Ghidul temperaturilor pentru diferite tipuri de carne la gratar

34
75058
termometru outdoorchef

A venit in sfarsit vremea sa vorbim despre temperaturile la care trebuie sa ajunga orice carne la gratar cand este gata. Stim ca asteptati asta de ceva vreme, dar trebuia sa lamurim cateva lucruri pana sa ajungem aici.

 

Atentie, vorbim despre temperatura la care trebuie sa ajunga bucata de carne la gratar, in interior (in mijlocul ei) atunci cand este gata.

 

Daca doriti sa obtineti cele mai bune rezultate, aveti neaparata nevoie de un termometru pentru carne. Eu vi-l  recomand pe cel elecronic pentru ca este foarte versatil si foarte precis. Nu este scump, este rezistent si il puteti folosi si la parajituri, sau alte mancaruri pe care le faceti in cuptor.

Fiecare dintre noi avem gusturi diferite atunci cand vine vorba despre carne la gratar. Unora ne place in sange, altora mai bine facuta, dar trebuie sa avem in vedere ca, pentru a fi sigura consumului, carnea trebuie sa fie procesata la anumite temperaturi minime. Carnea este un mediu perfect pentru bacterii si de aceea trebuie sa avem mare grija.

Nu am sa incep sa va insir acum cate zeci de infectii putem contacta daca gatim incorect ci am sa va explic cum sta treaba cu bacteriile. In cele mai multe cazuri (90 % ) bacteriile se gasesc pe suprafata carnii si nu in interiorul ei, lucru care se datoreaza manevrarii incorecte a acesteia de cele mai multe ori de catre noi, acasa, de aceea este OK sa mancam carne gatita “in sange”.  

De ce avem nevoie de termometru? Pentru ca desi ati auzit tot felul de povesti legate de verificarea elasticitatii carnii cu degetul, aceasta metoda nu este sigura pentru ca  ea variaza nu numai in functie de cat timp este bucata de carne la gratar gatita ci si de felul ei (cotlet, muschi, etc). De asemenea nu se aplica la bucatile mari de carne la gratar.

Daca tot suntem aici, vreau sa va mai spun un secret: zeama rosie, deicioasa si aromata care se scurge in farfurie atunci cand bucata de carne la gratar este “in sange”, nu este asa cum va imaginati, sange. Daca ar fi sange, s-ar coagula si s-ar inchide la culoare. Acea zeama rosie nu este altceva decat o proteina provenita din muschi (cu continut mare de fier) numita mioglobina, care se amesteca cu apa provenita tot din fibrele carnii.

Mai jos aveti un tabel cu temperaturi si tipuri de carne pe care – daca le respectati – veti obtine cele mai bune rezultate de carne la gratar. Repet, vorbim despre temperatura carnii in interior (in mijlocul ei sau langa os) pe care o puteti masura cu ajutorul unui termometru pentru carne.

termometru_carne_la_gratar

Pasare (pui, curcan, etc) 

  • Pasare intreaga 75°C
  • Bucati de pasare (pulpe etc) 75°C
  • Pasare umpluta 75°C
  • Carne de pasare tocata 79°C

Vita si miel

  • Steak 54°C
  • Rare (in sange) 54°C
  • Medium rare (in sange mediu) 57°C
  • Medium 63°C
  • Medium well (mediu spre bine facut) 65-68°C
  • Well done (bine facut) 68+ °C
  • Carne tocata  vita / miel 71°C

Porc

  • Medium  65 grade Celsius
  • Well done  72 grade Celsius
  • Carne tocata porc 74 grade Celsius

Peste

  • Medium 63°C

Asa cum va povesteam si in articolele anterioare, este bine ca bucatile mai mari de carne la gratar sa le gatim indirect pentru o perioada mai indelungata, pentru a putea atinge temperaturile necesasare in interior. 

Durata in care veti atinge aceste temperaturi poate varia in functie de mai multi factori. Eu nu sunt adeptul timpilor de gatit standard pentru ca ei pot varia in functie de grosimea bucatii de carne, tipul ei, de calitatea carbunelui, de cat de des deschideti capacul gratarului, de cata mancare este pe gratar, de umiditatea de sub capac, de cantitatea de grasime, de cantitatea de os etc…  De aceea este important sa masuram temperatura.

Si aici concursul promis cu premiul surpriza:

1. dati like paginilor de facebook Grill Society respectiv Bucatar Maniac;

2. postati acest articol pe facebook-ul propriu;

3. lasati aici (pe pagina GrillSociety blog) un comentariu in care sa ne spuneti: ce tip de bucata de carne intreaga (big cut of meat) ati pregatit la gratar? Nu uitati sa notati in comentariu numele cu care ati dat share si like precum si adresa de e-mail la care va putem contacta in cazul in care castigati.

4. comentariile se pot lasa pana marti 22 Octombrie 2013 ora 21.00.

Castigatorul va fi ales prin tragere la sorti in data de 23 Octombrie 2013! Succes!



34 COMENTARII

  1. La varsta mea am gatit toate tipurile de carne.Am si termometru,dar si experienta isi spune cuvantul.Carnea inainte de prajire indiferent daca se pune pe gratar sau in tigaie sau tava,nu se sareaza si se lasa pana prinde culoarea rumena pe o parte si abia apoi se intoarce pe partea opusa si atunci se sareaza pe partea prajita. Astfel ramane zemoasa in interior si crocanta pe exterior.Asa se procedeaza inclusiv cu pestele.

  2. am fript un muschiulet de porc ,tinut fo’ 3 ore intr-o marinada din vin rosu (de tara) si rozmarin,piper,foi de dafin …a iesit bun,data viitoare incerc cu ceafa,da’ feliata ca nu risc s-o mananc cruda 😉

  3. O bucata de cotlet de porc ce a stat la marinat toata noaptea/a iesit frageda si gustoasa .a primit multe felicitari bucatarul.nu am avut termometru sa verific temperatura dar a iesit buna.

  4. si am lasat carnea pana la 64-65 C (in loc de 57 -60 C – cat ar fi fost un medium rear). La Grill Society gasiti un tabel cu temperaturile de gatire ale diferitelor tipuri

  5. Grill Society gasiti un ghid util al temperaturilor interne optime pentru diverse tipuri

  6. care ne indica temperaturile optime de gatire ale diverselor tipuri de carne; iata unul si aici, la Grill Society, care ne spune ca vita si mielul se incadreaza intre 57-65 C (temperatura interna).

  7. Va recomand sa folositi un termometru pentru carne infipt in bucata de muschiulet si sa alegeti 63 C pentru o friptura medium respectiv 72 C pentru una well-done.

  8. Vă recomand să folosiți un termometru pentru carne înfipt în bucata de muschiulet și să alegeți 63 C pentru o friptură medium respectiv 72 C pentru una well-done.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.