Cum aprindem carbunii?

0
10475

Asa cum v-am promis cand am vorbit despre tipuri de carbune, astazi va voi descrie metodele cele mai bune de aprindere ale acestora. Sunt sigur ca pe cateva dintre ele le cunoasteti deja, dar sa vedem daca toate sunt corecte… Ca sa stim de la inceput despre ce vorbim, carbunii sunt perfecti pentru gratar, atunci cand, dupa ce i-am aprins si s-au inrosit, ei vor fi acoperiti de o pelicula de cenusa gri.

Cu benzina sau alte lichide inflamabile

Incepem cu aceasta metoda pentru ca este cea mai rea si cea mai nociva. Va rugam sa NU turnati benzina, alcool, petrol, diluant sau alte lichide inflamabile peste carbuni. Ei se vor imbiba cu aceste substante si vor da un miros urat, greu si un fum toxic care se va simti de la distanta. De asemenea, folosind aceste lichide, va puteti da foarte usor foc la haine si sunt sigur ca nu vreti asta. Gazele produse de arderea acestor substante vor ajunge si la mancare, pentru care eu va recomand doar sarea, piperul si alte condimente :-).

Cu pastile speciale pentru aprinderea carbunilor

Carbunii se aprind mai greu decat hartia sau lemnul uscat deci aveti nevoie de o sursa de foc de lunga durata . Pentru aceasta au fost create niste pastile din substante inflamabile (parafina) cu ardere completa si care nu emana gaze toxice. Le puteti gasi AICI. O astfel de pastila arde in jur de 10 minute in deplina siguranta si fara sa transfere nici un fel de gust sau miros secundar preparatelor noastre.

Cu ajutorul canii de aprindere (burlan de aprindere)

Cana pentru aprinderea carbunilor, (cunoscuta si sub numele de burlan de aprindere) este o metoda foarte ingenioasa care va ajuta mult in pregatirea unor carbuni perfecti pentru gratar si in plus va scuteste de foarte mult efort.

Sistemul de tiraj al canii permite o aprindere rapida a carbunilor prin simpla pozitionare a acestora in interiorul ei. Cana se pune direct pe gratar deasupra catorva bucati din pastilele de care v-am vorbit mai sus carora le dati foc. Va recomand sa lasati cana aprindere deasupra focului intre 15 si 30 minute in functie de consistenta carbunilor sau a brichetelor. Folosind aceasta cana, nu numai ca va usurati munca dar cu ajutorul ei veti putea si estima cantitatea de carbune pe care o folositi, pe masura ce veti experimenta cu ea. Va recomand cana OutdoorChef pentru ca este de mai buna calitate si nu se va strica ca si cele ieftine. Dupa ce ati pregatit carbunii, nu ramane decat sa-i turnati in gratar.

O alta utilizare a canii, pe care am descoperit-o recent, este aceea de suport pentru wok. Dupa ce aprindeti carbunii, asezati deasupra wokul (asta in cazul in care nu aveti un gratar cu suport special pentru wok) si puteti gati in stilul stirr-fry in voie, la o temperatura foarte ridicata.

Cu ajutorul aprinzatorului electric

Aprinzatorul electric este o inventie recenta, suedeza, foarte eficace si foarte rapida atunci cand aveti la indemana o sursa de curent. Se numeste LooftLighter si a fost creat pentru a simplifica si urgenta procesul de aprindere a carbunilor si de formare a jarului fara sa mai folositi alte substante ajutatoare.  Cum arata? Vedeti aici. Cum se foloseste? Faceti o gramada de carbuni (direct in gratar) si puneti varful dispozitivului langa ei. Actionati-l pentru aproximativ 20-30 de secunde si veti vedea scantei. Cu cat folositi aprinzatorul mai mult cu atat mai repede aveti jar, aprinzatorul accelerand procesul de aprindere.

Cu ajutorul unei torte (arzator) cu propan

Exista cartuse ( mici butelii ) cu propan pe care le puteti folosi pentru aprinderea carbunelui. Ele sunt foarte usor de transportat. Este suficient sa le conectati la un arzator / torta si sa o actionati asupra carbunilor. In cateva minute jarul este gata. Aceste torte actioneaza exact ca niste aruncatoare de flacari insa sunt din ce in ce mai putin utilizate din motive ecologice.

Alte metode

De foarte multe ori ne ajutam de hartie , in special ziare pentru a aprinde carbunii. Tineti insa minte ca hartia nu contine doar celuloza ci si tot felul de lianti chimici si in plus putem sa adaugam si cerneala tipografica daca vorbim de ziare. Ele vor produce cenusa si gaze nocive pe care nu le vrem in preajma preparatelor noastre. In plus, bucatile de hartie aprinse, au tendinta sa zboare din gratar, mai ales atunci cand bate vantul, iar noi nu vrem sub nici o forma sa dam foc casei vecinului sau padurii langa care ne-am oprit la iarba verde.

Stiu ca sunteti nerabdatori sa aflati lucruri mai complicate, dar trebuie sa le luam pe toate pe rand pentru a le intelege pe cele mai complexe. Pentru ca am primit multe solicitari, data viitoare vom vorbi despre afumare.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.