Reteta curcan umplut cu portocale si copt in aburi de tequila

0
1101

Ingredientele pentru aceasta reteta nu sunt numeroase si nici complicate. Va prezentam o reteta curcan umplut, de data aceasta cu portocale si copt in aburi de tequila, usor de realizat chiar si pentru o masa festiva:

  • 1 curcan de aprox. 5-6 kg
  • sare grunjoasa de mare 3 linguri
  • amestec de condimente 1 lingura (boabe de piper, piper macinat, fulgi de chili,
  • amestec de plante aromatice (rozmarin maruntit, oregano maruntit,
  • 3 portocale mici (sau 2 portocale mari);
  • frunze de dafin;
  • 400 ml tequila;
  • sirop de agave.

Recuzita necesara reteta curcan umplut:

  1. grill cu gaz sau gratar cu carbune, neaparat dotat cu capac si termometru pentru a putea gati la foc indirect, ca la cuptor;
  2. sfoara de bucatarie;
  3. pensula silicon pentru ungere;
  4. tava de aluminiu de unica folosinta;
  5. termometru de masurat temperatura interioara a preparatului.reteta curcan umplut portocale gratar grill-society.ro (6)

Mod de preparare reteta curcan umplut cu portocale si copt in aburi de tequila:

  1. amestecati intr-un bol sarea grunjoasa cu condimentele si plantele aromatice;
  2. spalati bine curcanul, stergeti-l cu prosoape de bucatarie si asezati-l intr-o tava care incape in frigider ;-);
  3. frecati curcanul pe toate partile cu amestecul de sare si condimente din bol;
  4. lasati curcanul in frigider peste noapte (min 12h);
  5. scoateti curcanul din frigider cu aprox. 1h inainte sa-l puneti pe gratar pentru a ajunge la temperatura camerei;
  6. taiati portocalele in sferturi si umpleti curcanul cu ele si adaugati frunze de dafin printre bucatile de portocale;
  7. legati picioarele si aripile curcanului (din 2 motive: 1) sa nu iasa umplutura si 2) sa nu se arda de la caldura);
  8. intre timp preincalziti grill-ul la 200-220°C; nu uitati ca trebuie sa pregatiti gratarul pentru indirect grilling sau altfel spus pentru “foc indirect”. Astfel generati efectul de cuptor;
  9. inainte sa puneti curcanul pe gratar, asezati o tava (poate fi si de unica folosinta) din aluminiu sub viitoarea pozitie a preparatului; in ea turnati tequila si puteti adauga suc de portocale sau plante aromatice;
  10. asezati curcanul pe gratar, cu pieptul in sus, inchideti capacul si urmariti ca temperatura sa se pastreze la aprox. 180°C. Daca temperatura va fi mai joasa, nu trebuie sa va speriati ci doar sa aveti mai multa rabdare si … un pahar de bere ;-);
  11. in functie de temperatura din grill, durata de coacere va fi de aprox. 3 ore. Veti stii ca preparatul este gata atunci cand temperatura sa interioara, in pulpa superioara, va fi de 75°C. Atentie: atunci cand masurati temperatura, sa nu atingeti osul cu varful termometrului;
  12. Pe parcursul coacerii trebuie sa fiti atenti sa nu se arda pieptul curcanului; puteti evita acest lucru folosind o punga cu gheata pe care o puneti pe pieptul curcanului inainte de a-l pune pe gratar si astfel pieptul va avea o diferenta de temperatura fata de restul curcanului – un alt sfat util pentru reteta curcan umplut ;-);
  13. cu 15-20 min. inainte de a scoate curcanul din grill, ungeti curcanul cu sirop de agave cu ajutorul unei pensule de silicon. La contactul cu carnea fierbinte, siropul se va carameliza si va oferi o glazura lucioasa, aurie.
  14. ca la orice bucata mare, facuta la foc indirect, lasati curcanul sa se odihneasca aprox. 15-20 min.

Recomandari de garnituri pentru reteta curcan umplut:

  • piure de cartofi cu morcovi rasi si salata mixta cu mere si nuci
  • salata de tabule
  • vin alb sec

Si gata reteta curcan umplut la gratar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.