Petrecere cu concurs la gratar

Zilele trecute am fost invitati la o petrecere privata (din acest motiv nu putem sa va destainuim toate detaliile, dar ne puteti crede pe cuvant 😊) unde organizatorii au conceput intregul eveniment in jurul unui concurs la gratar intre 3 pasionati de Barbecue. Fiind cea de a 2-a editie dupa cea de anul trecut, din2017, aceasta petrecere cu concurs la gratar s-a bucurat de mare succes in randul comunitatii, respectiv prietenii si vecinii concurentilor.

 

Cand am ajuns la fata locului evenimentul erau in plina desfasurare, 5 gratare erau incinse (3 cu carbune, 1 afumatoare cu carbune si 1 gratar cu gaz), majoritatea invitatilor era deja prezenta iar cei 3 concurenti lucrau intens la preparatele lor si se pregateau sa serveasca prima transa de bucate 😊.

 

Ei bine, sa nu credeti ca cei trei s-au concurat in fript mici, carnati sau felii de ceafa de porc la gratar, ci de 3 zile se tot pregateau pentru … Ribs Challenge asa cum i-au spus ei, concurs cu 2 categorii de preparate de coaste de porc la gratar: Baby Back Ribs si Spare Ribs. Pentru o mai buna intelegere si vizualizare a notiunilor Ribs, Baby Back Ribs sau Spare Ribs puteti citi articolul nostru si vizualizati si grafica de mai jos:

(sursa foto: AmazingRibs.com)

(sursa foto: AmazingRibs.com)

 

Ca orice concurs autentic de barbecue, fiecare candidat a pregatit din fiecare fel de coaste cate o portie pentru cei 3 jurati, iar restul coastelor au fost servite celorlalti participanti. Si tot ca un concurs profesionist, organizatorii au redus cat s-a putut variabilele astfel incat evaluarea sa fie cat mai aproape de performanta individuala a concurentilor. In acest sens au fost stabilite urmatoarele reguli:

  1. Coastele se pregatesc pe gratare cu carbune;
  2. Fiecare candidat dispunea de un gratar sferic cu carbune diametrul 57 cm;
  3. Metoda de preparare a coastelor a fost 3-2-1 (adica 3 ore slowcooking, afumare la temperatura mica, 2 ore coacere in folie si 1 ora pentru glazurare);
  4. Pana si carnea, adica coastele, au fost achizitionate de la aceeasi macelarie, nu care cumva vreunul dintre candidati sa obtina avantaje ce nu pot fi puse pe seama muncii sale 😊

Evaluarea concurentilor s-a limitat la maestria lor, la creativitatea amestecului de condimente folosit, la stilul si aroma de afumare, la controlul temperaturii pe durata intregului proces de gatit si nu in ultimul rand la sosul barbecue (retete proprii ale fiecarui candidat) folosit pentru glazurare.

Lupta intre cei 3 prieteni a fost mai stransa decat in 2017 asa cum aveau sa declare participantii si juratii. Atat Baby Back Ribs cat si Spare Ribs au fost savurate de toata lumea alaturi de un cocktail, o bere si un porumb copt. Despre acesta din urma trebuie spus ca a fost ceva deosebit … porumbul a fost tinut mai intai in apa, apoi asezat pe gratarul cu gaz incins si intors cate 90 grade la fiecare 5 min. Apoi decojit si uns cu un amestec de unt si condimente. Merita sa incercati si voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *