Alintati-va papilele gustive alaturi de cea draga sau de cel drag, dupa caz :-), cu un steak de vita la gratar preparat in stil Valentine’s Day!
Ingrediente:
- 2 felii a 200-250 gr. steak de vita maturata (recomandare: vrabioara sau antricot);
- ulei de masline;
- sare si piper
Recuzita necesara:
- grill cu gaz sau gratar cu carbune pregatit pentru foc direct (direct grilling);
- gratar de fonta (eventual plita de fonta cu striatii);
- 2 tepuse (frigarui de bambus); (recomandare: scufundati tepusele in apa aprox. 1h astfel vor rezista la temperaturile inalte din gratar);
- termometru de masurat temperatura interioara a preparatului;
Mod de preparare:
- indepartati stratul de grasime in exces de pe marginile feliilor de carne astfel incat felia sa aiba marginea de carne si forma dreptunghiulara cu colturi rotunjite;
- taiati felia de carne in 2 parti, cu taietura usor oblica;
- intoarceti una din cele 2 jumatati astfel incat lipind-o de cealalta sa arate ca o inima;
- strapungeti cu tepusele de bambus cele 2 bucati de carne;
- asezati “inima” intr-o farfurie, turanti putin ulei de masline si presarati sare de mare pe feliile de carne;
- preincalziti grill-ul si gratarul de fonta la min. 250° – 280°C
- asezati “inima” cu grija pe gratarul de fonta (atentie: sa nu se desprinda bucatile de carne din tepusa de bambus);
- dupa 2 min. rasuciti “pachetul” 45-60° astfel incat sa se formeze romburi pe suprafata carnii;
- dupa alte 2 min. intoarceti pachetul pe partea cealalta;
- dupa aprox. 8 min. verificati temperatura interioara a bucatiilor de carne si, in functie de cum preferati friptura, rare, medium-rare, medium-well s.a., luati-o de pe gratar.
Recomandari de meniu:
- salata de rucola cu parmezan ras;
- vin rosu sec;
- paine