Wolfgang Otto: Primul somelier de carne
Pasiunea sa pentru carnea de buna calitate l-a transformat pe Wolfgang Otto (44 ani) din economist in …. somelier de carne. Alaturi de cei 2 frati ai sai, Stephan si Michael, Wolfgang conduce cel mai rafinat comerciant de carne din Germania, si nu numai, firma OTTO Gourmet, infiintata in 2004 despre care v-am mai povestit aici si aici.
La o discutie lejera, la mic dejun, Wolfgang Otto a acordat un scurt interviu revistei ORIGINAL, publicatie a firmei Weber Grills, iar inceputul a fost cat se poate de incitant:
Reporter: Nu gustati o bucata de sunca, o felie de salam ?
Wolfgang Otto: Nu, nu trebuie sa mananc permanent carne. In anii ’80 eram chiar vegetarian.
R.: Cum ati devenit “somelier de carne” ?
W. O.: In primul rand prin pasiune ! De cand ma stiu m-am bucurat si interesat de lucruri noi. Un T-Bone sau un Porterhouse oricand imi genereaza placeri placute.
R.: Cum recunoasteti la macelarul dvs. o bucata de carne de vita buna?
W.O.: Un grad inalt de marmorare induce o calitate inalta. Si structura si distributia grasimii conteaza. Ea trebuie sa fie alb stralucitor si nu galbuie. Iar macelarul trebuie sa poata rapsunde la orice intrebare referitor la provenienta carnii.
R.: De ce avem nevoie pentru a face o friptura (steak de vita) buna ?
W.O.: Un produs de baza de buna calitate, eventual ceva sare si un echipament bun. Echipamentul duce la aprecierea carnii. Pe un gratar de picnic nu doresc sa pregatesc o bucata de vita buna. Gatitul si mai ales grataritul sunt activitati de comunitate si entertainment. Atunci stau toti baietii de in jurul gratarului si vor sa se uite. Un aparat de buna calitate este cu adevarat o jucarie pentru barbati!
R.: Este grataritul ceva barbatesc?
W.O.: cu siguranta, 100% …. cel putin fiecarui barbat ii face placere. Exista o relatie deosebita intre carne si barbat.
R.: Cunoasteti si Doamne care zic: “hei, acu lasa-ma pe mine la gratar!”
W.O.: Da, bineinteles. Evident ca exista. Dar sotia mea nu in mod special (mustaceste). Dar la cursurile mele de gatit in aer liber sunt doamne ambitioase pe care in comparatie cu barbatii le poti numara pe degetele de la o mana.
R.: Dupa atitia ani de preocuparea fata de carnurile rafinate, va mai bucurati de gustul carnii?
W.O.: Da, bineinteles. Savurez fiecare bucata buna de carne. In aceasta perioada apreciez in mod deosebit: gaina cu pene negre din regiunea Bresse, Franta. Deja copii mei nu mai pot sa vad asa ceva. Dar eu trebuie s-o includ in orice meniu cand avem musafiri. Si asta iese foarte bine pentru ca le spun tuturor: asta este pasare! Nu pot decat s-o recomand cu incredere.
“Majoritatea oamenlor nu se intereseaza despre ce mananca. Asta este rau si trist, iar eu nu doresc sa fac ca ei.”