Despre burgeri am mai scris retete aici si aici ceea ce nu inseamna ca nu o sa mai scriem mai ales ca, in prezent, burgerii sunt la mare moda si nu doar cei din carne de vita. Dar de fiecare data o sa incercam sa va prezentam retete de burgeri speciali, diferiti, dar mai ales testati si de noi ;-). Va propunem asadar un burger de vita pe placa de sare!
Preambul reteta burger de vita:
Aceasta reteta de burger isi doreste sa scoata in evidenta modul de preparare al burgerilor de vita cu ajutorul placii de sare; in acest sens sunt cateva aspecte de luat in considerare:
- preincalzirea placii de sare se face odata cu preincalzirea gratarului; acest lucru trebuie facut insa intr-un mod mai lent decat uzual pentru a nu risca craparea placii de sare;
- placa de sare trebuie folosita atunci cand este foarte bine incinsa (verificati acest lucru, stropind placa de sare cu cateva picaturi de apa);
- in amestecul de carne nu trebuie adaugata sare sau, daca preferati ca burgerul sa fie mai sarat, atunci reduceti considerabil cota de sare fata de reteta obisnuita; cu cat sta mai mult in contact cu placa de sare, chifteaua de burger va trage mai multa sare;
- curatarea placii de sare se face (dupa racirea ei) cu un servet umed sau un prosop de bucatarie umed.
Iata si reteta de burger de vita pe placa de sare:
Ingrediente burger de vita:
- Carne de vita (aprox. 500 gr. pentru 2 burgeri)
- Unt (aprox. 20 gr.);
- Felii de branza cheddar;
- Castraveti feliati;
- Rondele de ceapa;
- Sos tomat BBQ ;
- Condimente (dupa preferinte);
- si alte ingrediente care va plac in burgeri J
Ustensile necesare preparare burger de vita:
- gratar cu capac, fie grill cu gaz, fie gratar cu carbune;
- gratar setat pentru direct si indirect grilling;
- recomandat: gratar de fonta sau plita de fonta;
- placa de sare mica (20 cm x 10 cm) de la Don Marco’s BBQ (putei folosi si varianta mare);
- presa burger (diametru aprox. 10-12 cm);
- spatula;
- cleste pentru gratar (necesar pentru manevrarea placii de sare).
Preparare burger de vita pe placa de sare:
- preincalziti gratarul aprox. 20 min. crescand temperatura treptat de la mediu spre inalt (placa de sare trebuie asezata de la bun inceput in gratar);
- amestecati carnea de vita cu untul (usor topit) si condimentele dvs. preferate (atentie la ponderea sarii);
- formati chiftele de burger folosind de preferat o presa de burger (grosime aprox. 1,5 cm);
- asezati chiftelele de burger pe gratarul incins in zona de foc direct “direct grilling” (de preferat gratar de fonta sau plita de fonta cu striatii); asigurati-va ca placa de sare este bine incinsa;
- asezati placa de sare pe cele 2 chiftele de burger (placa va oferi sarea necesara dar si presiune pe carne);
- dupa aprox. 2 min. rasuciti chiftele de carne pe gratar si reasezati placa pe chiftele;
- dupa alte aprox. 2 min. pozitionati placa de sare in zona de gatit indirect (indirect grilling) a gratarului si asezati pe placa de sare cele 2 chiftele din carne de vita pe care puneti cateva felii subtiri de branza cheddar; lasati totul la foc mediu indirect pentru cateva minute pana branza se va topi peste carne;
- in functie de preferintele dvs. puteti servi burgeri medium-rare, medium sau medium-well done; din acest punct de vedere experienta va fi cea care va va ghida in determinarea timpului de “indirect grilling”;
- intre timp pregatiti chiflele pentru burgeri – ungeti cu sos barbecue, adaugati cateva felii de ceapa si castravete (dupa gust) si completati cu chifteaua de carne cu branza cheddar .
Sa aveti pofta ;-)!