Gratarul pe balcon sau cum gasim un gratar de balcon potrivit!

5
6830

Cui ii place sa locuiasca intr-un bloc unde – desi beneficiaza de balcon poate mai ingust sau chiar de o terasa generoasa – sa simta mirosuri si arome de fum innecacios pentru ca vecinului de palier i s-a facut pofta de gratar pe balcon? Sa fim sinceri: nimanui. Nici cel care prepara gratarul nu va avea liniste si buna-intelegere cu vecinii iar victimele fumului se vor mobiliza rapid sa reclame indraznetul grataragiu catre autoritati… si pe buna dreptate! Totusi vara, soarele si gratarul sunt un trio de succes bine-cunoscut iar daca nu locuiesti la casa pe pamant nu inseamna ca nu ai dreptul sa petreci pe balcon sau terasa savurand preparate gustoase sub cerul liber. Aromele de la gratar te imbie la o masa impreuna cu familia chiar si pe balcon unde poate spatiul este mai ingust insa unde poti petrece seri de vara minunate!

Pentru a pregati un gratar pe balcon, solutia este un grill electric cu capac sau un gratar cu gaz prevazut de asemenea cu capac. Spre deosebire de un gratar cu carbune simplu, la gratarele electrice sau cu gaz producerea de fum este considerabil redusa iar pregatirea gratarului pentru gatit este mult mai rapida. Atentie, a nu se confunda grill-ul electric de balcon cu gratarul electric de interior care nu poate atinge temperaturi satisfacatoare sub cerul liber astfel incat sa-l folosesti ca un gratar de balcon. Pe un grill electric de balcon se pot pregati rapid, prin frigere, numeroase preparate dar bucatile mari de carne, cartofii copti, cipercutele umplute si multe altele au nevoie de un timp mai indelungat de preparare iar grill-ul electric nu este eficient comparativ cu un gratar cu gaz. Fumul provine in special din aprindera grasimilor la gratar, la fel si arsura pe bucata de carne deci alege un gratar de balcon cu gaz unde flacarile nu intra in contact cu preparatele, fumul nu se produce in exces iar arsura pe carne este practic  inexistenta.

Cand gatim pe propriul balcon multi dintre noi avem problema spatiului, acesta nu este suficient niciodata,  balconul fiind limitat, ai nevoie si de masa cu scaune plus bine-inteles locul pentru grill. Pentru a optimiza spatiul pe balcon avem cateva sfaturi utile pentru oricare iubitor de „gratarit” pe balcon:

  • alege un gratar de balcon care poate fi plasat pe masa sau care dispune de un stativ ingust si robust usor de plasat.
  • daca balconul este mai mult lung decat lat, alege o masa si doua bancute tip berarie si economisesti astfel spatiu.
  • amenajeaza pe balcon, langa gratar, o zona de autoservire cu farfurii si tacamuri astfel fiecare sa aiba acces la preparate pe care apoi le poate consuma si in interior.
  • daca beneficiezi de o terasa generoasa  alege un gratar de balcon cu o suprafata mai mare de gatit pentru ca, cine stie cand iti vin prietenii in vizita si vrei sa ii impresionezi.

Si daca nu poti renunta sub nici o forma la aroma traditionala a carbunelui, exista si gratare cu carbune in care gatesti indirect, fara aprinderea grasimilor la gratar producatoare de fum neplacut. In concluzie, pana la urma nu e deloc greu sa fim civilizati chiar si la bloc!

Oricum, daca vei alege un gratar de balcon potrivit, singurul risc ce poate aparea este ca vecinii  sau prietenii sa inceapa sa se invite la gratar pe balcon sau pe terasa ta din ce in ce mai des ;-)!

Solutii gasesti si aici si aici ;-)!gratar_electric_balcon_outdoorchef_grill-society.ro

gratarit_pe_balcon_grill-society.ro

5 COMENTARII

  1. Bun articol, insa nu in totalitate reflecta realitatea! Eu folosesc un Landmann GrillChef pe gaz (cumparat de la Dedeman – aprox. 900 ron) si pot spune ca scoate fum destul de mult in momentul in care se aprinde grasimea. Desi are coacere indirecta (flacara acoperita de o tabla, grasimea care se scurge pe ea tot se aprinde. Acum o sa incerc tavitele de aluminiu (desi nu sunt cele mai sanatoase) si voi reveni cu un alt comment.
    Sport la fripturi si luati cu incredere astfel de gratare, cu conditia sa aveti si un instictor, in caz ca va viziteaza Politia Comunitara/Locala 😉

    • Buna Andrei! Atentie mare: a nu se confunda bara de protectie de pe arzator cu sistemul de coacere sau gatit indirect la gratar. Modelele de gratare din lanturile de magazine clasice sunt modele simpliste si nu intotdeaua ofera solutia perfecta ;-). A gati indirect sau a coace inseamna ca flacara nu intra NICIODATA in contact cu grasimea. Cu modelul tau nu prea poti face coacere. Uite un sistem cu gaz unde nu ai problema asta: http://www.outdoorchef.com/en/ro si sigur nu o sa-ti fie necesar un extinctor ;-)!

  2. Neaparat sa luati un „instictor”, sa nu cumva sa luati extinctor, ca mai mare se face focul si mai mare va fi amenda de la Politie! Faceti ca Andrei, stie ce vorbeste, si mai ales ce srie!!!
    P.S: macar daca scria „instinctor”, dar nici macar gresit nu stie sa scrie corect!

  3. Ori nu ai inteles ce vra sa spuna,ori vrei sa vinzi ceva ce nu ai habar cum functioneaza in realitate.Stai binisor doar la teorie,care de multe ori nu are regatura cu practica.Fireste ca pe BARA sau TABLA de protectie nu cu ai cum sa gatesti,acolo se scurge grasimea indiferent cat de jmecher e grill-ul …..A!Tu faci doar legume si alea nu scot fum :)) :)) :)). Nu zic ce grill am sau ce experienta cu el.,dar daca gatesti 3 mici si 2 cefe nu iese fum,in schimb daca faci 2 caserole de mici si 2 de piept,o sa fie fum ca la balamuc pt ca se depune grasime peste tot si se arde in draci.Mda!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.