Totul despre legea gratarelor

2
5482

Recent in Romania a fost promulgata o lege (legea nr. 201, din 27 martie 2012) privind desfasurarea activitatii de picnic in aer liber. Potrivit reglementarilor legale gratarele in aer liber se vor putea desfasura doar in spatii special amenajate si dotate cu utilitati specifice, iar tulburarea linistii publice si poluarea mediului inconjurator vor fi sanctionate cu amenzi de pana la 3000 de lei.


Conform legii, “activitatea de picnic este definita ca activitatea de recreere desfasurata pe domeniul public sau privat al statului, de una sau mai multe persoane, care presupune consumul de bauturi si/sau alimente si, dupa caz, aprinderea sau nu a focului”.

O astfel de lege este binevenita, spunem noi, facand astfel din iesitul la gratar si iarba verde o experienta mult mai placuta si mai civilizata.

La ce trebuie sa fiti atenti atunci cand iesiti la gratar in aer liber si nu doriti sa va alegeti cu amenzi usturoatoare? Iata cateva reguli de bun simt, pe scurt, care va vor feri de necazuri:

*aprindeti focul doar in zonele special amenajate de autoritati si dotate cu spatii pentru gratar, pubele si toalete publice. In nici un caz nu aprindeti focul in paduri sau langa liziera acestora, in parcuri neamenajate pentru aceasta activitate sau intre blocurile din cartier. De asemenea, indiferent unde va aflati, in natura sau la dumenavoastra in curte, nu lasati niciodata focul nesupravegheat.

*renuntati la muzica data la maxim. O puteti asculta acasa, in intimitate, fara sa deranjati pe nimeni. Astfel va veti putea bucura in liniste de cantecul pasarelelor, fosnetul frunzelor, zumzaitul albinelor si nu in ultimul rand de sunetul delicios al sfaraitului carnii pe gratar.

*Nu aruncati resturi alimentare, ambalaje si mucuri de tigara in natura. Folositi pubelele pe care autoritatile sunt obligate sa vi le puna la dispozitie, conform acestei legi sau in lipsa acestora, folositi un sac de gunoi pe care il veti putea arunca la prima pubela pe care o intalniti in drum spre casa.

*Nu folositi produse de igiena (sapunuri, detergenti, etc) la o distanta mai mica de 30 de m fata de cursurile de apa, iar obiectele care au deservit activitatii de picnic nu pot fi spalate in cursurile de apa. In acelasi timp, se prevede ca apa folosita in urma picnicurilor sa fie imprastiata pe sol. In plus distrugerea panourilor informative este pedepsita cu amenda de 500 lei.

*un alt articol al legii se refera la faptul ca nu aveti voie sa hraniti animalele salbatice.

De asemenea, administratorii acestor zone special amenajate pentru picnic, fie ei autoritati publice sau privati, vor trebui sa asigure conditiile necesare activitatii de picnic, riscand la randul lor amenzi de pana la 50.000 lei, in cazul in care nu respecta legea.

Amenzile sunt fi aplicate de reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, autoritatile administratiei publice locale si de de personalul MAI care au dreptul sa inspecteze aceste zone.


2 COMENTARII

  1. e bine ca sunt obligati sa faca gratare in spatii amenajate intrucat, meltenii nu fac numai mizerie ci si mult zgomot. nu mi-ar place ca meltenii sa fac gratar la mine in curte, iar plozii si invitatii lor sa-mi urle sub geamuri 🙂

  2. Astazi , 23.03 15 un individ (vecinul meu de apartament), fara bun simt , trece peste gardul verde plantat anul trecut , distruge o parte din trandafirii si alte flori si incepe gratarul. Este Postul Pastelui , si chiar daca nu tine post , nu trebuie sa afisam nesimtirea pe sub ferestrele celor care cat de cat se abtin de la carne. Cei drept nu are muzica , dar nesimtirea este f. crasa stiind doar ca am depus efort fizic si banesc ptr. acea portiune ce este destinata verdetii si nu batatorituli la un gratar. Ca sa se cunoasca , este vorba de orasul Buzau, str. Dorobanti , in fata blocului 11B, individul cu gradu inalt de nesimtire, locuieste in ap. 2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.