sa aveti pofta!