Cotlete de berbecut la gratar

Zilele trecute DonCaruso ne-a facut pofta cu un preparat la gratar mai rar dar renumit, despre care am si scris aici. De data aceasta am zis sa incercam cotlete de berbecut la gratar, mai exact cotlete de Noua Zeelanda, pe care le gasiti in unele hypermarket-uri. Un pachet de 2 cotlete intregi cantareste aprox. 1,2 kg. Fata de carnea de berbec sau miel cu care suntem noi obisnuiti si ne este accesibila, mai usor de procurat, aceasta carne de berbec de Noua Zeelanda este deosebit de fina si nu prezinta acel miros tipic de seu de oaie ca si cotletele “locale”.cotlete de berbecut la gratar de Noua Zeelanda

Totusi, chiar daca – asa cum se vede si in pozele de mai jos – cotletele (partea de os, coaste) erau foarte bine curatate, noi va recomandam sa eliminati si pielita arginitie si resturile de grasimi astfel incat sa aveti pe ambele parti numai carne.

Am profitat si de faptul ca aveam doua cotlete de berbec asa incat am condimentat diferit fecare bucata de carne – una cu un amestec mediteranean denumit Mafia Coffe Rub (ce contine si cafea tip esspresso 😉 ) iar cel de-al doilea cotlet cu Texas Rub care are la baza printre altele si zahar Muscovado. Ambele mix-uri de condimente, rub-uri, sunt de la Don Marco’s Barbecue si sunt recomandate a fi folosite pentru carnuri rosii, dar nu numai. La frecarea cotletelor cu condimente puteti folosi si e o lingura de ulei de masline. Cotletele de berbecut se lasa apoi la rece pentru cateva ore pentru ca sarea si celelalte arome sa fie absorbite in carne.

Prepararea la gratar a acestor cotlete de berbecut la gratar presupune:

  • impartirea suprafetei de gratar in 2 zone de lucru: Direct Grilling (pentru frigere) si Indirect Grilling (pentru coacere);
  • preincalzirea grill-ului pana la aprox. 200°C;
  • in zona fierbinte e de dorit sa aveti un gratar de fonta;
  • asezati cotletele cu carnea pe gratarul de fonta bine incins; lasati-le doar pentru cateva minute, pana se formeaza o crusta

     

  • apoi mutati cotletele in zona de indirect grilling (cca. 150°C) pentru aprox. 30 min. pana ajunge la 57-60°C (asta pentru cei care prefera carnea mai roze)

     

inainte de servire, lasati aceste cotlete de berbecut la gratar sa se linisteasca putin.

va dorim pofta buna!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *