Una bucata creativitate, una de stapanire de sine si alta de inovatie. Cele trei elemente iti pot garanta o experienta de invidiat. Ele au stat dintotdeauna la baza outdoor cookingului si se pare ca au functionat de minune. Pana la urma, la ce bun echipamente profesionale si tot tacamul, daca lipseste cu desavarsire creativitatea? Cred ca raspunsul il stiti deja, asa ca nu are rost sa-l mai precizam si noi. Vrei cu adevarat sa gatesti in aer liber?
24 de ore de gatit in aer liber
Maratoanele sunt niste activitati fara termen de valabilitate. Au loc in domenii dintre cele mai diverse, iar regulile au ramas aproape neschimbate. La fel si scopul lor, care poate fi sintetizat prin sintagma “cine rezista mai mult”. Bineinteles, este vorba despre “ceva”. Poate fi bautul de bere, mancatul de paste, alergatul prin padure, partide de sah si alte cele.
Exista astfel de manifestari si pentru outdoor cooking. De fapt, tinta principala e o cursa de masina, iar cea secundara un concurs de gatit in aer liber. Este vorba despre “24 heures du mans”, o initiativa care are loc de multi ani in Franta si care ii are in vizor pe cei pasionati de automobile de mare viteza.
A fost odata ca niciodata povestea grilling-ului
Omul a descoperit mai intai focul, apoi outdoor cooking-ul. Da, povestea outdoor cooking-ului este la fel de veche ca si povestea focului.
Conform descoperirilor arheologice, se pare ca de indata ce au invatat cum sa stapaneasca focul, oamenii au pus si bazele outdoor cooking-ului.
Primul tip de gratar, numit „schichirin”, a aparut in Japonia, in Antichitate. Era un grill din ceramica, de dimensiuni reduse, care putea fi utilizat in casa. „Tandoor” este un alt tip de grill/cuptor, intalnit in India, Iran si Pakistan pentru a gati mancarea la temperaturi foarte ridicate – pana la 260°C.