Gratarul cu roca vulcanica, mit sau realitate?

25
15556

Se aud din ce in ce mai multe voci la noi in tara ce recomanda sa alegem gratarul cu roca vulcanica. Dar ce reprezinta exact acest tip de gratar? Este un gratar cu functionare cu gaz, a carui flacara incalzeste niste pietre sau roci vulcanice. Gratarul de gatit e pozitionat deasupra  acestor roci incinse si carnea se prajeste astfel, fara sa intre in contact direct cu focul.

Pana aici toate bune si frumoase insa sunt cateva intrebari pe care ar trebui sa ni le punem inainte sa ne dorim un gratarul cu roca vulcanica si anume:

1.       Ce se intampla cu grasimea care se scurge peste roci in gratarul cu roca vulcanica?
2.       Ce efecte va avea fumul care se degaja prin arderea grasimilor?
3.       Ce se intampla cu grasimea scursa care este preluata in porozitatea rocilor vulcanice?
4.       Cat de des ar trebui sa schimb rocile vulcanice?
5.       Este sanatos acest concept de a gati la gratar?
6.       Este oare igienic un astfel de gratar cu gaz?
7.       Ce se intampla cu rocile vulcanice imbibate cu grasime si lasate pe terasa sau in gradina peste noapte?
Si nu in ultimul rand:
8.       De ce credeti ca producatorii recunoscuti pentru calitate in domenil grillurilor nu au in portofoliu nici macar un model de gratar care sa functioneze pe acest principiu?


O sa povestim o intamplare si veti trage singuri concluziile. Ne-am asezat intr-o dupa-amiaza de weekend la un amic in gradina care se lauda ca si-a cumparat un gratar cu roca si doreste sa ne prepare un gratar autentic. Zis si facut, ne-am strans cu totii in curte si omul ospitalier a inceput sa sa puna pe treaba. A pornit gratarul cu gaz, rocile vulcanice s-au incins si a pus si bucatile de ceafa de porc si cateva ciocanele de pui la preparat. Dupa vreo doua-trei minute grasimea care se scurgea peste roci a produs un fum de-l taiam cu cutitul, motiv pentru care ne-am ascuns prin curte, care pe unde puteam. Amicul nostru, repede sa intoarca carnea insa fumul innecacios nu era de partea lui. N-ar fi fost nimic insa daca nu s-ar fi simtit la sfarsit si in aroma fripturii care capatase o culoare negricioasa. Din cauza grasimii si pietrele devenisera mai negre. In sfarsit, unii s-au incumetat sa guste altii s-au rezumat la antreuri. A fost o seara placuta, pana la urma e important ca ai petrecut-o cu prietenii…
Dupa vreo saptamana ne povestea saracu’ om ca a luat gratarul pe care s-a gatit sa-l spele, rocile au ramas la locul lor iar dupa vreo doua zile a vrut sa mai faca un gratar cand, probabil din cauza umezelii, rocile erau pline de insecte care isi facusera casa la cald. Total neigienic ca sa nu mai vorbim ca nu e deloc sanatos sa mai gatesti pe aceleasi roci chiar folosite o singura data. Omu’ era dezamagit si a zis ca de acum incolo nici la resutaurant nu se mai incumeta sa comande steak-uri preparate pe gratarul cu roca vulcanica.
Noi mergem mai departe cu firul povestirii si ne gandim ca nu degeaba protesteaza unii contra acestui concept iar in vest nici macar nu se mai oferteaza in comert pentru ca nu numai ca este neigienic, incomod si nesanatos datorita fumului degajat si a grasimii care se arde in mod repetat, dar nici nu iti da posibilitatea sa incerci mai multe procedee, tehnici de cooking in aer liber asa cum iti ofera un grill cu capac performant fie cu gaz sau chiar cu carbune. Vorba aceea: Think twice before you speak, then say it to yourself first!

Ai folosit vreodata gratarul cu roca vulcanica? Care e impresia ta despre gratarul cu roca vulcanica?gratarul cu roca vulcanica

25 COMENTARII

  1. Poate asa este dar atunci nu vad diferenta pentru cel pe carbuni. Faptul ca ard pana la capat inlatura insectele si grasimea re-arsa dar cum ramane cu partea intai a povestii? Si carbunele face fum si chiar foc la picurarea grasimii iar acestea ard intocmai ca si pe grill-ul pe roca. Poate ma lamuriti! Multam anticipat!

    • Buna ziua. Va raspundem cu placere :-). Diferenta principala este aceea ca arderea carbunilor este completa spre deosebire de roca vulcanica ce stocheaza grasimea care se re-arde ori de cate ori se gateste deasupra rocilor. La carbuni, insectele nu se aduna pt ca aici nu exista grasime imbibata in carbuni. Evident ca modul cel mai sanatos de a gati cu carbune este metoda indirecta, cand garsimea nu se scurge direct peste carbuni. Mai multe detalii puteti vedea si aici:https://campinggrill.ro/grill-lexicon . Partea cea mai periculoasa cu roca ese fumul rezultat din arderea repetata a grasimii imbibate in porozitatea pietrei. Ar trebui schimbate la fiecare gatit si acest lucru e destul de costisitor. Asadar, mai bine gatiti la cu grill cu carbune si capac prin metoda indirecta! Speram ca v-am putut fi de folos :-)!

  2. Oameni buni, grasimea aia cazuta peste roca se arde in totalitate, nu ramane imbibata in roca, sa fim seriosi. Ca se inegreste roca e alta problema. Cat despre carbuni, acestia sunt mult mai daunatori pentru ca contin hidrocarburi, unele se gasesc si in petrol. Fumul facut la contact cu roca vulcanica este facut si in contact cu carbunele, ca doar grasimea pica oricum si este arsa.

    • Corect, grasimea se arde …in timp insa! Roca este poroasa iar grasimea care se va scurge in roca va arde ori de cate ori veti reincalzi aceste pietre. Fumul provenit din aceasta ardere este problema cea mai grava si afecteaza preparatele si implicit sanatatea! Mai bine evitati…Puteti opta mai degraba pentru carbune unde metoda indirecta (la un gratar cu capac) este de departe mult mai sanatoasa…

  3. hai sa fim seriosi,folosesc acest grill de trei ani si va spun pe cuvant ca nu este un gratar mai bun si mai gustos,asta pot confirma si prieteni si familia mea. in primul rand va rog sa invatati sa preparati carnea pe gratar si dupa aceea comentati! aviz amatorilor:nu mai folositi vegeta si alte prafuri pe carnea pt gratar,fie el pe carbuni sau roca.

    • Buna Pavel,
      Ne bucuram ca esti multumit de grill-ul tau si ca iti place gustul preparatelor pe gratar cu roca. Totusi, la nivel international acest tip de gratar nu se mai produce de marcile specializate si chiar nici nu se mai comercializeaza de multe magazine tocmai pentru ca acest mod de preparare nu este deloc sanatos. Oricum, fiecare decide pana la urma cum se hraneste si ce gusturi prefera. Noi avem doar datoria si informam in mod corect si argumentat ;-)!

  4. Sunt sigura ca amicul a gresit ceva, a sarit peste vreo etapa (e evident ca era prima data cand folosea rocile). Dl. Pavel ar putea reveni cu mai multe detalii despre folosirea corecta a acestei metode interesante de gatit?

  5. Imi cer scuze dar sunteti in eroare… Nu numai ca se produc de catre marii producatori dar sunt si destinate liniilor profesionale de alimentatie publica. Verificati linkul de de mai jos unde toate modelele depasesc 1000 euro (…) sau puteti da o simpla cautare pe google pt vizualizarea diverselor modele si preturi.
    Cred ca d-na Carmen are dreptate in ceea ce priveste gresita utilizare a unor astfel de gratare, pt ca si mie mi-a luat cateva runde pana sa invat sa-l utlizez pe al meu si sa nu ard carnea.
    Ca avantaje trebuie mentionat gustul si timpul de preparare iar la dezavantaje intr-adevar fumul la preparatele mai grase si schimbul rocilor. Gustul insa face toti banii.
    In privinta sanatatii unor astfel de alimente, nu am calitatea de a ma pronunta insa totusi timpul redus de expunere la fum al preparatelor grase date fiind puterea si capacul gratarului constituie un factor de luat in seama. Cred ca e cazul sa le diferentiem de (semi-) preparatele din comert afumate indelungat si care contin cantitati impresionante din compusii fumului cum sunt cascavalurile, pastramele, sunca, carnatii samd. Numai bine.

    • Buna ziua,
      va multumim pt feedback si implicare. trebuie sa clarificam insa un aspect important pt a putea informa corect cititorii. Gratarul cu roca vulcanica pentru uz personal (nu profesional ca cel din restaurante) cand gatitul se realizeaza direct (deasupra rocilor incinse) si grasimea curge direct pe si in roci este modelul despre care povestim in acest articol. Ca rocile vulcanice sunt folosite in componenta altor aparate de gatit pt uz profesional este cu totul alta tehnologie care nu face obiectul studiului nostru de mai sus. De aici si diferentele de pret mentionate de Dvs.: profesional incepind cu 1000 Euro si personal( uz privat) incepand de la 70 Euro pana la maxim 150 Euro ;-)!

  6. Am folosit din primavara pana in toamna 2014 un gratar cu roca vulcanica (produs in Germania) și am fost foarte multumit. Problema cu fumul s-a rezolvat ușor, lăsând la început să ardă 10-15 minute cu flacara tare. Ulterior am pus o placa metalica perforata, potrivita ca marime, peste pietre sub gratar, cumparata de la Leroy Merlin, dar se gasesc si la Dedeman sau alte firme de profil. Gratarul merge bine cu flacara mica. Am copt pe el excelent legumele pentru zacusca. L-am folosit numai pe terasa și am scapat de fumul din casa. E bine sa aveti langa voi un sifon pt a stinge punctual și repede flacarile care pot aparea de la grasimea arsa. Cred ca o data pe an e bine sa schimbati rocile.

    • va multumim pt feedback ;-)! avem doua observatii de care ar fi bine sa tineti cont, pentru siguranta dvs. si a celor din jur, atunci cand folositi gratarul :-):
      1. niciodata nu turnati apa/sifon pe un gratar cu gaz in functiune! nici chiar bere sau alte lichide… se pot intampla accidente grave!
      2. lasand sa arda un gratar cu gaz 10-15 minute consumati inutil combustibil(gaz) si nu aveti nici un beneficiu. Cum e vorba din popor:”ardem gazul de pomana”;-). si nici nu e ieftin :-)!
      va dorim experiente placute la gratar!

  7. rascolesc net-ul de cateva zile in cautarea unui gratar ,,casnic” acceptabil. asa am vazut ca mai toate firmele produc gratare cu roca vulcanica. Si eu am folosit asa ceva, iar rezultatul e savuros. Roca vulcanica se SPALA (nu exista problema grasimii arse de la carne cand gatesti pestele) OK, pot intelege ca acest site este subiectiv, dar daca se poate poate imi recomandati un grill ok pentru utilizator casnic. singura conditie este sa fie pe gaz, nu mai vreau carbuni

    • buna seara. va multumim pt interes si vom incerca sa va recomandam cu placere o solutie de gratar „acceptabila” :-). Inca de la inceput va putem spune ca gratarele cu roca vulcanica de uz casnic ( disponibile in mass-market) nu sunt o solutie acceptabila din perspectiva sanatatii insa pot fi din cea financiara :-). In ceea ce priveste gratarele de uz profesional (de restaurant) cu functionare cu roci vulcanice e vorba de alt concept tehnic cand grasimea nu intra niciodata in contact cu flacara sau cu rocile poroase pe care oricat le-am spala tot sunt absorbante de grasime…Aici solutia poate fi una reusita insa mult mai costisitoare. In cazul in care doriti un gratar cu gaz pe care sa gatiti in mod sanatos va recomandam conceptul elvetian OutdoorChef unde preturile variaza intre 900,- lei si pana la 7000,- lei :-). seara frumoasa si succes!

  8. Corect ar fi să spuneți: dom’le, asta vindem noi și credem că reprezintă cea mai bună soluție pentru un grătar savuros. N-o mai aburiți aiurea cu tot felul de afirmații care pot fi demontate după 2 căutări pe net. În marketing, important e ca produsul tău să fie cel mai bun, denigrarea concurenței nu prea funcționează.

  9. Hmm. Va pot spune cert ca nu este nicio diferenta intre un gratar horeca si unul de uz casnic. Ma refer strict la principiul de functionare. Ambele gratare au arzator,gratar sustinere roci,roci,gratar suport alimente. La ambele variante grasimea se scurge direct pe roci. Diferentele sunt urmatoarele: materialul(inox la horeca,grill din inox sau fonta),puterea calorica,arzatorul,sistem aprindere automat,etc. Deci,dpdv al principiului de functionare,ma repet,ele sunt identice!

  10. Pana una alta toti se plang aici ca vai se scurge pe petre grasimea. Oameni buni, detin un gratar electric cu roci vulcanice insa dupa 2 3 utilizari am fost neplacut surprins sa asist chiar la un foc provocat de toata aceste scursuri alimentare(zemuri si grasimi). Aveam o seara de poveste anuntata si neavand timp sa cumpar un pachet curat si cu roci noi am gandit sa le fierb! Da, cu putin Triumf de la Farmec si cu niste degresant de vase. Si iata ca dupa putina murdarie negricoasa pe maini am readus la justele proprietati ale rocilor, gratarul dorit. Asa ca…vorba aia…”ne” mai spalam si noi sau ne dam doar cu „parfum” peste…? 😎

  11. Buna tuturor
    nu ma pot abtine sa nu comentez
    1 Prietenul din povestea de sus nu stie cu ce se mananca acest gratar.
    rocile fiind proaspat scoase din punga trebuie tratate inainte de primul gratar si DA exact cu cat mai multa grasime si la focul cel mai mare care il permite gratarul ca sa se arda bine de tot.
    2 Grasimea nu ramane in pietre DACA dupa ce termini de gatiti dai focul la maxim si il mai lasi o jumatate de ora sa mearga nu ramane nimic si eu in 6 ani de utilizare n-am vazut nicio insecta Sal gratarul cu karcheru
    3 Eu folosesc acest tip de gratar din 2012 si nu scoate fum cum zic unii.
    4 depinde ce vrei sa prepari si in functie de preparat reglezi temperatura ( o ceafa nu am sa o prepar la foc maxim ci undeva mediu udat cu vin pe partea de sus, focul mare il folosim in primele 4 minute cat sa prinda crusta si grasimea numai curge apoi foc mediu sau mic si voala exterior crusta dar nu prea tare, interior prajit dar fraged si suculent)

  12. Activez in industria HORECA de foarte multi ani. Am participat la multe evenimente si targuri unde au fost sute sau chiar mii de participanti si clienti (pe masura), iar acum, intr o zi normala livram intre 100 si 400 de portii de gratar pe zi. Asta ca sa va faceti idee de experienta pe care am acumulat o in diferite situatii. Cu asta in minte, nu as folosi NICIODATA un gratar pe carbuni sau lemn, in nicio situatie – casnic sau profesional.
    Carbunele este TOXIC – trebuie ars pana se albeste/ ingalbeneste si dupa aceea pusa carnea sau alimentele, altfel, tot gazul si substantele se transfera in carnea proaspat taiata (dumnezeu stie ce mai pun astia in compozitia lor, multe feluri de carbuni sunt impregnati cu diferite substante inflamabile pentru a lua foc, in special cei de la Benzinarie, Auchan sau Lidl, carbuni care par trasi la xerox, avand aceeasi dimensiune si forma).
    Se pierd multi carbuni pana reusesti sa faci doua- trei randuri de alimente, procesul arderii carbunelui proastap pus peste cel care arde, trebuie sa se reia.
    Carbunii sunt extrem de periculosi, in momentul arderii, pocnesc si arunca scantei. La sfarsit, trebuie udat din abundenta, supravegheat mult timp pana esti sigur ca este stins, dupa care se uda iarasi – am avut surpriza sa se reaprinda!!!
    Locul unde se tin carbunii este intotdeauna murdar si negru de la sacii rupti sau resturi care cad.
    Temperatura este greu de controlat. Daca vrei sa ai ceva la cald este imposibil pe un gratar de dimensiuni mici. La evenimente noi aveam 2 gratare; unul de 2 metrii si altul de 2.5 metrii si jonglam cu ele – aveam 4.5 metrii de gratar disponibil si 2-3 grataragii.
    Gratarul cu ROCA VULCANICA – este mercedesul bucatariei, este mama gatitului, este …. numiti l voi cum vreti.
    Grasimea care se arde este aceeasi si la carbuni si la roca. Roca nu are grasime, la fel ca si carbunele. Amaratele alea de gaze (care or fi ele) sigur se carbonizeaza la temperatura care este la nivelul rocilor. Gazele si gandacii vin la pachet si cu carbunii, si daca tot gndim atat de ticalos, poate Dorel care a fost la descarcat de carbuni a tras si un scuipat sau pipi pe ei, ca doar nu se ducea in birou sa si stearg nasul plin de mizeria de la carbuni. Este extrem de usor de folosit – deschizi gazul, dai foc la arzatoare, se incinge roca si esti gata; usor de controlat – vrei mai puternic, rotesti robietul, ai nevoie sa ti ceva la cald, dai focul mai incet; bate vantul sau incepe sa ploua…nicio problema.
    Avand un volum mare de munca pe acest fel de gratar, noi spalam rocile in fiecare saptamana si le schimbam la 2-3 luni.
    Eu am achizitionat un gratar pe gaz cu roca vulcanica la pretul de 6.800 eur (sase mii opt sute euro) si nu este cel mai scump. De banii astia faceam un gratar pe carbuni cu pietre swarovski de se invartea dupa soare. Asta pentru ca avem o afacere care depinde de gratar si CALITATEA produselor. Acasa am tot un gratar cu roca vulcanica. Daca as fi avut cea mai mica indoiala despre acest tip de gratar cu roca, pentru mine, pentru acasa, imi faceam ce era mai bun, luand in considerare toate aspectele, siguranta, igiena, gust…etc. Cele mai scumpe gratare sunt pe roca vulcanica si sunt mii de modele, daca nu aveti cunostinta de ele va spun eu.
    Acum si aici, Dumneavoastra vindeti o gama de produse…. asta este, dar trebuie sa fiti obiectivi si sa informati oamneii asa cum trebuie, pentru ca aveti informatii si sunteti profesionisti din moment ce asta este businesul si asta faceti. Nici nu trebuie sa va feceti prea multe griji, caci cine vrea sa dea 200 lei pe un gratar cu carbuni, nu va da niciodata 500 euro pe unul cu roca (cel mai ieftin, parca atat era unul la Metro, care era vai mama lui).

  13. Buna seara! Am servit produse facute pe gratar cu roca vulcanica de zeci de ori la acelasi gratar! Rocile erau curate de fiecare data, incinse 10.minute la foc maxim se inroseau si nu iesea nici un fum,grasimea se ardea pt ca era putina, la mici si carnati mai curgea! O friptura excelenta! Daca un gril electric nu este curatat cum trebuie ,v a iesi fum si miros urat! Gustul il mai da si mana bucatarului gospodar! Este mai bine sa facem friptura pe gratare ruginite si nespalate dar cu carbuni ,eventual stropiti cu acel lichid inflamant! Sa vedeti ce gust vor avea preparatele! Offf Domane,Romanie!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.