Friptura de vita la gratar – Roast beef

roast-beef-friptura-vita-gratar-ceramic-cu-carbune- PRIMO-Grill-Society-(12)

Iata o reteta clasica de friptura de vita (roast beef) pregatita lent, slow-cooked, chiar si la gratar, pentru o masa de weekend in familie sau cu prietenii, sau orice alt eveniment special :-) .

 

Ingrediente friptura de vita (roast beef):

  • carne de vita, de preferat usor maturata (aprox. 1,5 kg);
  • chipsuri de afumare (dupa preferinta – in cazul acestei retete: chipsuri de stejar din butoi de whiskey);
  • condimente pentru carne de vita (dupa preferinte – in cazul acestei retete am folosit King Cacao de la Don Marco’s BBQ).

 

Ustensile necesare:

  • gratar cu capac si termometru (grill cu gaz sau gratar cu carbune);
  • gratar setat pentru gatit direct si indirect (indirect grilling);
  • recomandat: gratar de fonta (pentru momentul de searing);
  • termometru pentru carne;
  • cleste pentru gratar si alte ustensile pentru gratar necesare in functie de nevoie.

 

Mod de preparare recomandat:

  1. in functie de bucata de carne pe care o aveti, eliminati grasimile excesive (este de preferat ca mix-ul de condimente pe care doriti sa-l presarati sa fie in contact numai cu carne, prin grasimi sau pielite nu va patrunde pana la carne), presarati condimentul King Cacao, infoliati carnea si lasati-o pentru 12 ore la marinat in frigider.
  2. scoateti bucata de carne din frigider cu 1 ora inainte de a aprinde gratarul si lasati-o la aclimatizat;
  3. preincalziti gratarul pana la 200°C; in functie de gratarul de care dispuneti, va recomandam sa frigeti (direct grilling) bucata de carne 2-3 min. pe fiecare parte;
  4. dupa frigerea intensa, aruncati chips-urile din butoaie de whiskey in jar si mutati bucata de carne pe zona de indirect grilling si lasati-o la patruns, cu capacul pus la gratar, pana la 40 min.;
  5. verificati temperatura repetat, de preferat cu un termometru ce nu necesita ridicarea capacului la gratar; la temperatura de 51-53°C scoateti carnea din gratar si lasati-o acoperita sa se linisteasca, pana temperatura ajunge la 54-57°C;
  6. apoi taiati felii si serviti alaturi de un sos si garnitura aferenta (pastai de fasole verde trase la tigaie sau invelite in bacon, cartofi copti, s.a.); recomandat a se servii cu vin rosu sec.

Mod de preparare alternativ:

  1. modul de pregatire, condimentare si marinare al bucatii de carne este identic cu cel de la varianta de mai sus;
  2. pregatiti gratarul pentru gatit lent (indirect grilling) si preincalziti gratarul la 180°C; aruncati chipsurile de butoaie de whiskey in jar, asezati bucata de carne in gratar si puneti capacul;
  3. lasati carnea la afumat si copt pana la aprox. 50 min. si verificati temperatura in mod repetat;
  4. cand carnea ajunge la temperaturile indicate mai sus trebuie scoasa din gratar si lasata sa se linisteasca.

 

Sa aveti pofta si jar incins! 😉

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>