In fiecare an, la 31 octombrie, se sarbatoreste Halloween, mai ales in tarile de peste ocean. Intre timp sarbatoarea s-a extins peste tot in lume. Cu origini celte, sarbatoarea de Halloween a ajuns in America in secolul XIX prin intermediul imigrantilor irlandezi. Numele “Halloween” provine din limba engleza “All Hallows’ Even” ceea ce reprezinta ajunul sarbatorii tuturor sfintilor crestini, celebrata in mod traditional la 1 Noiembrie.Simbolul acestei sarbatori este faimosul dovleac sculptat (apropo: aici gasiti tips & tricks cum puteti ciopli dovleacul) si cu lumanare inauntru, ce simbolizeaza „lanterna lui Jack”. Cu dovleacul in mana, copiii merg din casa-n casa, imbracati in vrajitori sau alte personaje de basm, si intreaba „Trick or Treat?” (Pacaleala sau dulciuri?). Daca copii nu vor primi dulciuri de la persoana colindata, atunci ei sunt nevoiti sa-i joace o farsa.
Revenind insa la “dovleacul nostru”, trebuie spus ca este o leguma-fruct din care se pot pregati de la feluri principale (de ex. supa crema de dovleac ) si garnituri pana la deserturi. Ba chiar si semintele de dovleac sunt foarte apreciate, mai ales la noi, in forma prajita si merg foarte bine seara la un film sau un meci de fotbal. In alte tari precum Austria, semintele de dovleac, sunt foarte apreciate datorita uleiului fin din seminte de dovleac.
Partea principala a dovleacului, ramane pulpa, miezul de dovleac pe care noi, romanii, in mod traditional il folosim la placinta cu dovleac. O variatie pe aceeasi tema, desert, putem face cu strudele cu dovleac – vezi reteta aici.