Ce vin asociem fripturilor la gratar?

0
4609

Ce vin asociem fripturilor la gratar este o intrebare pe care o intalnim tot mai des asa ca ne-am gandit sa va oferim cateva indicatii si recomandari fara a fi reguli batute in cuie si lasandu-va voua liberatatea de a experimenta in functie de condimentarea preparatelor sau vinul pe care-l considerati potrivit.

 

Internetul este plin de recomandari de tipul ce alaturam vinului dar noi dorim sa punem problema invers … ce vin asociem fripturilor la gratar 😉 . Asadar iata pe rand cateva propuneri:

 

1. Fructe de mare la gratar – se asociaza in principal cu vinuri albe seci, mai putin corpolente, cum sunt Pinot Grigio, Riesling, Gruener Veltliner sau chiar Feteasca Regala. La fel de bine, daca servim fructele de mare ca aperitiv, atunci putem avea alaturi si un vin spumat sec fie el Cava, Prosecco sau Champagne. Foarte bine putem asocia aceste vinuri unor preparate cum sunt paella cu fructe de mare sau risotto cu fructe de mare;

 

2. Pestele la gratar trebuie asociat in functie de tipul pestelui si anume:

  • daca avem un peste alb, mai usor (de ex. Dorada, Lup de mare, Pastrav) atunci se potrivesc recomandarile de vin de la fructe de mare, adica vinuri albe seci, fresh;
  • daca pestele este mai gras (de ex. calcan, crap) atunci putem sa ne gandim la un vin alb sec mai corpolent cum sunt Sauvignon Blanc, Chardonnay si soiul nostru traditional Feteasca Regala; unele dintre aceste vinuri pot fi si baricate;
  • somonul reprezinta o categorie in sine, datorita faptului ca este un peste mai gras si cu o structura mai ferma pentru care recomandam un vin alb sec, mai corpolent, cum sunt Sauvignon Blanc si Chardonnay (ambele pot fi baricate) dar si unele vinuri roze seci, mai putin corpolente, din struguri de Pinot Noir, Shiraz / Syrah, Grenache sau Feteasca Neagra.
  • tonul este considerat carne rosie, fata de ceilalti pesti care sunt “carne alba”. Din acest motiv si preparea tonului la gratar este similara metodei de frigere (searing) a steak-urilor de vita. Steak-ul de ton va propunem sa-l asociati cu un pahar de vin roze sec sau chiar un vin rosu sec dar mai putin corpolent din struguri de Pinot Noir, Syrah / Shiraz s.a.

ce-vin-asociem-preparatelor-la-gratar_vin-roze

 

3. Carnea de pasare, in principal carne alba, are nevoie de o asociere cu un vin ales in functie de tipul carnii dar si a metodei de gatit respectiv de preparare la gratar; dar sa le luam pe rand:

  • Piept de pui sau curcan la gratar, sau pulpe de pui la gratar se potrivesc foarte bine cu un vin alb sec de tipul Sauvignon Blac, Feteasca Regala sau Chardonnay;
  • Daca preparati un curcan intreg sau diverse piese mai mari de curcan (gen piept intreg) combinate cu afumare (la cald, smoking), atunci puteti merge pe un vin alb sec corpolent baricat (de ex. Chardonnay), pe un vin roze sec sau chiar pe un vin rosu sec, putin corpolent de genul Pinot Noir.
  • Rata, si in mod special pieptul de rata, este carne rosie si are o structura mai ferma decat pieptul de pui sau curcan si din acest motiv se recomanda asocierea cu vin rosu sec, putin corpolent, Pinot Noir, Grenache si de ce nu Feteasca Neagra.

ce-vin-asociem-fripturilor-la-gratar_vin-alb

 

4. Carnea de porc consumata la gratar este in general reprezentata de preparate feliate gen cotlete de porc sau ceafa de porc, iar cei care folosesc un gratar cu capac atunci pot prepara si coaste / scaricica lent (slow-cooking) cu sau fara afumare. Dar oricum am privi lucrurile carnea de porc ramane o carne alba, mai grasa, cu structura mai ferma fata de carnea alba de pui sau curcan. Astfel pentru preparatele de porc (la gratar) mai putin grase se recomanda vinuri albe seci corpolente gen Sauvignon Blanc, Chardonay (eventual baricate) iar pentru unele preparate mai grase cum sunt costitele de porc in stil american, Spare Ribs, vinuri roze seci mai corpolente (Shiraz / Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon dar si soiuri locale, Feteasca Neagra) sau vin rosu mai putin corpolent (Pinot Noir, Grenache, Feteasca Neagra, Novac, Zweigelt).

 

ce-vin-asociem-fripturilor-la-gratar_vin-rosu

 

5. Carnea de vita este probabil referinta cand vorbim despre carne rosie si se asociaza cu vinul rosu, ca si regula generala. Tot la carne rosie putem incadra foarte bine carnea de berbecut, miel sau vanat.

  • Fripturilor de vita mai grase, gen steak-uri de vita T-Bone, Porterhouse sau antricot se alatura vinuri rosii mai corpolente cum sunt Cabernet Sauvignon si Syrah (in mod special) dar puteti incerca si cu Malbec (specific Americii de Sud), Merlot (eventual baricat), Sangiovese (specific Toscana Chianti Riserva / Gran Riserva), Tempranillo (Spania) sau soiurile noastre traditionale Negru de Dragasani, Novac si unele vinuri de Feteasca Neagra (zona sudica a Romaniei).
  • Fripturilor de vita mai sarace in grasimi, cum ar fi cele din muschiulet de vita, dar si din carne de vanat, li se asociaza vinuri rosii mai putin corpolente spre mediu-corpolente, pot fi vinuri mai tinere nebaricate gen Shiraz (Syrah), Merlot, chiar si Pinot Noir (eventual baricat), iar din soiurile locale recomandam Feteasca Neagra (atat din partea sudica a Romaniei cat si din Transilvania).

ce-vin-asociem-fripturilor-la-gratar_vin-rosu-2

 

Si o ultima recomandare din partea noastra: nu va limitati la generalitatile de mai sus, descoperiti-va propriile asocieri de vinuri cu fripturi, fie ele mai grase sau mai putin grase, fie carne alba sau rosie. S-ar putea sa fiti foarte surprinsi cate alte soiuri de vinuri puteti alatura preparatelor voastre la gratar.

 

Jar incins si pofta buna!

 

Sursa foto Napoleon Gourmet Grills

 

ce-vin-asociem-preparatelor-la-gratar_vin-roze-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.