Va propunem o reteta de pizza la gratar, usoara si inedita, reteta de pizza recomandata de producatorul american Weber! Ingredientele de mai jos sunt calculate pentru 6-8 persoane.
Ingrediente:
- 2 x aluat proaspat de pizza;
- ulei de masline;
- 1 x ardei gras rosu sau verde taiat in fasii de 0.5 cm;
- ½ ceapa mica taiata in fasii subtiri;
- 250 gr de carnat de porc italienesc (salssicia) natural sau picant;
- faina;
- 250 gr sos de tomate;
- 4 linguri masline negre taiate rondele;
- 2 linguri patrunjel proaspat maruntit;
- 1 lingura de frunze cimbru maruntite;
- 2 linguri rosmarin maruntit;
- 150 gr mozzarella rasa.
Mod de preparare:
- Scoateti aluatul de pizza din frigider cu o ora inainte de a il pune pe gratar. Il veti putea intinde mai bine.
- Incalziti o lingura de ulei la temperatura medie intr-o tigaie generoasa apoi adaugati ardeiul si ceapa lansandu-le in tigaie ca. 3 minute pana se fragezesc insa nu-si schimba culoarea;
- Transferati continutul din tigaie intr-un castron si lasati-l de o parte;
- Taiati carnatul de porc ( salssicia) in rondele de marime medie si prajiti-l in tigaie ca. 3 minute pana se patrunde si devine usor maroniu;
- Luati tigaia de pe foc si lasati carnea sa se linisteasca in tigaie;
- preincalziti grillul si pregatiti-l pentru metoda de „direct grilling” pana ajunge la aprox. 175-230°C apoi preincalziti piatra de pizza cel putin 15 minute;
- intre timp pregatiti pizza: pe o suprafata pudrata cu faina intindeti circular aluatul de pizza pana la un diametru de 30 cm si o grosime de 1 cm. Daca observati ca aluatul se strange rapid, lasati-l acoperit cu un prosop de bucatarie timp de 5 min. si apoi intindeti din nou. Pregatiti si cel de-al doilea aluat in acelasi mod.
- Pozitionati aluatul de pizza pe o paleta de pizza usor pudrata cu faina apoi adaugati jumatate din cantitatea de sos tomat peste aluat. Adaugati de asemenea cate o jumatate din cantitatea de carnati rondele, ardei si ceapa calita, patrunjel, cimbru, rozmarin pe fiecare aluat si presarati la sfarsit mozarella.
- Puneti aluatul cu topping-uri pe piatra de pizza incinsa si gatiti-o pe grill cu capacul inchis timp de 9-11 minute pana cand aluatul s-a copt si a devenit maro-auriu iar branza s-a topit. Ridicati pizza cu ajutorul paletei si lasati-o sa se raceasca timp de cateva minute, apoi taiati-o si consumati-o calda!
Enjoy it!
Echipament necesar:
- Gratar cu gaz sau cu carbune prevazut cu termometru si capac ( Spirit S-320 Premium respectiv Master-Touch)
- Piatra de pizza ceramica
- Spatula si taietor de pizza.