Bauturi la gratar: Sangria

In acest sezon am introdus tematica “Iberico” la cursurile de BBQ Learning by Burning dar nu am povestit (din pacate) de un alt element specific al bucatariilor spaniole si portugheze si anume: Sangria, bautura racoritoare alcoolica pe baza de vin si fructe, ce se prepara in casa ca bautura de masa. Intre timp bautura se gaseste in multe restaurante si terase din peninsula Iberica, fiind o bautura usor de preparat si foarte apreciata mai ales in timpul verii.

De curand am degustat la fata locului diverse variante si nu am rezistat tentatiei sa nu impartim cu voi unele dintre retetele si “secretele” aflate, mai ales ca sangria poate fi un aperitiv surprinzator ce acompaniaza foarte bine preparatele la gratar.

Varianta cea mai cunoscuta de sangria are la baza un vin rosu – soiul de vita de vie din care se face vinul nu este atat de important precum caracteristicile sale: sec, tanar, usor, aciditate ridicata. La fel de bine se poate folosi si vin alb care da o nota de eleganta mai ales daca sangria este servita intr-o carafa transparenta bine racita.

Vinului i se alatura fructe in functie de disponibilitate si gust – cel mai des intalnite sunt citricele (portocale, lamaie, lime s.a.) dar si mere. Ele pot fi completate de alte fructe cum ar fi: struguri, pere, capsuni, cirese, ananas s.a. in functie de preferinte. Pentru a elimina toate aromele din fructe este necesar ca amestecul de vin si fructe sa stea in carafa (sau intr-un bol) cateva ore la frigider.

Al 3-lea ingrendient de baza al sangriei este un indulicitor ce poate fi mierea, siropul de diverse fructe sau un lichior (de portocale).

Dar iata si o reteta de Sangria blanco (sau branco in portugheza) care ne-a placut in mod deosebit si credem ca este perfecta pentru sezonul de vara indiferent daca serviti peste, pui sau carne de porc la gratar.

Ingrediente:

  • 1 sticla de vin alb sec (750 ml);
  • 1 mar decojit si taiat felii;
  • 1 portocala taiata felii;
  • ½ lamaie mare (taiata felii);
  • 1 lime (taiat felii);
  • 2 batoane de scortisoara;
  • 6 cl de lichior portughez Beirao;
  • apa minerala cu gaz si gheata;

Preparare:

  • puneti fructele intr-o carafa de 1 litru si turnati vinul peste;
  • adaugati batoanele de scortisoara si lichiorul;
  • amestecati bine continutul si lasati la rece, in frigider pentru cateva ore;
  • inainte de servire completati cu apa si gheata in functie de preferinte;
  • PS: puteti adauga cateva frunze de menta pentru decor in carafa inainte de servire.

Despre alte recomandari de bauturi pentru preparate la gratar puteti citi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *