Reteta calcan intreg pe plita la gratar

0
16539

Va propunem o reteta calcan intreg la gratar, pe plita!

Inainte de a prezenta ingredientele si modul de preparare al calcanului la gratar, pe plita de fonta, trebuie spus ca avem de a face cu un peste care traieste (si) in Marea Neagra, este asimetric, turtit pe lateral, cu ambii ochi pe partea “de sus”, adica cea dreapta. Datorita carnii albe, usor dulce, fara grasime, calcanul este unul din pestii cu preturi ridicate fapt ce a condus si la extinderea braconajului.

Alt aspect pe care dorim sa-l punctam, este faptul ca daca veti cauta pe net reteta calcan veti intalni foarte multe variante in care pestele este portionat si apoi prajit sau fript. Noi ne-am propus ca in acest articol sa va prezentam o varianta de preparare ce necesita mai putina pregatire in avans si este si spectaculoasa la servire.

 

Ingrediente reteta calcan:

  • un calcan proaspat, eviscerat, de aprox. 1,6 – 1,8 kg (se gasesc si calcani mai mari de 2,3 – 2,8 kg dar si pretul este mai mare iar prepararea pestelui intreg pe plita devine dificila datorita marimii lui);
  • sare grunjoasa;
  • piper proaspat macinat si boabe;
  • ulei de masline;
  • cateva felii de lamaie.

Recuzita necesara reteta calcan:

  1. grill cu gaz sau gratar cu carbune, neaparat cu capac si termometru pentru a putea gati atat la foc direct cat si indirect, ca la cuptor;
  2. plita de fonta, cu striatii (cel putin de marimea calcanului);
  3. spatula pentru peste;
  4. cleste de gratar.reteta calcan gratar plita fonta

Mod de preparare reteta calcan:

–          in primul rand va recomandam sa cumparati calcanul gata eviscerat, cu observatia ca este de dorit ca eviscerarea lui sa fie facuta pe partea “de jos” (de culoare alba), fara sa i se taie capul pestelui;

–          spalati bine pestele si pastrati pielea calcanului – aceasta are un rol foarte important cand pestele este pe gratar: va proteja carnea de temperaturile inalte, va pastra suculenta carnii si structura pestelui;

–          cand pestele va fi fript, pielea se va desprinde foarte usor de pe carne, asa ca nu trebuie sa va faceti griji in privinta acesteia;

–          tamponati calcanul cu servete de bucatarie si apoi presarati si frecati-l, pe ambele parti, cu un amestec de sare si piper; lasati-l la patruns aprox. 30 min;

–          in acest timp preincalziti grillul (incingeti carbunii sau dati drumul la arzatoarele de gaz) si pregatiti gratarul pentru metoda de gatit directa;

–          asezati plita de fonta cu partea cu striatii in sus (cand pestele va fi fript va fi mai usor de desprins de pe plita cu striatii decat de pe partea neteda); puneti capacul grill-ului si asteptati ca plita sa se incinga, aprox. 3-5 min, temperatura sub capac trebuie sa fie aprox. 200°C;

–          daca incingeti plita de fonta prea tare riscati ca pestele sa se arda pe partea inferioara (cea alba) inainte ca el sa se patrunda;

–          ungeti plita cu ulei folosind un servetel, uleiul nu trebuie sa balteasca pe plita;

–          cand plita este fierbinte, asezati pestele (cu partea alba) pe plita si puneti capacul pe grill; asigurati-va ca temperatura de sub capac nu va depasii 200°C, fapt ce ar conduce la arderea carnii pe partea inferioara, cea alba;

–          datorita capacului si marimii pestelui (1,6 – 1,8 kg) puteti face frigere si coacere in acelasi timp, fara sa fie necesara intoarcerea pestelui;

–          pastrati temperatura de aprox. 180°C timp de 40 de minute cand pestele va fi fript si bun de servit;

–          daca pestele depaste 2 kg (net) atunci va recomandam sa-l intoarceti dupa aprox. 20 min; aceasta procedura insa nu este foarte usoara necesitand indemanare si ustensile potrivite.

Recomandari pentru meniu reteta calcan:

  • mamaliga cu mujdei de usturoi
  • legume la gratar
  • orez salbatic
  • vin alb sec

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.