“Grilling, broiling, barbecuing – whatever you want to call it – is an art, not just a matter of building a pyre and throwing on a piece of meat as a sacrifice to the gods of the stomach.” – James Beard
Iata ce ne spune unul dintre cei mai cunoscuti bucatari americani. Una din figurile de seama, care a avut curajul sa introduca mare parte din arta culinara franceza intr-o tara ca America. Dar se pare ca a facut-o atat de bine, incat numele lui rasuna la fel de puternic si astazi.
Am preferat sa incepem cu acest citat, tocmai pentru a intari inca o data rolul pe care il are comunitatea Grill Society. Incercam sa facem mai mult decat simple recomandari de grill-uri si echipamente. Ne dam silinta sa transformam outdoor cooking-ul intr-o poveste frumoasa si interesanta, la care tot mai multi oameni sa participe. De altfel, gatitul in aer liber nu are nici un haz cand e facut de unul singur, in spatele casei. De multe ori, o experienta colectiva e mult mai puternica decat una individuala.
Revenind la spusele lui Beard, tinem mortis sa precizam ca ne identificam cu perspectiva acestuia. E adevarat, numele pe care outdoor cookingul il poarta e mai putin relevant. Nu conteaza ca ne place sa-i spunem grilling, barbecuing sau „gratarageala”, ci mai degraba e esential modul in care ne raportam la o astfel de activitate.
Cu certitudine merita sa vedem in gatitul in aer liber mai mult decat o simpla metoda de petrecere a timpului liber. Asa cum spune si autorul, e vorba despre o arta care poate sa ne faca zilele mai senine. Desi multi dintre noi asociaza arta cu un fel de lume indepartata, in care este greu sa patrunzi, lucrurile nu sunt chiar asa. Cel putin in arta culinara, unde libertatea de experimentare si de invatare reprezinta drumul catre succes.
Cum ati descrie gatitul in aer liber printr-un citat?