Meniu de Revelion: Gasca umpluta cu portocale si galusti de piure, afumate

0
962

Mai mult ca sigur ca in perioada Sarbatorilor de iarna ati participat alaturi de familie si prieteni la tot felul de ospaturi cu preparate traditionale de porc gen piftie, toba, caltabos, carnati sau sarmale. Porbabil ca intre timp v-ati si saturat de ele si va ganditi la un meniu diferit pentru masa de Revelion. In cazul in care retetele noastre cu Curcan sau Piept de rata nu vi se par potrivite sau le-ati gustat de curand, atunci va invitam sa puneti in aplicare acest fel usor care cu siguranta va impresiona mesenii: gasca umpluta cu portocale.

 

Ingrediente pentru gasca umpluta cu portocale:

  • o gasca intreaga de aprox. 3-4 kg (in supermarket gasiti in perioada Sarbatorilor de iarna gasca congelata, pregatita pentru gatit);
  • 3-4 portocale medii;
  • cativa catei de usturoi;
  • suc proaspat stors de la 2-3 portocale;
  • amestec de condimente Pig Wing de la Don Marco’s BBQ;
  • sirop de artar.

Ingrediente pentru piure, garnitura gasca umpluta cu portocale:

  • 6-8 cartofi medii/mari ;
  • 50 gr. unt ;
  • 100 gr. branza de capra (alternativ branza feta) ;
  • mix condimente Dancing Sirtaki.garnitura gasca umpluta cu portocale

Echipamente necesare gasca umpluta cu portocale:

  1. un gratar cu carbune sau cu gaz, pregatit pentru Indirect Grilling (functia de coacere) ;
  2. pensula siliconata ;
  3. tava de aluminiu de unica folosinta;
  4. sfoara de bucatarie.

Durata preparare gasca umpluta cu portocale:

  • marinare gasca cu condiment PigWing: 12-24 ore;
  • coacerea gastei in gratar: 3-4 ore (aprox. 1 h pentru fiecare kg de gasca);
  • piure: 30 min.

Mod de prepare gasca umpluta cu portocale:

  1. curatati surplusul de grasime al gastii; eventual puteti taia si o parte din aripi daca vi se par prea lungi, inestetice sau neatractive culinar;
  2. frecati gasca pe exterior si in interior cu condiment PigWing si lasati apoi la rece, in frigider, pentru min. 8h (de preferat peste noapte);
  3. inainte de a pune gasca in gratar, scoateti-o din frigider inainte cu 1 h si umpleti-o cu sferturi de portocala; printre protocale aruncati si cativa catei de usturoi;
  4. legati strans picioarele gastei cu sfoara de bucatarie; in functie de marimea gastei si cat de mult ati umplut-o uneori este necesar sa legati si partea inferioara a ei acolo unde ati introdus bucatile de portocale;
  5. preincalziti gratarul la aprox. 200-220°C si organizati suprafata de lucru pentru modul de gatit indirect; in functie de gratarul de care dispuneti asezati sub gasca, o tava de aluminiu de unica folosinta in care puteti turna suc de portocale si apa; pe durata coacerii tava va colecta grasimea scursa din gasca iar sucul de portocale din tava va da aroma fripturii;
  6. asezati gasca in centru, in zona unde nu este caldura directa, deasupra tavei, si lasati-o la copt la temperatura de 180 – 200°C timp de min. 3 ore – max. 4 ore. Daca pregatiti acest meniu iarna, la temperaturi foarte scazute, asigurati-va ca aveti mai multi carbuni in gratar decat de obicei.
  7. cat se coace gasca in grill, puteti pregatii piureul; obiectivul principal este obtinerea unui piure mai gros care sa permita formarea de galusti; pentru acest lucru va recomandam sa zdrobiti cartofii fierti, ca ajutorul unei prese de piuree; nu recomandam mixer-ul in aceasta situatie;
  8. amestecati intr-un bol piureul de cartofi cu untul, branza de capra (faramitata marunt) si mix-ul de condiment in stil grecesc Dancing Sirtaki; dupa racire, puteti forma galusti pe care le asezati intr-o tava – ulterior, dupa ce scoateti gasca din grill, asezati tava cu galustele pe gratar pentru ca piureul sa traga din fumul carbunelui – aprox. 10 min.
  9. cu 10 minute inainte de a scoate gasca din grill trebuie unsa cu un amestec de suc de portocale si sirop de artar; acesta din urma va carameliza si va genera o crusta aurie si dulce.
  10. friptura este gata cand temperatura interioara este de 80°C (pentru carne roz) si pentru o friptura bine facuta, patrunsa aprox. 85-92°C; temperatura sa masoara, ca la orica alta pasare, intre corp si pulpe.

Sa aveti pofta de o gasca umpluta cu portocale la gratar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.