Marinarea preparatelor la gratar

19
18515

Unul din secretele unui grilling de top este marinarea. Daca vreti ca preparatul vostru sa fie cel mai bun, sa aiba un gust si o aroma perfecte,  ceea ce trebuie sa faceti este sa marinati carnea. Orice carne, fie ea de pasare, porc, vita sau peste poate fi marinata.

 

Ba chiar putem marina si legumele daca ne place, marinarea prepratelor la gratar este pe de-a-ntregul permisa! Prin marinade intelegem amestecuri lichide care contin uleiuri, acizi si condimente.

Fata de amestecurile de condimente – rub-uri – marinadele pot patrunde mai adanc in carne si o fragezesc, dar nu aromatizeaza asa puternic. Despre rub-uri vom vorbi data viitoare.

Timpul de marinare depinde de felul carnii si de marimea bucatii. Carnea mai tare cum e cea de vanat sau vita poate fi marinata si 48 de ore iar cea mai frageda poate sa fie marinata de la minim 30 de minute, pana la 24 de ore. Asta, desigur in functie de marime. Iata o lista cu cele mai folosite carnuri si timpii recomandati de marinare:

• Bucati mici de carne – ca pentru frigarui – sau file de peste si fructe de mare: marinarea dureaza pana la 30 min.;

• Bucati subtiri fara os, cum ar fi piept de pui, steak-uri: marinarea dureaza aprox. 2 ore;

• Bucati de marime medie cu os, cum ar fi: pulpa de miel, un pui intreg: marinarea intre 3 – 6 ore;

• Bucati mari de carne cu os, cum ar fi: sirag de coaste, curcan intreg, cotlet cu os: marinarea 8 – 12 ore;

Cele mai bune marinade , asa cum spuneam, contin cele trei componente pe care le-am insirat mai sus, cu mici exceptii. Vom vorbi despre fiecare in parte.marinarea-la-gratar

Uleiul si marinarea

Uleiurile sunt folosite la marinare pentru ca multe ierburi aromatice si condimente nu sunt solubile in apa. De asemenea, uleiurile pot fi ele insele condimente, in functie de felul lor (de nuca, de susan etc ). De asemenea, uleiul ramane pe suprafata carnii si o determina sa nu se lipeasca de gratar, dandu-i totodata o culoare superba dupa gatire. Este bine sa nu folositi pentru marinare indelungata ulei de masline extravirgin. Pentru marinare carnea se pastreaza in frigider iar acest fel de ulei se solidifica la rece.

 Condimentele si marinarea

Condimentele tipice sunt ierburile aromate pe care le puteti adauga dupa gustul vostru: oregano, cimbru, chimen, boia (paprika), usturoi, pudra de usturoi sau chiar legume ca si ceapa. De asemenea puteti adauga in marinade, ca si condimente, sosuri delicioase cum sunt acestea pe baza de whisky, bourbon etc.

In marinada puteti aduga chiar si putin zahar nerafinat din trestie de zahar care va da un gust deosebit, dar nu prea mult pentru ca se va carameliza si se va arde.

Acidul si marinarea

Cand spunem acid ne referim la sucurile de fructe (lamaie, mere, ananas, portocala etc), otet, otet balsamic, vin, bere. Acidul este responsabil pentru fragezirea carnii dar poate avea un gust foarte puternic, de aceea este bine sa nu fie mai mult de 15-20 la suta din marinada.

Acordati atentie sporita la marinarea pestelui sau a fructelor de mare deoarece carnea lor are o structura mai “usoara” si riscati sa se usuce pe gratar.

Bazandu-va pe aceste reguli, incercati sa creati propriile marinade, dupa gustul vostru, pentru a obtine preparate delicioase, fragede si aromate!

 


 

19 COMENTARII

  1. Eu intotdeauna cand gatesc carne o marinez inainte si se poate vedea asta in retetele mele din blog…daca nu ma credeti pe cuvant:)
    Ultima marinata folosita este :
    In blender 1 ceapa,2-3 catei de usturoi,sos soia,sos tabasco,ulei de masline si otet xeres sau lamaie dupa caz,praf de ghimbir,curry.Aceasta marinata o pun peste carne si astfel preparatul meu iese aromat si foarte fraged.
    Dana Szocs

  2. Marinarea carnii o fac in felul urmator: sare + piper + sos de soia + ulei de masline + chimen + tarhon, ocazional adaug si vin alb sau rosu. Daca doresc sa fie mai iute atunci adaug si chilli uscat. Toate incredientele le adaug peste carne pe care mai apoi o pun intr-o caserola inchisa si las la frigider.
    Share de pe Larisa Popovici// [email protected]

  3. Intr-un mojar, pisati frunze de cimbru impreuna frunze de rozmarin. Adaugati usturoi si pisati-l, la randul lui. Apoi adaugati ulei de masline, zeama si coaja de lamaie si amestecati bine.

  4. ciao eu de obicei pt marinad folosesc.ulei,sare,piper,rozmarin,busuioc,dafin,oregano,usturoi,marar uscat,vin rosu sau alb depinde de carne sau bere, o ceapa taiata in 4. o las la frigider o seara intr-un bol acaperit si a doua zi obtin o carne frageda si foarte gustoasa.gatiti cu gust. Ovy

  5. Folosesc :sare,piper,ulei,usturoi,vin(alb ori rosu,depinde de carne),ceapa,patrunjel,tarhon, verde,ghimbir,rozmarin,busuioc.Carnea o las la marinat intr-un lighenas mic acoperita cu capac 24 ore ,apoi o gatesc.
    FB: Rotaru Gabriela Tatiana,e-mail:[email protected]

  6. Mie imi place foarte mult carnea marinata si de aceea folosesc combinatii care mai de care mai neobisnuite : ulei, vin, mustar, mirodenii, verdeturi , etc toate odata sau pe rand, pana si legumele pentru gratar le pun la marinat. Marinatele le tin in punga, la frigider ” peste noapte”…
    Like & Share Camelia Croitor

  7. Eu folosesc urmatoarele doua marinate:

    1. PENTRU PUI: un amestec de uleiuri cu continut bogat de omega 3 si 6, boia de ardei dulce, curry, sare de mare, ghimbir proaspat sau usturoi, marar, zahar brun, vin alb.

    2. PENTRU CARNEA DE PORC: acelasi amestec de uleiuri cu continut bogat de omega 3 si 6, pasta de rosii sau ketchup fara conservanti si aditivi, sare, piper alb macinat, boabe de mustar, dafin, cimbru, vin rosu sau bere.

    3. PENTRU PESTE: lime, sare de mare, vin alb si patrunjel.

    Like & Share: Robert Gadau
    e-Mail: [email protected]

  8. Pentru marinata de vita folosesc: iaurt, menta, sare si piper.
    Pentru marinata de pui: lapte, boia, doua cepe tocate marunt, 1 lamaie taiata felii, mix de condimente arabesti, sare, piper si ulei de masline.

    Like & Share: Pisy Oana

    e-mail: [email protected]

  9. Pentru carnea de pasare folosesc marinada din vin alb, sos de soia, ulei de masline, mustar boabe, putin otet, usturoi, ghimbir, ceapa, sare, zahar brut.
    Pentru carnea de porc folosesc o marinada din vin rosu , boia de ardei, foi de dafin, ceapa, miere, boabe de piper si cateva cuisoare.
    Pentru vita fac marinada din bere bruna, zahar brun, piper cayenne, piper negru, usturoi si ienibahar (uneori adaug si o picatura de cafea), iar la carnea de peste folosesc o marinada simpla din ulei de struguri, zeama de lamaie, sare si ierburi de Provence.
    Like & share – Alina Vicu
    e-mail – [email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.