Totul despre afumare

12
12308

Orice gratar cu capac se poate transforma foarte usor intr-o afumatoare, chiar daca nu este prevazut special cu un asemena dispozitiv. Aroma de fum este principalul motiv pentru care ne dorim sa gatim la gratar… dar ce spuneti daca va voi povesti astazi ca putem controla si manevra afumarea dupa bunul nostru plac, obtinand cele mai delicioase mancaruri pe care le-ati gustat poate doar pregatite de profesionisti.

Pregatirea gratarului pentru afumare

Pentru afumare, putem folosi atat gratarul cu carbune cat si pe cel cu gaz. Pe oricare dintre ele trebuie sa le pregatim pentru gatit indirect. Vom avea nevoie de o perioada mare de timp pentru gatit. Asadar pregatiti carbunii sau preincalziti gratarele cu gaz.

Pentru a afuma va trebui sa gatim indirect, adica bucatile de carne (de preferat bucati mari) vor trebui asezate intr-o zona a gratarului sub care nu exista foc direct. Mai clar, intr-un gratar cu carbune, vom aseza carbunii intr-o parte a gratarului, iar carnea in partea cealalta pentru afumare. Pentru gratarele cu gaz este necesar sa avem la dispozitie astfel de zone sau palnii de protectie.

Cu ce afumam?

Daca vorbim despre afumare, nu ne putem multumi doar cu fumul produs de carbuni asa ca vom apela la lemne speciale pentru afumare care pot fi de diferite esente si care ne vor da, fiecare arome speciale de fum. Noi vi le recomandam sub forma de chipsuri pentru ca sunt mai usor de folosit. Le gasiti aici .

Iata cateva dintre ele:

Lemn Hickory (specie de nuc)- ca si aroma este dulce si putin iute- se potriveste la carnea de porc, pui, vita, vanat si branzeturi.

Lemn de stejar– are o aroma placuta de lemn, poate fi inmuiat in vinuri pentru arome diferite- se potriveste la carnea de vita, pasare si porc.

Lemn de cires- are o aroma dulce, usor fructata- se potriveste foarte bine la carnea de pasare, vanat cu pene si carne de porc.

Lemn de mar– o aroma dulce, fructata si densa- se potriveste la carnea de vita, pasare, vanat, porc (in special sunca)

Lemn de vita de vie– da un fum cu o aroma similara fructelor de padure- se potriveste carnii de curcan, pui sau vita

Lemn de stejar de la butoaiele de vin– este un lemn foarte aromat cu arome de vin minunate- merg la carnea de vita, porc si curcan

Inainte de a le folosi pentru afumare trebuie sa le inmuiati in apa sau vin (dupa preferinte) cu cel putin o ora inainte.afumare_curcan

Cum afumam?

Nimic mai simplu. Asezam chipsurile inmuiate in tavita pentru afumare (daca avem) sau pe folie de aluminiu direct in jar. Pentru gratarele cu gaz, asezam chipsurile tot in folie de aluminiu (mai groasa daca se poate) cat mai aproape de sursa de caldura (este usor sa faceti niste “buzunare” din folie de aluminiu pe care sa le agatati de marginea interioara a gratarului). Pe tot timpul afumarii trebuie sa mentinem temperatura in interiorul gratarului de maxim 180°C (in functie de marimea si tipul de carne) si toate trapele de aerisire aproape inchise, pentru a capta cat mai mult fum in interior dar totodata pentru a da suficient oxigen necesar arderii.

Este bine sa folosim si un termometru pentru carne pentru a evita deschiderea repetata a capacului si pentru a vedea cand aceasta este gata. In articolul viitor va voi povesti exact la ce temperaturi trebuie sa ajunga carnea in interior, cand este gata in functie de tipul ei.

Afumarea poate dura de la o ora pana la 12-16 de ore, in functie de ceea ce gatiti si ceea ce doriti sa obtineti. Pentru rezultate bune, de altfel valabil pentru orice gatiti trebuie sa aveti rabdare. La final, culoarea carnii va fi diferita de cea pe care o gatiti in mod normal, si in functie de lemnul pe care il folositi la afumare. De exemplu, lemnul de mar si cel de stejar de la butoaiele de vin vor forma la suprafata carnii un strat de un rosu foarte frumos. Nu uitati insa, o cantitate prea mare de fum aromat, poate da un gust amarui carnii. Cel mai bine este sa experimentati voi insiva! Incepeti cu bucati mai mici de carne si cantitati mai mici de lemn pentru afumare si treptat veti invata exact cum sa le folositi. Doar citind, nu veti castiga experienta. Succes!

 

 

Si aici concursul promis cu premiul surpriza:

1. dati like paginilor de facebook Grill Society respectiv Bucatar Maniac;

2. postati acest articol pe facebook-ul propriu;

3. lasati aici (pe pagina GrillSociety blog) un comentariu in care sa ne spuneti: ce ati afumat la cald ultima data? Nu uitati sa notati in comentariu numele cu care ati dat share si like precum si adresa de e-mail la care va putem contacta in cazul in care castigati.

4. comentariile se pot lasa pana marti 1 Octombrie 2013 ora 21.00.

Castigatorul va fi ales prin tragere la sorti in data de 2 Octombrie 2013! Mult succes!

12 COMENTARII

  1. De obicei il ajut pe tata ( el este cel care se pricepe la afumat, sta la casa) la afumat peste. Cumparam macrou congelat intreg, il curatam de mate, il condimetam asa inghetat cum e si legam o bucata de sfoara de canepa de capatul cozii a 2 pesti. Se afuma la lemn de carpen (din asta avem noi) si stejar tinut in vin pentru aroma( doar un lemn, doua, nu prea mult ca e esenta tare si da amareala). Cam in 2-3 ore is gata 8-10 pesti marisori.
    Postat cu numele Mariut Petru Catalin
    Email: [email protected]

  2. DE cand cu lista asta lunga de E-uri , nu am mai pus in gura un preparat cumparat… de mult tare, ultima data am afumat niste carnati moldovenesti facuti in mat de oaie, 2 pulpe de curcan si un muschiulet de porc bine, bine baituit.
    like & share Camelia Croitor
    [email protected]

  3. Am afumat carnati de porc si muchiulet,(carnea am cumparat-o,carnatii i-am facut),am evitat produsele cumparate,au multe E-uri si multa,multa sare.Like&share:Rotaru Gabriela Tatiana

  4. frate, ultima oara am afumat niste sunca de porc… imi era pofta si, decat sa o cumpar – mi-am zis – cu excesul asta… mai bine o afumam, ca e mai buna facuta in casa… 😉

  5. Like si share: Adina Ciocalau (Mitinita)

    Nu am afumat niciodata nimic,desi am vazut cum afumau bunicii la tara carnatii si slanina. Dar as afuma niste coaste de porc,imi plac mult atunci cand sunt usor afumate. Nu am stiut ca hickory este o specie de nuc,are o aroma speciala.

  6. Eu personal n-am afumat nimic, pentru ca nu am fost sigura ce fel de lemne sa folosesc. Intr-o vreme chiar ma batea gandul sa incerc sa afum carne, asa ca am pastrat o tigaie veche cu capac etans, pe care s-o folosesc in bucataria mea de la bloc. Multumesc pentru articol. E chiar informatia care-mi lipsea.

    like & share: Brindusa Cooking with my soul
    mail: [email protected]

  7. mi-a placut foarte mult articolul vostru.Imi plac la nebunie si retetele pe care le postati.Nu ma pricep prea mult la afumat carne ,dar zilele trecute am tinut la bait un iepure apoi l-am fript pe gratar la foc mic .A iesit o nebunie .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.