Pork rack la gratar

„Pork rack la gratar” este poate una dintre cele mai usoare si mai apreciate bucati de carne de porc si poate fi un preparat deosebit mai ales la intrunirile la gratar cu familia sau prietenii. Dupa cum veti vedea in poze si video-ul de mai jos, „pork rack la gratar” este o friptura dintr-o piesa intreaga, cotletul de porc cu os, ce se prepara in stil barbecue, adica Low & Slow iar dupa cateva ore de asteptat rezultatul merita cu desavarsire! 😊

Ingrediente pork rack la gratar:

  • Cotlet de porc, piesa intreaga cu os; in functie de numarul de invitati si marimea gratarului puteti alege un cotlet cu min. 4 coaste pana la max. 12, cotlet ce trebuie sectionat in 2 parti egale;
  • Pentru afumarea acetui pork rack la gratar puteti folosi, in functie de gust si disponibilitate, chipsuri de afumare din lemn de hickory sau din butoaie de whiskey, cognac s.a. dar si variante mai clasice gen chipsuri de mar sau crengute de rozmarin;
  • condimente pentru carne de porc, dupa preferinte (in cazul acestei retete am folosit Pork Powder de la Don Marco’s BBQ);
  • o bere sau un suc de mere (aprox. 330 ml) (necesare pentru hidratarea carnii, mentinerea unei atmosfere umede in gratar ce permite pastrarea suculentei carnii).

Ustensile necesare preparare pork rack la gratar:

  • gratar cu capac si termometru (grill cu gaz sau gratar cu carbune);
  • gratar setat pentru gatit direct si indirect (indirect grilling);
  • termometru pentru carne;
  • tava de colectare grasimi;
  • cleste pentru gratar si alte ustensile pentru gratar necesare in functie de nevoie.

Mod de preparare recomandat pentru pork rack la gratar:

  • cu 24 de ore inainte de evenimentul vostru, pregatiti carnea pentru marinea uscata, cu rub-uri, si anume curatati carnea de grasimile de la suprafata si eliminati pielita alba de pe coaste; apoi frecati carnea pe toate partile cu amestecul de condimente pentru carnea de porc; adaugati cateva crengute de rozmarin si legati cotletul de porc intre coaste; impachetati bucatile de carne in folie alimentara si lasati peste noapte in frigider;
  • in ziua evenimentului, planificati-va prepararea pork rack-ului cu cateva ore inainte de sosirea invitatilor; scoate-ti carnea din frigider, despachetati-o si lasati-o sa se aclimatizeze; intre timp preincalziti gratarul la aprox. 150°C si setati gratarul pentru gatit indirect;
  • inainte sa asezati cotletul de porc in gratar, aruncati chipsurile de afumare sau crengutele de rozmarin in jar sau in statia de afumare (in functie de gratarul de care dispuneti); de asemenea asigurati-va ca sub pork rack ati pozitionat o tava (de aluminiu, de unica folosinta) umpluta cu bere sau suc de mere;Pork rack la gratar
  • lasati bucatile de carne in gratar pentru aprox. 3 ore la 150°C (durata de coacere si afumare variaza in functie de temperatura de afara si cantitatea de carne);
  • monitorizati evolutia temperaturilor (atat a cuptorului cat si a carnii) pe intreaga durata a prepararii;
  • friptura de porc este gata cand temperatura interioara a ajuns la 75°C.

Mod de preparare alternativ – pork rack cu crusta de fistic:

  • cand friptura este aproape gata (inainte de a ajunge la 75°C) scoate-o din gratar si lasati-o un pic sa se raceasca;
  • intre timp puteti pregatii crusta de fistic, amestecand intr-un bol: fistic pisat (fisitc maruntit) cu ulei de masline si pesmet;
  • se asaza pe carne (ca in poze) pasta de fistic si apoi in gratar cotletele de porc pentru aprox. 30 minute pana crusta se intareste si temperatura bucatii de carne a ajuns la 75°C.

Sa aveti pofta si jar incins! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *