Cooking cu capac, capac cu cooking

0
531

Ar putea fi un exercitiu de dictie, nu-i asa? De fapt, e o tehnica. Are mare legatura cu barbecue-ul, despre care o sa va povestim in continuare. Originile termenului sunt greu de precizat, in conditiile in care  exista rumori de tot felul. Unii cred cu tarie ca BBQ-ul provine de la “Barbacoa”. Titulatura a fost intalnita prima oara  la triburile din Caraibe, sensul fiind de  “loc al sacrificiilor”. In Spania, barbeque-ul este tradus prin acelasi termen, de “Barbacoa”. Francezii, pe de alta parte, isi insusesc etimologia, sustinand sus si tare ca “Barbe a queue” inseamna “prajit de la cap la coada”.Indiferent de provenienta, cert e faptul ca termenul a capatat ecou la nivel mondial. Este folosit in culturi si civilizatii dintre cele mai diverse, iar in tot mai multe locuri oamenii au inceput sa imbratiseze aceasta metoda de a gati. Chiar daca o fac foarte diferit, cu retete adaptate locurilor in care traiesc, e imbucurator ca exista deschidere si entuziasm pentru o astfel de activitate.

Totusi, e important de facut o diferentiere clara intre grilling si barbecuing. Chiar daca la nivel de echipamente si tehnici exista multe similitudini, grillingul presupune prepararea rapida a unor bucate, in timp ce farmecul barbecuingului consta in rabdarea si timpul pe care le investim. Legat de cea de-a doua metoda, bucatarii pomenesc doua tehnici esentiale:

  1. Prima face referire la gatirea bucatelor de carne direct pe gratar. Ne este foarte familiara tocmai pentru ca cei mai multi dintre noi procedeaza asa atunci cand gatesc in aer liber. Punctul forte al unei astfel de tehnici consta in valorificarea timpului.
  2. A doua ne indeamna spre cooking-ul cu capac, tocmai pentru a profita de caldura indirecta a grill-ului. Aceasta tehnica este folosita cu precadere atunci cand gatim bucati mari de carne, coaste, spata de porc si alte cele. De obicei, capacul sta inchis aproape in permanenta, la o temperatura ridicata, de aproximativ 130ºC. Din acest motiv, timpul de preparare este mai indelungat, dar caldura degajata si fumul din interior garanteaza succesul preparatelor.

Daca sunteti o fire rabdatoare si va place sa va petreceti timpul gatind in aer liber, barbecuing-ul reprezinta o solutie la indemana, de care puteti profita din plin.

Ati incercat pana acum aceasta tehnica?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.