Ingredientele pentru aceasta reteta nu sunt numeroase si nici complicate. Va prezentam o reteta curcan umplut, de data aceasta cu portocale si copt in aburi de tequila, usor de realizat chiar si pentru o masa festiva:
- 1 curcan de aprox. 5-6 kg
- sare grunjoasa de mare 3 linguri
- amestec de condimente 1 lingura (boabe de piper, piper macinat, fulgi de chili,
- amestec de plante aromatice (rozmarin maruntit, oregano maruntit,
- 3 portocale mici (sau 2 portocale mari);
- frunze de dafin;
- 400 ml tequila;
- sirop de agave.
Recuzita necesara reteta curcan umplut:
- grill cu gaz sau gratar cu carbune, neaparat dotat cu capac si termometru pentru a putea gati la foc indirect, ca la cuptor;
- sfoara de bucatarie;
- pensula silicon pentru ungere;
- tava de aluminiu de unica folosinta;
- termometru de masurat temperatura interioara a preparatului.
Mod de preparare reteta curcan umplut cu portocale si copt in aburi de tequila:
- amestecati intr-un bol sarea grunjoasa cu condimentele si plantele aromatice;
- spalati bine curcanul, stergeti-l cu prosoape de bucatarie si asezati-l intr-o tava care incape in frigider ;-);
- frecati curcanul pe toate partile cu amestecul de sare si condimente din bol;
- lasati curcanul in frigider peste noapte (min 12h);
- scoateti curcanul din frigider cu aprox. 1h inainte sa-l puneti pe gratar pentru a ajunge la temperatura camerei;
- taiati portocalele in sferturi si umpleti curcanul cu ele si adaugati frunze de dafin printre bucatile de portocale;
- legati picioarele si aripile curcanului (din 2 motive: 1) sa nu iasa umplutura si 2) sa nu se arda de la caldura);
- intre timp preincalziti grill-ul la 200-220°C; nu uitati ca trebuie sa pregatiti gratarul pentru indirect grilling sau altfel spus pentru “foc indirect”. Astfel generati efectul de cuptor;
- inainte sa puneti curcanul pe gratar, asezati o tava (poate fi si de unica folosinta) din aluminiu sub viitoarea pozitie a preparatului; in ea turnati tequila si puteti adauga suc de portocale sau plante aromatice;
- asezati curcanul pe gratar, cu pieptul in sus, inchideti capacul si urmariti ca temperatura sa se pastreze la aprox. 180°C. Daca temperatura va fi mai joasa, nu trebuie sa va speriati ci doar sa aveti mai multa rabdare si … un pahar de bere ;-);
- in functie de temperatura din grill, durata de coacere va fi de aprox. 3 ore. Veti stii ca preparatul este gata atunci cand temperatura sa interioara, in pulpa superioara, va fi de 75°C. Atentie: atunci cand masurati temperatura, sa nu atingeti osul cu varful termometrului;
- Pe parcursul coacerii trebuie sa fiti atenti sa nu se arda pieptul curcanului; puteti evita acest lucru folosind o punga cu gheata pe care o puneti pe pieptul curcanului inainte de a-l pune pe gratar si astfel pieptul va avea o diferenta de temperatura fata de restul curcanului – un alt sfat util pentru reteta curcan umplut ;-);
- cu 15-20 min. inainte de a scoate curcanul din grill, ungeti curcanul cu sirop de agave cu ajutorul unei pensule de silicon. La contactul cu carnea fierbinte, siropul se va carameliza si va oferi o glazura lucioasa, aurie.
- ca la orice bucata mare, facuta la foc indirect, lasati curcanul sa se odihneasca aprox. 15-20 min.
Recomandari de garnituri pentru reteta curcan umplut:
- piure de cartofi cu morcovi rasi si salata mixta cu mere si nuci
- salata de tabule
- vin alb sec
Si gata reteta curcan umplut la gratar!