Metode de gatit la gratar

0
582

Stiati ca exista mai bine de 10 metode de gatit la gratar?

Una dintre aceste metode, “grid iron cooking”, este folosita in special pentru peste si legume. Numele tehnicii vine de la plita de fonta in care se pun ingredientele si care se tine apoi deasupra flacarii pana mancarea e gata. Aceste unelte sunt un fel de gratare primitive, care au fost la moda mai ales incepind cu anii 1800. Metoda se mai foloseste si astazi si nu doar pentru peste sau legume, ci si pentru carnea de pui sau carnaciori. Daca aveti chef sa gatiti la gratar old school, luati in calcul aceasta metoda.

“Barbecue grilling” este o alta metoda de a gati la gratar intalnita mai ales in Statele Unite, Canada, Noua Zeelanda sau Australia. Mancarea gatita dupa aceasta tehnica se pregateste incet, dupa principiul slow cooking si nu are contact direct cu flacara ci cu caldura si fumul provenite de la carbuni sau lemne. Gratarul este pozitionat la distanta destul de mare de foc si astfel carnea de porc sau cea de vita (vedetele barbecue-ului) ies suculente si usor afumate.

O metoda interesanta de gatit la gratar este “sear grilling”. Este folosita doar pentru carne si presupune sa frigeti scurt si la temperaturi foarte ridicate (in jur de 200°C) ingredientul de baza inainte de a-l transfera pe gratar unde se gateste in continuare la o temperatura mai mica. “Sear grilling-ul” ii confera muschiului sau pulpei o frumoasa culoare brun-aurie si ii pastreaza toate aromele. Tineti cont de aceasta metoda daca vreti sa va bucurati de o bucata de carne suculenta la interior si cu o crusta crocanta la exterior.

Daca vreti sa savurati mancaruri cu adevarat gustoase, din categoria comfort food, puteti sa va orientati catre metoda de gratarit “grill braising”. Aceasta presupune gatitul intr-o cratita cu capac pe gratar, cele mai potrivite gratare fiind in acest caz cele electrice sau cu gaz. Caldura acestor gratare se distribuie uniform pe toata suprafata tigaii sau oalei in care se gateste. Astfel, mancarea fierbe inabusit, la temperaturi mici, iar miresmele au timp sa se imbine. Rissoto sau pieptul de pui cu pere ies delicioase gatite in acest fel.

Orice metoda ati alege si orice denumire ciudata ar avea ea, important este sa cunoasteti toate tipurile de gratar existente in lume si implicit avantajele pe care vi le ofera o asemenea experienta.

Have fun!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.