Multa lume se fereste de prepararea unui peste intreg la gratar si prefera peste file sau … mai bine … fara peste pe gratar! 😉 Probabil aceasta reticenta are la baza cateva experiente neplacute avute la gratar cand pestele s-a rupt la intoarcerea de pe o parte pe alta sau a ramas lipit de gratar s.a. Trebuie sa avem in vedere ca pestele are o carne delicata si o structura mai putin robusta decat alte tipuri de carne si din acest motiv trebuie tratat cu atentie dar mai ales…. pestele trebuie intors o singura data!
Daca urmam cu atentie cativa pasi, va deveni o placere prepararea unui peste intreg la gratar:
- spalati pestele cu atentie (de preferat sa-l cumparati deja eviscerat), cu apa rece, atat in interior cat si pe exterior si eliminati resturile ramase de la eviscerare; tamponati-l apoi cu hartie de bucatarie pentru a elimina surplusul de apa;
- umpleti pestele cu condimentele, plantele aromatice preferate; eventual puteti adauga felii de lamaie, limete sau portocale;
- asezati pestele intr-o tava si ungeti-l cu ulei de masline pe ambele parti; cu aceasta ocazie puteti presara sare si piper;
- preincalziti gratarul la 200-220°C, curatati grill-ul cu o perie speciala de gratar si ungeti-l cu un pic de ulei de masline;
- asezati pestele pe gratar si pastrati nivelul de temperatura de aprox. 200°C;
- dupa cca. 10 min. trebuie sa verificati daca pestele s-a fript si, in acest sens, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte: ochii pestelui trebuie sa fie de culoare alba, gura usor deschisa si sa incercati cu o spatula daca pestele tinde sa se desprinda de gratar cu tot cu piele sau pielea ramane pe gratar;
- daca pielea pestelui ramane inca lipita de gratar, lasati pestele mai departe pe gratar si reveniti in cateva minute;
- este recomandat ca intoarcerea pestelui sa se realizeze prin rostogolirea lui pe spate, cu burta in sus, astfel incat feliile de lamaie sau portocale si celelalte plante aromate sa ramana la locul lor.
Nu ne-am propus sa va povestim despre clasificarea speciilor de pesti dar astazi ne-am orientat spre 2 pesti din aceeasi familie numita Sparidae si anume Dorada si Dentex.
Daca dorada este mai cunoscuta si intre timp se gaseste in aproape toate supermarket-urile din tara, Dentex se gaseste mai rar si este mai scump decat Dorada insa este un peste intreg la gratar foarte bun.
Pentru preparare la gratar, ca si peste intreg, va recomandam sa va alegeti pesti Dorada (regala) de aprox. 300 gr. (au mai putina grasime si se prepara mai repede) in timp ce Dentex-ul din povestea noastra de astazi avea aprox. 1 kg (eviscerat fiind).
Ambii pesti (de apa sarata) sunt de tip rapitor, se hranesc cu crustacee și moluste si traiesc in apele mai calde ale Marii Mediterane si in zona de est a Oceanului Atlantic. Intre timp dorada este crescuta intens in acvaculturi din Grecia, Turcia, Spania si nu numai. Dorada contine foarte putine oase si carnea ei este alba, ferma si gustoasa. Fiind din aceeasi familie cu dorada, Dentex-ul se diferenteaza prin culoarea rozalie a solzilor iar carnea sa este mai dura.
In galeria foto de mai jos gasiti modul de preparare al pestilor mai sus amintiti, un deliciu de peste intreg la gratar:
- dorada cu portocale si condimentata cu Wonder Green de la Don Marco (datorita feliilor de portocale prinse pe exterior dorada va fi mai protejata la frigere si va ramane mai suculenta la interior) – timpul de frigere & coacere (va recomandam sa inchideti capacul gratarului): aprox. 10-15 min (pe fiecare parte) la aprox. 200°C;
- dentex (cca. 950 gr.) umplut cu felii de portocale si amestec de condimente Don Marco; solzii mari si pielea groasa, protejeaza carnea de temperaturile inalte de frigere ale gratarului – timp de frigere & coacere: aprox. 20 min., pe fiecare parte, la 200°C.
Savurati carnea alba de peste intreg la gratar, fie ea de Dorada Regala sau peste Dentex alaturi de un vin alb, soiuri traditionale romanesti cum este Feteasca Alba, soiuri internationale Sauvignon Blanc sau vin alb, sec, specifice zonei mediterane , de ex. Verdejo de Spania.
Va dorim pofta bunala un peste intreg la gratar!