Burger de vita pe placa de sare

burger de vita pe placa de sare Don Marcos BBQ_2017-01 (2)

Despre burgeri am mai scris retete aici si aici ceea ce nu inseamna ca nu o sa mai scriem mai ales ca, in prezent, burgerii sunt la mare moda si nu doar cei din carne de vita. Dar de fiecare data o sa incercam sa va prezentam retete de burgeri speciali, diferiti, dar mai ales testati si de noi ;-). Va propunem asadar un burger de vita pe placa de sare!

 

Preambul:

Aceasta reteta de burger isi doreste sa scoata in evidenta modul de preparare al burgerilor de vita cu ajutorul placii de sare; in acest sens sunt cateva aspecte de luat in considerare:

  • preincalzirea placii de sare se face odata cu preincalzirea gratarului; acest lucru trebuie facut insa intr-un mod mai lent decat uzual pentru a nu risca craparea placii de sare;
  • placa de sare trebuie folosita atunci cand este foarte bine incinsa (verificati acest lucru, stropind placa de sare cu cateva picaturi de apa);
  • in amestecul de carne nu trebuie adaugata sare sau, daca preferati ca burgerul sa fie mai sarat, atunci reduceti considerabil cota de sare fata de reteta obisnuita; cu cat sta mai mult in contact cu placa de sare, chifteaua de burger va trage mai multa sare;
  • curatarea placii de sare se face (dupa racirea ei) cu un servet umed sau un prosop de bucatarie umed.

Iata si reteta de burgeri de vita pe placa de sare:

 

 

Ingrediente:

  • Carne de vita (aprox. 500 gr. pentru 2 burgeri)
  • Unt (aprox. 20 gr.);
  • Felii de branza cheddar;
  • Castraveti feliati;
  • Rondele de ceapa;
  • Sos tomat BBQ ;
  • Condimente (dupa preferinte);
  • si alte ingrediente care va plac in burgeri J

 

Ustensile necesare:

  • gratar cu capac, fie grill cu gaz, fie gratar cu carbune;
  • gratar setat pentru direct si indirect grilling;
  • recomandat: gratar de fonta sau plita de fonta;
  • placa de sare mica (20 cm x 10 cm) de la Don Marco’s BBQ (putei folosi si varianta mare);
  • presa burger (diametru aprox. 10-12 cm);
  • spatula;
  • cleste pentru gratar (necesar pentru manevrarea placii de sare).

 

Preparare:

  1. preincalziti gratarul aprox. 20 min. crescand temperatura treptat de la mediu spre inalt (placa de sare trebuie asezata de la bun inceput in gratar);
  2. amestecati carnea de vita cu untul (usor topit) si condimentele dvs. preferate (atentie la ponderea sarii);
  3. formati chiftele de burger folosind de preferat o presa de burger (grosime aprox. 1,5 cm);
  4. asezati chiftelele de burger pe gratarul incins in zona de foc direct “direct grilling” (de preferat gratar de fonta sau plita de fonta cu striatii); asigurati-va ca placa de sare este bine incinsa;
  5. asezati placa de sare pe cele 2 chiftele de burger (placa va oferi sarea necesara dar si presiune pe carne);
  6. dupa aprox. 2 min. rasuciti chiftele de carne pe gratar si reasezati placa pe chiftele;
  7. dupa alte aprox. 2 min. pozitionati placa de sare in zona de gatit indirect (indirect grilling) a gratarului si asezati pe placa de sare cele 2 chiftele din carne de vita pe care puneti cateva felii subtiri de branza cheddar; lasati totul la foc mediu indirect pentru cateva minute pana branza se va topi peste carne;
  8. in functie de preferintele dvs. puteti servi burgeri medium-rare, medium sau medium-well done; din acest punct de vedere experienta va fi cea care va va ghida in determinarea timpului de “indirect grilling”;
  9. intre timp pregatiti chiflele pentru burgeri – ungeti cu sos barbecue, adaugati cateva felii de ceapa si castravete (dupa gust) si completati cu chifteaua de carne cu branza cheddar .

Sa aveti pofta ;-)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>