Vin fiert la Winter Grilling

0
1307

O cana de vin fiert la Winter Grilling e numai buna in zilele reci petrecute la gratar si nu numai. Jarul fierbinte, aroma scortisoarei si a vaniliei impreuna cu vinul fierbinte fac atmosfera de … poveste 😉 . Pentru aceasta savoare va trebuie un vin rosu tanar, nebaricat, cu corpolenta medie cum sunt Merlot sau Feteasca Neagra completat de cateva condimente cum ar fi batoane de scortisoara, cuisoare si altele. Binevenite sunt si portocalele sau merele.

 

Iata o reteta pe care am folosit-o in mai multe randuri si foarte apreciata!

 

Ingrediente vin fiert:

  • 1 sticla de vin rosu (puteti alege un vin demi-sec, demi-dulce sau chiar dulce – acestea au deja un continut mai ridicat de zaharuri si nu va trebui sa adaugati prea mult zahar sau miere);
  • 1 baton de scortisoara (5 – 7 cm lungime);
  • 5 buc. anason (stea);
  • 15 buc. cuisoare;
  • Vanilie (in orice forma disponibila: pastaie, pudra, extract) dozare dupa gust;
  • 250 ml suc (proaspat) de portocale;
  • 1 portocala medie (taiata felii);
  • Zahar brun (max 100 gr. – in functie si de vinul folosit);
  • 4 cl (40 ml) rom (am folosit romul austriac Stroh – recomandat si pentru punci)

Preparare vin fiert:

  1. Pregatire gratar – fie el gratar cu carbune sau gratar cu gaz, important este ca va trebui folosit atat cu functia de gatit direct (poate fi si ochi de aragaz) dar si gatit indirect (cu capacul pus); preincalziti gratarul la temperatura medie, aprox. 200 C;
  2. Turnati sucul de portocale impreuna cu condimentele (cuisoare, scortisoara, anason) intr-o cratita si lasati-l sa fiarba la foc mediu, direct, timp de 10 min. pana scade la jumatate;
  3. Adaugati vinul rosu, zaharul, feliile de portocale, vanilia si romul si treceti pe indirect grilling, foc indirect, temperatura medie (capac pus) pentru 20-30 min.; din cand in cand amestecati pentru dizolvarea zaharului;
  4. Serviti fierbinte in cani rezistente termic 😉 ;

vin-fiert-winter-grilling-2

Observatii vin fiert:

  • Avand in vedere ca vorbim de o bautura alcoolica (a se consuma repsonsabil 😉 ) vinul nu trebuie fiert (clocotit) pentru ca daca depasim temperatura de 78,5° C atunci alcoolul se va evapora, dar si celelalte arome ale vinului fiert se vor pierde. Vinul nu trebuie sa dea in clocot. Stinge focul cand apar primii aburi.
  • Atat ingredientele retetei de vin fiert de mai sus cat si cantitatile mentionate pot fi ajustate dupa gust.

vin-fiert-winter-grilling-4

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.