Gasca umpluta la masa de Craciun, preparata la grill

Sarbatorile se apropie cu pasi repezi si toata lumea se pregateste intens pentru a stabili un meniu deosebit pentru masa de Craciun. Asadar, va sugeram sa incercati gasca umpluta la gratar, care va face cu siguranta, deliciul mesei de Craciun, alaturi de cei dragi.

Ingrediente:

  • o gasca tanara, de aproximativ 3 kg
  • sare
  • piper
  • maghiran
  • busuioc
  • 500 ml supa de pui
  • 100 ml de cidru de mere

Pentru umplutura:

  • 100 g paine alba
  • 100 ml supa de pui
  • 500 g castane decojite
  • 500 g carne de manzat
  • 4 ceapa esalota, tocata fin
  • 2 linguri de unt
  • 150 g ciuperci champignion
  • 1 buhet de patrunjel, tocat
  • sare
  • piper
  • nuscoara

Pentru garnitura:

  • 8 mere mici
  • 8 linguri de afine

Mod de preparare:

Frecati interiorul de gasca cu mirodenii: sare, piper, maghiran, busuioc. Apoi acoperiti cu folie si tineti timp de o ora la frigider.

Intre timp, pregatiti umplutura. Taiati painea bucati si amestecati cu bulion, apoi o treceti printr-o sita. Maruntiti castanele, pe care le amestecati cu carnea de manzat. Puneti apoi ceapa esalota in unt, adaugati ciupercile taiate cubulete si fierbeti intregul amestec cateva minute. Intre timp, condimentati amestecul cu sare, piper, patrunjel si nucsoara.

Dupa ce ati preparat amestecul, umpleti gasca cu intreaga compozitie si coaseti cu sfoara de bucatarie. Asezati apoi gasca intr-un vas mare sau intr-o tava tapetata cu o foaie de copt.

Preincalziti grillul cu capac la o temperatura de aprox. 240°C si introduceti tava in interior. Dupa 10 minute de fierbere, ungeti gasca cu 100 ml de supa fierbinte. Apoi acoperiti cu un capac sau o folie dubla din aluminiu si lasati sa fiarba timp de 90 de minute, la o temperatura de 220°C. Ideal ar fi sa aveti un grill cu functie de cuptor.

Dupa cele 90 de minute, scoateti folia  si lasati inca o ora gasca sa se prajeasca in propria grasime, la 180°C. Pe parcursul coacerii, ungeti din cand in cand cu putina grasime. Daca nu aveti grasime, puteti sa utilizati si ulei de gatit, unt degresat sau supa care v-a ramas.

Pentru pregatirea garniturii, curatati merele cu un cutit mare de bucatarie si le adaugati in tava, alaturi de gasca, cu 15 minute inainte de a scoate tava din interiorul grillului. Merele se vor inmuia si ii vor da o aroma deosebita, dulce-acrisoara.

Apoi scoateti gasca din tava, asezati-o pe un platou mare si langa ea puneti merele, pe care le umpleti cu afine.

Degresati sosul, adaugati cidru si fierbeti. Dupa fierbere, strecurati amestecul printr-o sita si adaugati, dupa gust, unt rece in sos.

Rezultatul va fi delicios!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *