Usor – usor ne apropiem si de finalul celui de al 3-lea sezon de seminarii BBQ “Learning by Burning” si incheiem cu tema „Pofta de Mare” respectiv cu reteta creveti cu rosii uscate la gratar. Rand pe rand cele 3 tematici ale cursului (American BBQ, Pofta de Mare si Iberico) se incheie urmand a fi reluate in 2016 cu preparate noi.
Revenind la seminarul “Pofta de Mare” de sambata 11 iulie, la cererea participantilor (si nu numai), va facem cunoscute retetele celor 4 preparate: reteta creveti cu rosii uscate, reteta paella la gratar, reteta somon pe placa de cedru.
Frigarui reteta creveti cu rosii uscate:
Ingrediente (pentru 8 portii):
- 40 creveti decorticati si curatati (marime medie);
- 2 lamai (sau sucul de a la 2 lamai)
- 1 limeta
- 4 catei mari de usturoi
- ulei de masline (cateva linguri)
- sare si piper (dupa gust)
- 1 lingurita de zahar
- 40 de rosii uscate (de preferat rosii deshidratate la borcan, marinate in ulei si condimente)
Preparare fragarui reteta creveti cu rosii uscate:
- formati intr-un bol o marinada din uleiul de masline, sucul lamailor, cateii de usturoi rasi si/sau tocati marunt, sare, piper si zahar;
- asezati crevetii in bolul cu marinada si completati cu rosii uscate (adaugati si cateva linguri de ulei din borcanul rosiilor);
- radeti coaja de limeta peste, amestecati bine ingredientele in bol si lasati pentru cca. 1 ora la marinat in frigider;
- pregatit gratarul pentru foc direct, preincalziti grill-ul la aprox. 200°C si mai ales plita de fonta;
- cat se incalzeste gratarul puteti infige pe frigarui, alternativ, crevetii si rosiile uscate;
- ungeti plita de fonta cu putin ulei si asezati frigaruile pe plita, la foc mediu;
- dupa cca. 3-4 min, intoarceti frigaruile pe cealalta parte si lasati-le alte cateva minute
Meniul cursului la gratar in stil pescaresc continua, dupa reteta creveti cu rosii uscate, cu un preparat specific spaniol, Paella, care in mod traditional se prepara cu fructe de mare – o reteta in format galerie-foto gasiti aici!
Unul dintre cele mai apreciate preparate ale seminarului “Pofta de Mare” si intens discutat intre participanti, a fost file-ul de somon; variantele de preparare ale file-urilor de somon pregatite pentru acest eveniment au fost multiple incepand cu marinarea in stil japonez (cu marinada Teriyaki) si afumare la cald pe placa de cedru:
pana la condimentarea cu diverse amestecuri de la Don Marco’s BBQ cum ar fi Kameha, Karibik, s.a.
Mai multe retete si indicatii despre cum puteti prepara file-ul de somon la gratar gasiti aici!
Desertul, fara ingrediente marine ;-), dar perfect pentru zilele de vara fierbinti, a constat in banane fripte in crusta de zahar brun, scortisoara (sau de ce nu Cherry Bomb de la Don Marco’s BBQ) si menta, servite cu sos de iaurt … dar secretul il aflati de aici!
Va dorim pofta buna si jar incins! 😉