Zilele trecute am publicat reteta in stil asiatic cu pulpe pui la gratar in care ingredientul surpriza a fost marinada Teriyaki de la Jim Beam. Chiar daca Jim Beam este marca americana, stilul marinadei Teriyaki are origini in Japonia. Aici, sub notiunea de teriyaki se intelege un mod de a gati prin frigere (fie pe gratar, fie in tigaie) cu un sos care se numeste tare si are la baza 3 elemente: sos de soia, zahar (sau miere) si mirin (vin din orez cu continut redus de alcool si in grad ridicat de zaharuri).
Din punct de vedere morfologic, cuvantul teriyaki trebuie inteles dupa notiunea de teri ce reprezinta glazura sosului in care a fost fripta sau marinata bucata de carne, iar yaki reprezinta tehnica de gatit prin frigere.
In bucataria japoneza, teriyaki, atat ca metoda cat si sosul sau marinada, este folosita pentru preparea pestelui, fie el somon, ton, pastrav s.a. Ulterior globalizarea a adus sosul teriyaki si in America de Nord, Europa si alte parti ale lumii unde i-au fost adaugate si alte ingrediente cum ar fi seminte de susan, usturoi, suc de ananas sau mar, whiskey bourbon, s.a. Sosul sau marinada “a la teriyaki” (teriyaki-like) se foloseste pentru orice fel de carne dar in mod special pentru carnea de pui sau porc.