CAPACUL la gratar

15
4293

Un accesoriu foarte important al gratarului este capacul. Cum sa gatim la gratar? Cu capacul deschis sau inchis? Care este diferenta? Va voi povesti in randurile care urmeaza!

A face gratar (cu gaz sau carbune) – fara capac – este aproape echivalentul de a gati deasupra unui foc de surcele, facut direct pe pamant. Este posibil insa nu ofera aceleasi posibilitati de reglare a temperaturii de care unele mancaruri au nevoie. Nici o sansa sa faceti afumare sau sa gatiti la temperaturi mai mici, pentru un timp mai indelungat.

Pentru gratarele cu gaz, capacul are rol important de ridicare si mentinere a temperaturii. Veti vedea cum ea creste rapid atunci cand inchideti capacul si cum ea se pierde la fel de rapid cand il deschideti. Pentru acest tip de gratar este bine sa folositi capacul cat mai mult posibil, pentru a economisi energie si a mentine o temperatura constanta de coacere, ca la cuptor. Desigur, exceptie fac bucatile de carne sau legume foarte subtiri care au nevoie de putin timp pentru a se gati.

De obicei, pentru majoritatea grillurilor cu gaz sau carbune exista incorporat in capac si cate un termometru. Grillurile de calitate ofera posibilitatea de utilizare ca un cuptor, caldura fiind uniforma si constanta sub capac. Pentru retetele mai elaborate aveti mare nevoie de el, ca doar nu vrem sa ne limitam la mici si carnati, nu-i asa?

Cand este vorba de grill-urile cu carbune, capacul ajuta de asemenea la cresterea si mentinerea temperaturii in interiorul gratarului. Totodata, cu ajutorul lui, se poate controla puterea de ardere a carbunilor, regland aportul de aer necesar arderii. Capacul gratarului cu carbune va avea intotdeauna un sistem de ventilare care se va putea regla dupa dorinta dumneavoastra. Mai mult aer inseamna carbuni mai incinsi si temperaturi mai ridicate iar mai putin aer va insemna o ardere mai lenta si implicit temperatura scazuta si constanta sub capac.

Asadar, capacul este indispensabil daca doriti sa obtineti preparate de calitate. Este esential atunci cand doriti sa gatiti indirect si/sau pentru un timp mai lung (adica intr-o zona mai “rece” a gratarului), pentru ca asigura temperatura ideala de coacere imprejurul preparatului si nu doar dedesubtul lui. De asemenea capacul va mentine inauntru si umezeala, sub forma de aburi lasand carnea moale si suculenta.

Daca vorbim despre afumare, este foarte clar ca beneficiind de ajutorul capacului veti putea mentine fumul mai mult timp in contact cu preparatul. Tot pentru afumare, este nevoie sa gatiti la temperaturi mai joase, indirect, pentru un timp mai indelungat pentru a obtine aroma perfecta de fum si nu de carne arsa.

Un grill cu capac poate fi folosit in orice anotimp, inclusiv iarna sau in zile cu vant, fara a pune in pericol focul sau integritatea mancarii, ceea ce va si recomandam sa faceti pentru ca poate fi o experienta foarte placuta si interesanta.

Si aici concursul promis cu premiul surpriza:

1. dati like paginilor de facebook Grill Society respectiv Bucatar Maniac;

2. postati acest articol pe facebook-ul propriu;

3. lasati aici (pe pagina GrillSociety blog) un comentariu in care sa ne spuneti: ce diferente ati experimentat la un grill cu capac? Nu uitati sa notati in comentariu numele cu care ati dat share si like precum si adresa de e-mail la care va putem contacta in cazul in care castigati.

4. comentariile se pot lasa pana miercuri 3 Iulie 2013 ora 21.00.

Castigatorul va fi ales prin tragere la sorti in data de 4 Iulie 2013! Mult succes!


15 COMENTARII

  1. am dat like,share cu numele :Rotaru Gabriela Tatiana
    La grill-ul cu capac carnea este mai gustoasa,mai frageda,mai moale, nu iese asa uscata ca la cel fara capac.Pulpele de pui,pestele iese minunat la acest gratar.Carnea isi pastreza aroma,gustul.

  2. azi am cumparaat un gratar cu capacptr. gaz, si voi folosi capacul desigur, poate ne dati mai multe amanunte de felul cum se afuma unele preparate la gratar, cu lemne de diferite esente si de unde le cumparam ? multumesc ! am dat share si like !

  3. eu nu am folosit ,dar cred ca sub acel capac se aduna caldura multa care face mancarea sa fie la exterior crocanta si in interior suculenta(like simona camelia)
    si in functie de ce se arde (lemn,carbuni)carnea are o aroma mai predominanta.

  4. Salut, cum adica gatit indirect. Am un gratar cu capac, am incercat coaste, acolo ziceau in stanga sa fie carbunii si in dreapta, nu deasupra lor, sa fie coastele, cateva ore la foc potrivit, sa inteleg ca asta e gatitul indirect? Nu reusesc sa fac coastele de nici o culoare nu cred ca tirajul e ok desi sunt deschise gaurile si sus si jos, parca se sting carbunii la un moment dat. Explicati-mi totusi ca la prost cum e gatitul indirect poate reusesc si eu sa fac coastele, stiu ca inseamna gatit doar din aerul fierbinte dar cum se procedeaza , cum se aseaza carbunii etc.

  5. Inca ceva, ca romanul pun multi carbuni sa fie temperatura pt mult timp, temperatura prea mare uneori, nu astept pana se aseaza acel praf pe carbuni si de multe ori ard carnea, stiu gresesc, daca aveti ceva sfaturi utile despre cati carbuni sa pun in grillul rotund cu capac si cand e temperatura ideala .

    • Salutare, se pare ca deja stii cam cum functioneaza si gatitul indirect si gatitul intr-un gratar cu carbuni …in teorie ;-)! Ramane doar sa exersezi cu placere si sa folosesti un gratar cu capac care sa fie etans, cu un tiraj bun (sa nu pierzi caldura in timpul gatitului indirect) si de preferat sa aiba si termometru in capac sa poti gestiona temperatura. O varianta economica si calitativa gasesti aici: https://campinggrill.ro/gratar-cu-carbune-chelsea-480c sau aici: https ! Jar incins!://campinggrill.ro/gratar-carbuni-weber-original-kettle-47

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.