Ce grill alegem – cu gaz sau carbune?

21
5119

Este una din cele mai aprinse dezbateri intre impatimitii BBQ-ului. De obicei, pentru maestrii nu exista compromis si sunt fie intr-o tabara fie in cealalta. Departe de a fi expert, am ocazia de a gati pe cele doua grill-uri ale mele, unul cu gaz si unul cu carbune, si in randurile de mai jos am sa va povestesc care sunt diferentele dintre cele doua, iar apoi vom trage o concluzie.

Grill cu gaz

Grill-ul cu gaz are avantajul de a fi extrem de convenabil. Trebuie doar sa intorci un buton si te aflii in fata unei surse de caldura constante foarte usor de stapanit si ajustat.

Pentru ca gazul se afla intr-o butelie, nu facem mizerie atunci cand il manevram. Nu trebuie sa umblam cu carbuni, bricheti, substante de combustie si nici nu este nevoie sa asteptam ca jarul sa fie perfect. De asemenea, pentru ca gazul are ardere completa, el nu va scoate fum.  (si pentru curiosi, NU, mancarea Nu va avea gust de gaz).

Este foarte usor de curatat. Trebuie doar sa oprim alimentarea cu gaz, sa curatam gratarul de resturile de mancare si sa il depozitam.

Unul din inconveniente este ca sistemul de ardere cu gaz nu ofera mancarii o aroma atat de pregnanta de fum, desi ea exista totusi. Chiar daca folosim chipsuri de afumare, rezultatul nu va acelasi ca si atunci cand o facem pe un gratar cu carbune.

Pe de alta parte, un alt plus al grill-urilor cu gaz este acela ca le putem folosi in zone in care nu avem voie sa ne jucam cu carbunii si fumul, cum ar fi terasele apartamentelor din blocuri sau in orasele aglomerate.

Grill cu carbune

Desi nu ofera acelasi confort ca si grillurile cu gaz, cele cu carbune au avantajul de a oferii mancarii acea inconfundabila aroma de fum. Grill-ul cu carbune este putin mai dificil de utilizat pentru ca necesita putina rabdare la pregatirea jarului, dar pe de alta parte trebuie sa recunoastem ca ne face placere sa ne jucam cu focul :-). Caldura produsa de carbuni este mai greu de stapanit, de aceea este bine sa lasam spatii fara jar, deasupra carora sa putem gati la temperaturi mai mici, daca dorim.

Grill-urile pe carbune sunt mai putin costisitoare decat cele pe gaz, desi de-a lungul anilor, pretul carbunelui se va adauga la costul final. De asemenea carbunele este mai usor de transportat decat o butelie.

Daca veti utiliza gratarul pentru a gati o friptura pentru un timp mai indelungat si veti folosi si chipsuri de afumare, veti constata ca aroma finala va fi mult mai pregnanta si distincta. Daca veti face acelasi lucru pe un grill cu gaz, aroma va fi cel mult asemanatoare cu cea de bacon.

In concluzie, as putea spune ca ambele tipuri de grill-uri au avantajele si dezavantajele lor. Fiecare din ele se potrivesc diferitelor voastre dorinte. Atunci cand nu am mult timp, il folosesc pe cel cu gaz, de obicei pe terasa apartamentului meu de bloc. Cand insa vreau sa ma relaxez, sa experimentez si sa ma distrez jucandu-ma cu focul si cand am timp la dispozitie, prefer gratarul cu carbune. Eu va sfatuiesc sa alegeti in functie de preferintele dvs., de locatia in care doriti sa puneti gratarul si nu in ultimul rand de bugetul pe care il aveti. Va sfatuiesc insa sa nu faceti rabat la calitate, la nici unul din cele doua tipuri de grill. Preparate delicioase se pot obtine cu siguranta in ambele variante.

Si aici concursul promis cu premiul surpriza:

1. dati like paginilor de facebook Grill Society respectiv Bucatar Maniac;

2. postati acest articol pe facebook-ul propriu;

3. lasati aici (pe pagina GrillSociety blog) un comentariu in care sa ne spuneti: care este motivul pentru care ati prefera un grill cu carbune respectiv unul cu gaz? Nu uitati sa notati in comentariu numele cu care ati dat share si like precum si adresa de e-mail la care va putem contacta in cazul in care castigati.

4. comentariile se pot lasa pana miercuri 19 Iunie 2013 ora 21.00.

Castigatorul va fi ales prin tragere la sorti in data de 20 Iunie 2013! Mult succes!

21 COMENTARII

  1. Desi nu am folosit niciodata un gratar cu gaz sau carbune, eu cred ca ar fi mult mai usor de utilizat decat cel cu lemne. In primul rand, la cel cu lemne, trebuie sa crapam lemne, sa avem grija la foc sa nu se raspandeasca, pana obtinem jarul potrivit dureaza foarte mult, carnea sau ce pregatim noi prinde si un gust de fum (ceea ce nu este deloc sanatos) si in final nu mai zic ca se face si mizerie. Mi-ar placea mult sa un grill pe gaz sau carbune!

  2. Grilul cu carbuni este varianta clasica de grill isi de aceea o aleg, in special, pentru izul inconfundabil de afumat al preparatelor.

  3. Grilul cu carbuni datorita aromei deosebite pe care o da preparatelor facute pe gratar,si placerea de a face un gratar cu foc de lemn sau carbune.

  4. Nu am folosit un grill pe gaz de prea multe ori dar grilul cu carbune il folosesc frecvent si pot spune ca de fiecare data este foarte delicios preparatul ce a fost cuprins de caldura si fumul produs de carbune de lemn

  5. simplu.cu carbuni.sa nu dau foc la casa.avem amindoua variantele si le folosim pe amindoua.dar uite nu a iesit friptura super pe gaz ,s-a innegrit de la sucurile adunate pe disc.

  6. Cu carbune clar! In primul rand pentru gustul ce-l confera preparatelor si in al doilea rand pentru experienta ce vine la pachet cu procesul de preparare 🙂

  7. Nu am folosit un grill pe gaz dar nici nu as renunta la cel cu carbuni.Am vazut un comentariu in care persoana respectiva se vaita de inconvenintele grillului pe lemne (crapat lemne ,foc ,etc).tocmai in aceasta consta placerea.La intregul proces trebuie sa participe toti cei care se vor delecta cu produsele finale care nu sufera comparatie ca si gust,aspect (chiar daca uneori se arde,cad in jar).Stam la sat si cand un vecin face gratar se simte mirosul de la cateva case asa ca…..sigur grill cu carbuni.

    • Personal am folosit ambele – grill cu carbune si cu gaz , pot sa spun din experienta ca este mai bun cel cu gaz pt ca nu face atata fum si mizerie,un buton de pornit si ai la dipozitie un foc constant fara fum aschii carbuni lemne si combustibili folositi la aprinderea focului.Folosesc un Weber Q200 pe gaz si sant foarte multumit de el.

  8. Pentru iesiri in aer liber este mai usor sa iei cu tine un gratar cu carbuni. Un gratar pe gaz este de preferat acasa si in special pe terasa sau balcon, pentru ca face mai putin fum.

  9. Alegerea mea ar fi un grill pe carbune pt. ca imi place sa dureze si de asemenea iubesc sa ma joc k focul. Chiar imi e pofta de un sirag de coaste perpelite la umbra carbunilor incinsi.

  10. Chiar daca grilul cu carbune da un gust mai bun carnii nu inseamna neaparat ca este si sanatoasa . Intrucat stau la casa si nu ma pasioneaza mersul cu gratarul dupa mine , optiunea mea este grilul pe gaz. O carne preparata corect, cu respectarea timpului de macerare si un bait de calitate poate intrece cu mult in toate privintele o carne preparata la clasicul gril pe carbune si in primul rand mult mai sanatoasa, pentru ca nu se formeaza pe suprafata ei acea pelicula de grasime arsa foarte cancerigena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.