In America, peste 40 de milioane de oameni ies in natura, la picnic in fiecare an. Merg sa gateasca in aer liber, sa faca drumetii, sa exploreze. La noi nu exista o statistica foarte clara, dar cu siguranta numarul romanilor care prefera sa isi petreaca timpul in natura este foarte mic comparativ cu cel al americanilor.
Ganditi-va pentru o secunda cate riscuri presupun aceste evadari la iarba verde. E suficient ca doar cateva persoane sa dea gres ca totul sa se transforme rapid intr-un cosmar. Principalii factori care pot determina crearea unui dezastru au de multe ori legatura cu echipamentele de outdoor cooking.
Multi dintre cei care iubesc gatitul in aer liber nu sunt constienti de riscurile pe care si le asuma atunci cand incearca o astfel de experienta. Din acest motiv, in continuare sunt redate cele mai importante 5 sfaturi cu privire la folosirea corecta a echipamentelor:
- Instalati gratarul mai departe de zona in care planuiti sa va adapostiti peste noapte. Daca omiteti ceva atunci cand curatati spatiul respectiv este posibil sa va treziti cu vizita unor „prieteni”. Mirosul bucatelor preparate atrage foarte repede animalele din padure.
- Monitorizati permanent temperatura grill-ului. E posibil ca aceasta sa aiba anumite fluctuatii si sa va afecteze preparatele pe care le gatiti.
- Orice combustibil sau lichid inflamator trebuie tinut intr-un spatiu adecvat. Evitati pe cat posibil sa nu stea aproape de locul in care va desfasurati activitatea culinara.
- Asigurati-va ca grill-ul a fost inchis asa cum se cuvine dupa ce ati terminat de preparat bucatele. De multe ori suntem entuziasmaţi de cat de apetisante arata acestea si uitam complet de siguranta noastra si a celor din jur.
- Faceti curatenie ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat in locul respectiv. Igiena trebuie sa fie la loc de cinste in orice context, nu doar in cel al outdoor cooking-ului.
Daca doriti sa treceti la un nivel elevat de practicare al gatitului in aer liber, puteti opta pentru un gratar de camping cu functionare cu gaz si in felul acesta ati rezolvat multe dintre problemele enumerate mai sus: nu este nevoie de lichid inflamabil, temperatura este constanta si il puteti instala in apropierea cortului sau rulotei, gratarul se opreste printr-o singura apasare de buton iar curatarea lui nu necesita nici un efort. Acestea sunt cele mai importate tips-uri legate de siguranta gatitului in aer liber. Daca le aveti in minte atunci cand va bucurati de o asemenea activitate, tot ce va mai ramane de facut e sa savurati bucatele impreuna cu familia si prietenii.
Ati trecut vreodata printr-un moment neplacut atunci cand ati gatit in aer liber?