Odată ce veti încerca acesta reteta de preparare a unui curcan afumat, veţi fi de acord ca nimic nu face o treabă mai bună de coacere a carnii decât gratarul ceramic autentic. Curcanul are o aroma subtila de fum, carnea nu se usuca, ramane umeda, fiind deosebit de suculentă. Dacă preferaţi o aromă de fum mai pregnanta, se adaugă mai multe lemnisoare sau chips-uri pentru afumare treptat, in timpul gătitului la grill. Acest mod de a prepara carnea de curcan afumat ar fi grozav mai ales cand sunteti acasa, in vacanţa, cand aveti timp sa va rasfatati şi puteţi utiliza restul carnii pentru a face sandwich-uri minunate in zilele urmatoare.
Ingrediente curcan afumat:
- 16 cesti cu apă
- ½ ceasca zahăr brun
- 1 lingurita de coaja de portocala rasa
- 3 crengute de rozmarin
- 1 cană de sare
- 3 cepe galbene
- 2 capete de usturoi, înjumătăţit
- 1 curcan
- 2 lamai
- 10 crengute de cimbru
- 10 crengute salvie
- 1 cana cu cartofi tocati
- ¼ ceasca ulei de măsline
- Piper negru proaspat macinat
- praf de usturoi
Echipament in dotare pentru un curcan afumat: Suport ceramic, lemnisoare afumare hicori, suport si tava sau folie de aluminiu, termometru instant.
Preincalziti Big Green Egg-ul la 177 °C, fără suportul ceramic (Plate Setter).
Se toarnă apă într-un castron mare. Adaugati zahar brun, coaja de portocala, rozmarin, sare, două-treimi din ceapa taiata sferturi, o jumatate de cap de usturoi. Se amestecă până se dizolvă zahărul şi sarea. Scoateţi totul din interiorul curcanului. Se clăteşte curcanul temeinic. Puneti carnea de curcan într-o pungă de plastic mare, resigilabilă sau orice fel de recipient care este suficient de mare pentru a sustine si curcanul şi ceva lichid. Se toarnă marinada peste curcan, asigurându-vă că este complet acoperit. Lasati-l la frigider timp de 12 ore, intorcand ocazional.
Scufundati 4 căni de lemnisoare hickory în apă într-un bol mediu timp de 1 oră.
Scoateţi curcanul din marinada, clatiti bine pentru a elimina lichidul apoi stergeti-l cu prosoape de hartie. Aruncaţi lichidul şi resturile solide. Umpleti curcanul cu sferturi de lamaie, usturoiul ramas, ceapa, cimbru, salvie, şi cartofi. Frecati curcanul cu ulei de măsline şi condimentati-l cu piper si praf de usturoi.
Presarati 1 ceasca de lemnisoare hickory peste cărbuni aprinşi, şi, folosind mănuşi de gratar, pozitionati suportul ceramic cu picioarele indreptate in sus, in interiorul Big Green Egg-ului. Aşezaţi curcanul in suportul metalic si pozitionati-l desupra tavii de scurgere. Puneti tava p esuportul ceramic şi închideţi capacul Big Green Egg-ului. Gatiti timp de 2 ½ ore, adaugand mai multe chipsuri de lemn la fiecare 30 de minute. În cazul în care curcanul devine maro prea repede, impaturiti-l cu grija in folie de aluminiu. Continuaţi sa gatiti până când termometrul arata temperatura interioara de 74°C.
Scoateţi curcanul din cuptor si lăsati-l să se odihnească timp de 15 la 20 minute. Se serveşte imediat. savurati un curcan afumat in gratar ceramic performant!
ce inseamna „capete de usturoi”?
„capete de usturoi” inseamna „catei de usturoi” 🙂