Dintr-un dovleac poti face mai multe feluri de mancare, poti prepara o supa crema de dovleac sau poti sa-l tai cubulete si sa pregatesti o garnitura la o mancare. Nu in ultimul rand, dintr-un bostan sau lubenita poti face o placinta delicioasa sau chiar strudele cu dovleac. Ceea ce am facut si noi astazi, pe gratar, la recomandarea prietenului nostru Bucatar Maniac:
Ingrediente strudele cu dovleac coapte pe gratar:
- 1 foaie de aluat foietaj
- miez de dovleac (bostan) ras aprox. 300 gr.
- 2 linguri de gris
- 2 lingurite de Don Marco’s Sugar’n Spice
- 1 lingura de zahar
- ½ lingurita ulei (pentru uns tava)
- 1 galbenus ou
Preparare strudele cu dovleac coapte pe gratar:
- dati miezul de dovleac prin razatoare si amestecati-l cu grisul, zaharul si condimentul special pentru desert Sugar’n Spice de la Don Marco’s BBQ;
- amestecul trebuie lasat in frigider pentru ca zaharul si condimentul sa se dizolve in sucul miezului de dovleac si sa fie absorbit de gris;
- intre timp puteti preincalziti gratarul (aprox. 180°C) si taia foaia de aluat in forme patrate sau dreptunghiulare crestand pe mijlocul fiecarei bucati de aluat cateva crapaturi in forma liniara;
- cu ajutorul unei lingurite puneti amestecul din miez de dovleac pe mijlocul bucatii de aluat si impachetati astfel incat umplutura sa nu iasa la coacere;
- asezati cateva strudele cu dovleac cu crapaturile in sus intr-o tava unsa cu ulei si introduceti tava in gratar (pregatit pentru metoda indirecta, de coacere; nu uitati ca in momentul cand veti ridica capacul veti pierde o parte a caldurii acumulate; din acest motiv trebuie ca temperatura de preincalzire sa fie peste cea de coacere 😉 );
- inainte sa inchideti capacul gratarului, ungeti cateva strudele cu dovleac cu galbenus de ou (astfel vor avea un aspect deosebit, de culoare aurie, lucioasa);
- lasati strudelele cu dovleac la coacere aprox. 40 min la 150-160 °C ;
- nu uitati ca pe perioada sezonului rece durata de coacere a preparatelor la gratar, in aer liber, difera de timpii cu care sunteti obisnuiti cand gatiti in casa. Daca este o toamna mai rece, cu temperaturi mai scazute, cu mult sub cele uzuale sau cele din casa, este posibil sa aveti nevoie de 10-15 min. in plus pana placinta sau strudele se coc.