Curatarea si Intretinerea unui grill cu gaz, electric sau cu carbune

16
3859

Pana acum probabil ca v-ati indragit grill-ul si il vreti aproape pentru cat mai mult timp. Pentru aceasta este nevoie sa aveti putina grija de el, adica sa il curatati in mod regulat si sa il depozitati corespunzator.  De asemenea trebuie sa va spun ca reziduurile de pe gratar nu vor face urmatoarea voastra friptura mai gustoasa si mai afumata, ci dimpotriva, riscati sa va alegeti cu un gust de ranced si ars.

Pentru a curata gratarul, trebuie sa cunoasteti cele doua metode de baza: metoda de curatare la cald, dupa fiecare utilizare, respectiv metoda de curatare generala, in profunzime, dupa racirea completa a grill-ului.

Curatarea gratarului pe care se gateste:

Pentru curatarea gratarului propriu-zis metoda de curatare la cald este cea mai rapida si recomandata a se utiliza dupa fiecare fel de preparate pe care il pregatiti pe gratar. Dupa ce reparatele sunt gata si le scoateti de pe gratar, inchideti capacul si dati la maxim gratarul cu gaz sau electric iar pe cel cu carbune il incingeti dand drumul sistemului de tiraj. Lasati-l sa arada la maxim 2-3 minute apoi cu o perie cu maner curatati gratarul. Nu uitati sa purtati manusa de gratar pt ca altfel riscati sa va frigeti!

Nu este suficient sa il ardeti bine inainte de a-l folosi data viitoare, ci imediat dupa utilizare. Pana data viitoare va deveni lipicios si urat mirositor. In orice caz, exista perii diverse si solutii de curatare care va vor face viata mai usoara. Le gasiti aici.

Aveti grija sa indepartati de fiecare data tavita in care se scurge grasimea, sa o goliti si sa o spalati. S-ar putea ca data viitoare sa nu va aduceti aminte ca nu ati curatat-o si riscati sa se umple prea tare, sa curga pe langa sau chiar sa ia foc. De asemenea evitati astfel atragerea insectelor si/sau mirosul neplacut.

Curatarea interiorului sau a bolului gratarului:

Aceasta metoda se refera la curatarea in profunzime a gratarului, curatare recomandata a se realiza la 5-6 utilizari sau cand planificati un meniu cu preparate din tipuri de carne cu miros puternic precum peste, berbecut etc.

Interiorul gratarului trebuie sa il curatati cu substante speciale degresante, care protejeaza stratul de vopsea speciala al gratarului. De asemenea nici in acest caz nu folositi obiecte abrazive sau substante corozive. Asteptati sa se raceasca si daca este un gratar pe gaz sau electric, deconectati-l de la butelie, respectiv de la sursa de curent. De obicei magazinul de la care ati cumparati gratarul va va oferi si solutii pentru curatarea lui. Noi va recomandam aceste produse: vezi aici.

Curatarea interiorului capacului:

Este foarte important sa curatati capacul pe interior. Pentru ca desi nu este foarte evident, veti vedea ca acolo s-a depus un strat subtire de cenusa fina, care in timp va incepe sa cada pe mancarea voastra si nu vreti asa ceva. Folositi si aici lavete neabrazive.

Curatarea exteriorului:

Daca va place ca grill-ul sa straluceasca, il puteti sterge cu o laveta umeda cu detergent de vase, apoi il stergeti cu o carpa moale, uscata. Nu folositi bureti abrazivi sau sarma, pentru ca acolo unde se va zgaria, poate sa apara rugina.

Palniile de protectie pot fi curatate cu apa si detergent de vase, pot fi introduse in masina de spalat vase – daca incap – sau pot fi lasate la inmuiat cateva zeci de minute pentru o curtare mai usoara.

Depozitarea

Grill-urile de calitate sunt construite special pentru a fi folosite in aer liber deci sunt rezistente. Totusi, dusurile repetate pot dauna in timp, ca de altfel oricarui obiect cu componente metalice. Este bine ca in aceste cazuri sa folositi o husa, care il va proteja si de ploaie, ninsoare dar si de praf, de animalele de prin curte etc .

Si aici concursul promis cu premiul surpriza:

1. dati like paginilor de facebook Grill Society respectiv Bucatar Maniac;

2. postati acest articol pe facebook-ul propriu;

3. lasati aici (pe pagina GrillSociety blog) un comentariu in care sa ne spuneti: ce sfaturi ne poti recomanda pentru curatarea sau intretinerea grill-ului?  Nu uitati sa notati in comentariu numele cu care ati dat share si like precum si adresa de e-mail la care va putem contacta in cazul in care castigati.

4. comentariile se pot lasa pana miercuri 4 Decembrie 2013 ora 21.00.

Castigatorul va fi ales prin tragere la sorti in data de 5 Decembrie 2013! Succes!

16 COMENTARII

  1. Il pun pe foc sa se arda toate grasimile, il frec cu peria de sarma si il sterg cu o carpa curata, apoi il ung cu slanina si il pun din nou la incins. Apoi grataresc… 🙂

  2. Imediat dupa folosire il mai las putin la cald apoi indepartez resturile cu o perie de sarma si il ung cu ulei de masline sau orice alt ulei pe care-l am la indemana.

  3. Daca fac legume sau pui nu il curat pentru ca nu raman resturi si nici miros. Cand gatesc ceva cu grasime sau dupa peste folosesc o perie de sarma pe grill-ul incins.

  4. De obicei dupa fiecare comanda pe care o fac la gratar cu carbune….il las sa arda bine ,si jarul se mai moaieapoi cu o perie cu maner si manusi speciale..curat bine gratarul apoi cu o bucata de slanina ung bine ,bine gratarul astfel incat fiecare comanda sa fie impecabila….

  5. Dupa folosire,las gratarul sa se incinga/arda inca aprox 10 min,apoi curat cu o perie de sarma pentru inlaturarea murdariei arsa lasata de carne. Apoi ung gratarul cu slanina si sterg cu prosop de bucatarie.Pentru curatarea restului de gratar,folosesc o solutie clasica formata din amestec de bicarbonat de sodiu si putina apa(consistenta cremoasa),se lasa cateva ore,apoi se freaca cu burete de vase abraziv(nu din sarma) si se clateste cu apa calda.

  6. este buna metoda de ardere a grilului,si apoi curatare cu o perie de sarma,dar pentru mai buna dezinfectare ,in loc de slanina frecati cu o jumate de lamaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.