A fost odata ca niciodata povestea grilling-ului

0
480

Omul a descoperit mai intai focul, apoi outdoor cooking-ul. Da, povestea outdoor cooking-ului este la fel de veche ca si povestea focului.

Conform descoperirilor arheologice, se pare ca de indata ce au invatat cum sa stapaneasca focul, oamenii au pus si bazele outdoor cooking-ului.

Primul tip de gratar, numit „schichirin”, a aparut in Japonia, in Antichitate.  Era un grill din ceramica, de dimensiuni reduse, care putea fi utilizat in casa. „Tandoor” este un alt tip de grill/cuptor, intalnit in India, Iran si Pakistan pentru a gati mancarea la temperaturi foarte ridicate – pana la 260°C.

Prima forma de barbecue a fost adusa in America de catre coloniile Arwak, indigeni veniti in America din Caraibe si America de Sud.  Barbecue-ul reprezinta prima forma de arta a gatitului carnii la grill.

Celebrul hamburger a aparut in New York, in secolul al XIX-lea, cu scopul de a-i atrage pe marinarii germani sa manance la standurile de mancare. Ulterior, reteta hamburgerului a fost imbunatatita cu ajutorul germanilor si scotienilor. Primele colonii germane au audus cu ele si traditia de a servi carnea cu mustar. Scotienii, la randul lor, au raspandit traditia de a servi carnea cu un sos preparat din otet si piper, devenit cu timpul cel mai raspandit sos pentru hamburger in Carolina de Sud.

La finalul anilor 1800 se raspandeste si conceptul de camping si  se dezvolta astfel si cultura outdoor cooking-ului. Acum apar si primii bricheti din carbune, inventati de Ellsworth Zwoyer.

Daca la inceput outdoor cooking-ul se intampla numai in parcuri, dupa anii ’50 oamenii incep sa foloseasca grill-ul si in propriile curti. Tot in aceasta perioada apare si cel mai intalnit format de grill de astazi – grill-ul sferic, sustinut de picioare metalice. Acest grill a fost inventat de George Stephen, care il folosea in grandina sa. Conceptul s-a raspandit rapid, sub denumirea de „sputnik”.

In anii ’60 a avut loc o revolutie a outdoor cooking-ului – a aparut grill-ul pe gaz. Din acest moment outdoor cookingul continuat sa mearga pe o panta ascendenta si a evoluat odata cu noile tehnologii, ajungand la forma pe care o cunoastem si o practicam astazi.

Incheiem cu un infografic care explica evolutia grilling-ului de la inceputurile sale pana azi.

Infographic-The-evolution-of-outdoor-grilling

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.