Gratarul la romani vs BBQ-ul la americani

12
2708

M-am gandit sa facem o paralela intre cele doua stiluri de gatit la gratar pentru a intelege ca e pacat sa ne limitam la mici, ceafa si carnati, cand posibilitatile de a gati la gratar sunt  infinite si mai mult decat atat, delicioase: gratarul la romani si BBQ-ul la americani.

 

Ar fi pacat sa traim o viata intreaga gustand doar 2-3 preparate la gratar (cam asa e gratarul la romani) cand am putea explora o multime de bunatati noi la care nici nu ne-am gandit pana acum. Voi vorbi la modul general, pentru ca deocamdata putini dintre noi am facut o pasiune pentru grilling.

 

Nu sunt un fan al americanilor, dar nu pot sa nu le admir traditia pe care o au vis-a-vis de grilling. Majoritatea dintre ei au un barbecue in curte,  iar timpul alaturi de familie si prieteni si-l petrec cel mai des in jurul lui. Este un stil de viata. In schimb, noi romanii, de cele mai multe ori facem gratar doar cand sarbatorim ceva sau, rareori, la iarba-verde.  Veti spune ca putini dintre noi isi permit o curte. Asa cum stiti, chiar daca multi dintre noi locuim la bloc, s-au inventat grill-urile cu gaz sau electrice, care pot inlocui grill-urile cu carbuni cu mare succes si care nu vor deranja vecinii. Pe de alta parte, nu pot sa nu ma gandesc la cei foarte multi dintre noi care locuiesc la tara, deci n-ar duce lipsa de spatiu, dar nu gatesc la gratar niciodata. Mare pierdere!

Dar  sa revenim la mancare! Pentru ca facem gratare atat de rar, nu stam prea mult sa ne gandim si avem o paleta foarte putin variata de retete: mici, carnati, ceafa de porc, eventual un piept de pui si niste ciuperci. Cam acest lucru inseamna gratarul la romani. Intotdeauna bucatile de carne sunt mici si subtiri, mai mult prajite decat coapte sau afumate. 

In schimb, americanii au dezvoltat o intreaga traditie si se intrec in a gati bucati mari si suculente de carne, care stau pe grill la afumat cu lemne de esente aromate, carnuri si legume care inoata in tot felul de sosuri delicioase, sau care au fost marinate cu o zi doua inainte, sau care au fost umplute cu tot felul de minunatii delicioase. Cu cat bucatile de carne sunt mai mari cu atat mai bine. Si cu cat stau mai mult pe gratar, la foc cat mai mic, cu atat mai bun va fi rezultatul si mai apreciat bucatarul. Si tind sa le dau dreptate, pentru ca am incercat si eu cateva din retetele lor si nici gand sa ma mai intorc la feliutele de ceafa de porc pe care le pregateam si eu rapid, inainte, asa cum se face gratarul la romani.gratarul la romani si la americani

O alta diferenta intre cele doua culturi culinare – care este foarte importanta atunci cand vine vorba de rezultat – este ca noi investim foarte putin intr-un gratar de calitate, iar americanii nu fac rabat atunci cand vine vorba de un grill de ultima generatie. Ei bine, nu spun ca ar trebuie sa-l avem pe cel mai scump si mai sclipitor de pe piata, dar  cu un gratar artizanal luat de pe rafturile unui frigider vechi si pus pe doua caramizi deasupra focului nu vom putea niciodata sa afumam o halca de carne sau sa controlam temperaturile. Recunosc ca la un moment dat am facut si eu asa, dar acum, vazand cate retete minunate se pot face cu un grill de calitate, cu capac, termometru etc, nu m-as mai intoarce niciodata acolo. Pentru mine gratarul la romani a devenit istorie.

Sper ca v-am facut pofta sa experimentati retete noi si sa gatiti retete noi, pentru a va bucura de cat mai multe experiente frumoase in jurul gratarului impreuna cu cei dragi voua. Nu sunt americanii mai buni decat noi! Hai sa nu-i lasam sa fie nici in domeniul grilling-ului! Pentru un grilling reusit gasiti tot ce aveti nevoie pe www.campingrill.ro, un magazin de gratare romanesc insa unde gratarul la romani e doar o mica parte din „filozofie”!

12 COMENTARII

  1. E o treaba ciudata la mijloc. Nu stiu, chestia asta cu tinutul carnii cat mai mult pe gratar (mai ales acoperit, cum fac americanii) nu imi suna prea bine. Ma gandesc cate noxe de la gaz sau de la carbunii arsi invadeaza carnea in acel lung timp in care ea sta pe gratar si cat de nociv este acest lucru. In aer liber cum facem noi si fara gaz, noxele din carbuni se duc in aer nu apuca sa intre in carne.
    Ar fi multe care le-am putea corecta la modul inc are noi, romanii, facem gratar, dar metoda asta americana nu e una buna!

    • Buna Romulus! Multumim pentru feedback! Esti indreptatiti sa ai dubii: cine nu isi pune intrebari nu va ajunge la raspunsurile corecte niciodata :-). Un grill cu gaz performant va avea intotdeauna o ardere completa a gazului, nici o grija! Daca ai unul cu carbuni trebuie sa gatesti indirect, indiferent daca ai capac sau nu, pentru a fi un gatit perfect sanatos! Grasimea care ajunge pe carbunii incinsi e de fapt problema! Astfel se emana substante cancerigene ce se intorc in bucata de carne, indiferent daca ai capac sau nu. Asadar, indirect si cu capac, pe gaz sau cu carbune, obtii rezultatul perfect! Barbecue inseamna capac si termometru la gratar, prin metoda indirecta, fara aprinderea grasimilor, fara contact al focului cu preparatul! Mult succes!

    • Gratarul adevarat este cel cu capac. Cele fara capac transforma carnea intr-o bucata uscata, secata de sucul propriu si foarte tare pe deasupra. Capacul are rol si de gatire uniforma si la temperatura constanta. Afumarea la gratar nu este periculoasa pentru ca este diferita de cea industriala ce se realizeaza in cateva zile cu diversi aditivi. Omul si-a conservat mancarea prin doua modalitati: afumare si sarare. Americanii sunt experti in gratare si avem ce invata de la ei chiar daca gratarul este un mod de relaxare si la popoarele balcanice. Se pare ca sarbii sunt cei mai buni din zona asta. Nu mai da-ti banii pe gratare fara capac ca practic se pierde 80% din gustul carnii

  2. – am cumpărat un ”grătar” (nemțesc)cu capac, termometru și ”horn” (pe capac) dar nu știu să-l utilizez la parametri normali…
    – când închid capacul, aburii condensați pe interiorul capacului se scurg peste cărbuni și îi sting,(asta ar fi principala problemă);
    – aș fi recunoscător pentru eventualele lămuriri…(”hornul” are și el un capac reglabil)
    – mulțumesc!

  3. Subscriu la articol. Pana in toamna anului 2013 am avut gratar simplu fara capac si cand s-a defectat, mi-am achizitionat un Outdoor Chef pe carbuni si am inceput sa grataresc bucati mari de carne, piept de pui sau curcan intregi, muschiuleti de porc, cotlete groase si ies demential. Nu o sa ma mai intorc la gratarul simplu, chiar imi pare rau ca nu am incercat mai devreme. Inca nu am incercat sa grataresc indirect si nici nu cred ca o sa fac asta curand, desi tot aud ca e mai nesanatos, prefer sa grataresc direct. Am incercat si chipsurile alea de cires peste carbuni, pai uiti de mici si ceafa in secunda doi, nici nu se compara gusturile, e cu totul alt nivel.

  4. comentariul autorului ca si initiativa acestei „sezatori”de gatit are un singur scop,sa convinga fraierii din romania sa cumpere tablele americane.
    -americani nu au bucatarie hamburgherii si carnatii se pot face si pe aragaz sau pe un aragaz de voiaj,deci nu avem cu ce concura.Treaba cu marinatul si afumatul pe acele table ese o vrajeala,comparabila cu lampile de gatit interbelice cu petrol lampant.
    -un singur adevar este exprimat de autori,obisnuints romanilor de a consuma excesiv mici si ceafa de porc impusa mai ales de lipsa carnii de vita de buna calitate din comert.
    -am gratar in curte profesional(italian din tuf vulcanic) de cca 30 anisi cu cateva accesorii linga el pot sa prepar cam tot ce se pregateste pe gril in balcani.nu sant consumator de ceafa si cotlete de porc!

    • Va multumim pentru opinia dva. Articolul are un caracter educativ si reprezinta parerea unui practicant iubitor al gatitului la gratar. Mai mult, autorul acestui articol este un jurnalist si nu un comerciant. Daca dv. considerati ca nu mai sunt lucruri de invatat si descoperit in materie de gratare fie ele romanesti, americane sau italiene nu este nici o problema, important este sa fiti dvs, multumim de performantele culinare la gratar ;-)!

  5. Le raspund tuturor celor care carcotesc impotriva acestor gratare si a modului de preparare a carnii si nu numai…pe gratarul cu gaz.Acum aproximativ trei ani am cumparat un Weber Genesis,pretul nu e tocmai mic dar va asigur ca face toti banii…ulterior am achizitionat plitele din fonta pt acest gratar,rotisorul,placa ceramica pt pizza,afumatoarea.Va spun sincer ca sunt super multumit de performantele gratarului,s-a terminat cu fumul in exces,cu carnea arsa la suprafata si cruda in profunzime,pot spune ca detin controlul (la birou am un gratar australian tot pe gaz,vreau sa va spun ca nu se compara desi in aparenta este acelasi lucru,dupa….persoana care s-a ocupat trebuie sa intre direct in dus si neaparat sa schimbe hainele care nu numai ca miros a fum mai sunt si stropite cu grasime).Cred ca nu e cazul sa va spun ca toti invitatii sunt incantati de preparatele pe care le gatesc pe acest gratar(ma refer la Genesis)…incercati somonul pe placa de cedru si sa-mi spuneti daca exagerez cu ceva.

  6. Salutare! Eu personal n-am incercat niciodata un gratar tip „bbq”, cu capac, termometru etc, dar am incercat mereu sa „surprind” la cel simplu, cu carbuni, acel mijloc suculent si o usoara crusta aromata. Se pare ca imi doream chiar gustul de la bbq „american”. Multumesc pt articol, am dat peste el cautand carnuri potrivite si „aparatura” (gratare) potrivite(ultima data cand am facut carne de pui s-a ars in afara si a ramas putin cruda inauntru; am facut cu un disposable bbq, in UK) Nu manancam eu si partenerul carnati sau hamburgeri tocmai din cauza grasimii care se scurge pe carbuni si dp nostru de vedere strica gustul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.