De ce ne place iuteala la gratar – Despre iuteala si ardei iuti Jalapeno, Habanero si altii – Ce este iuteala
Saptamanile trecute scriam despre imbogatirea cunostiintelor cultural-culinare cu ocazia vizitei efectuate la Muzeul de condimente din Hamburg. O stire din luna Aprilie 2017, afisata in cadrul muzeului la sectiunea “HOT”, ne-a atras atentia ca recordman-ul Carolina Reaper (cel mai iute ardei din lume) a fost detronat de … Dragons’s Breath care ar fi cu 10% mai iute decat predecesorul sau si ca ar ajunge pana la 2,48 mio. SHU.
Si apoi am cazut pe ganduri, cu multe intrebari printre care cum si ce se masoara incat sa poti determina nivelul de iute. Dar cu renumitii Jalapeno si Habanero cum ramane? Cum ramane cu gradul de iuteala la gratar preferat? Asadar ne-am vazut in fata multor intrebari si ne-am hotarat sa le clarificam cu voi, dar sa le luam pe rand.
- ce genereaza iuteala la gratar – o legatura chimica denumita Capsaicinoida ce are la baza, ca substanta principala, Capsaicina ce se regaseste in ardei (iuti), piper si alte legume. Capsaicina este o substanta alcaloida, incolora si insipida! Consumata in cantitati foarte mari poate deveni si toxica!
- ce este iuteala la gratar – daca capsaicina este insipida atunci de ne arde gura cand mancam iute? Studiile efectuate de cercetatori demonstreaza ca e vorba de receptorii tactili si nu de receptorii gustativi. Capsaicina face ca sensibilitatea termica a receptorilor tactili sa creasca pana la un nivel foarte redus de senzatie “fierbinte”, mai jos decat la actiunile normale si transmit semnale de “fierbinte” creierului.
- cum se masoara iuteala la gratar– de acest lucru s-a ocupat farmacistul american Willbur Scoville care in 1912 a pus bazele unei metode de masurare a concentratiei de Capsaicinoida. La vremea respectiva metoda era subiectiva, fiind dependenta de sensibilitatea participantilor la test ce consta in diluarea unei cantitati predefinite de extract de capsaicinoida intr-un amestec pe baza de apa si zahar, pana cand testerul nu mai simte nivelul de iute. Cu cat gradul de diluarea este mai mare cu atat ardeiul iute primeste mai multe grade Scoville (SHU). Intre timp tehnologia a avansat si in prezent gradele Scoville pot fi determinate stiintific:
- ardei gras: 0 SHU (adica nu e iute);
- sos Tabasco: 500 – 5.000 SHU;
- ardei iute Jalapeno: 500 – 8.000 SHU;
- ardei iute Cayenne: 000 – 50.000 SHU;
- ardei iute Habanero: 000 – 350.000 SHU;
- spray de autoaparare: 000.000 SHU (de 10 ori mai puternic decat Habanero!);
iar cei 2 de la inceputul articolului sunt in topul listei cu valori de record mondial inregistrat in Guiness Book:
- ardei iute Carolina Reaper (originar SUA, locul 1 mondial intre Nov. 2013 si Martie 2017): 2.200.000 SHU;
- ardei iute Dragon’s Breath (locul 1 mondial din Aprilie 2017): 2.480.000 SHU (Respiratia Dragonului denumire inspirata din stema steagului galez fiind un ardei iute dezvoltat accidental de catre un cetatean galez impreuna cu Universitatea din Nothingam U.K. ce si-au propus dezvoltarea unui anestezic pe baza de extract de ulei de capsaicina; asteptam cu interes realizarile romanesti si propunem inca de pe acum urmatoarele denumiri: Urletul Lupului Dacic sau Spiritul Contelui Dracula ? );
- ce beneficii are iuteala la gratar– chiar daca va arde gura, un ardei iute va va rasplati curajul si rezistenta ?, oferind si beneficii pentru sanatate cum ar fi: ameliorarea inflamatiilor si durerilor, beneficii pentru sistemul cardiovascular in mod special reduce nivelul colesterolului si reduce sansele de accidente vasculare sau atac de cord, intareste imunitatea s.a. Dar nu in ultimul rand studiile arata ca iuteala la gratar conduce si la cresterea duratei de viata. Iar ca si amuzament in Muzeul Condimentelor este expus si un Hot Chili Lip Booster … asadar capsaicina ajuta si la infrumusetare ?.
- ce remedii sunt contra iutelii – in nici un caz nu e momentul sa bei un pahar de apa minerala gazoasa sau bere, ambele au efect catalizator asupra receptorilor tactili, nu trebuie provocati suplimentar ? , receptorii trebuie calmati cu un pahar de lapte sau iaurt, cu o lingura de zahar sau miere pastrata pe limba sau zonele “fierbinti”.
Surse: Wikipedia; Muzeul de Condimente Hamburg; Descopera.ro; 248chili.ro; BacaniaVeche.ro; SfatulMedicului.ro;