Cartof dulce copt – Sweet potato

0
1120

Majoritatea retetelor de pe blog se refera la prepararea diverselor bucati de carne la gratar, fie ca ne referim la frigere (sau direct grilling) sau la coacere lenta (indirect grilling sau low & slow cooking).

Dar ce ar fi daca – asa cum spune si bunul nostru prieten Bucatar Maniac – nu ne-am “limita doar la mici, carnati si cefe, pentru ca viata e scurta si retete sunt mai multe decat vom putea vreodata gusta”.

Asa ca am zis sa va prezentam una dintre garniturile ‘exotice’, cartof dulce copt (sweet potato) asa cum este el cunoscut si comercializat la noi. Ca ruda mai indepartata a cartofului traditional, sweet potato este o leguma radacinoasa, originara tot din America Centrala, dar intre timp cultivata in multe regiuni cu clima tropicala si/sau temperaturi mari. Asemanarea cu cartoful este datorata in mod special formei, caci la interior, miezul este mult mai lemnos, este de culoare portocalie, iar gustul aduce foarte mult cu cel al dovleacului, dar mai putin intens.

 

Dar iata cum am pregatit noi sweet potato drept garnitura pentru un peste rapitor:

 

  1. am preparat un amestec din unt (2/3), ulei de masline (1/3) si mix de condiment BBQ Booster de la Don Marco. Am preferat acest condiment pentru a adauga o nota de iute cartofului , nota ce va completa perfect gustul dulce;
  2. am taiat cartoful felii astfel incat feliile sa aiba inca o parte in care sa se tina de restul legumei. Feliile nu trebuie sa fie nici prea subtiri si nici prea groase; dimensiunea aprox. min. 5 mm – max. 10 mm (vezi poza)
  3. ungeti cartoful cu amestecul de unt, ulei si condiment folosind de preferat o pensula de silicon; ungeti atat exteriorul cat si partile interioare, intre felii, dar cu grija sa ne se rupa feliile de restul legumei;
  4. preincalziti grill-ul la aprox. 200° C si pregatiti-l pentru Indirect Grilling (coacere);
  5. asezati cartoful dulce pe gratar si lasati-l la copt la 160° – 180° C timp de 1,5 – 2h, (durata de coacere depinde de cat de mare este cartoful sau cati cartofi aveti sub capacul gratarului).
  6. la fiecare 20-30 min. ungeti cartoful cu amestecul de unt, ulei de masline si condiment.
  7. pe masura ce se va coace, cartoful se va deschide ca un eventai si va emana un miros asemanator celui de dovleac copt.

PS: in galeria foto de mai jos veti vedea prepararea a 2 cartofi dulci intr-un grill ceramic PRIMO, fapt ce a permis si o afumare cu lemnisoare de hickory. O alta particularitate este faptul ca grill-ul PRIMO poate fi folosit pe jumatate din capacitatea de lucru, datorita despartitorului de carbuni. Ultima poza completeaza galeria foto din perspectiva asocierii culinare a cartofului dulce (sweet potato) cu pestele – pestele din imagine este un Pagro, peste rapitor, de ocean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.