Zilele trecute ne-am hotarat sa profitam mai bine de calitatile gratarului ceramic cu carbune Primo si in mod special de forma sa ovala. Ne-am tooot gandit ce sa pregatim astfel incat sa utilizam (de preferat simultan) ambele zone de gatit, direct grilling (frigere) si indirect grilling (coacere).
Pe lista de optiuni erau: piept de rata, steak de ton, hamburgeri, s.a. dar nu ne-am putut hotari. Totusi nu a trebuit sa asteptam prea mult pentru ca s-a ivit si prima ocazie mai ales dupa ce am vazut pe raftul unui supermarket un steak de vita Tomahawk (dry aged) de 1,3 kg, 3 cm grosime si 38 cm lungime.
Dupa curatarea coastei ( steak de vita Tomahawk) de cele cateva pielite si grasimi am frecat carnea cu amestecul de condimente Mafia Coffee Rub de la Don Marco’s BBQ (acest mix de condimente e o nebunie gastronomica cand este asociat carnurilor rosii gen steak-uri de vita sau cotlete de berbec).
Cele 15-20 min. necesare aclimatizarii bucatii de carne sunt numai bune pentru preincalzit gratarul, ocazie cu care se poate imparti (seta) Firebox-ul cu ajutorul separatorului de carbuni. Astfel ai 2 mari beneficii atunci cand lucrezi la gratarul Oval Primo:
1) imparti de la sursa de caldura suprafata de gatit in 2 zone cu temperaturi de frigere/coacere diferite;
2) controlezi mult mai bine consumul de carbuni.
Odata incins gratarul de fonta din zona Direct Grilling, se aseaza bucata de carne, in cazul nostru steak de vita Tomahawk, pentru searing. Dupa 3-4 min. se intoarce coasta de vita si bucata de carne pe partea cealalta si se mai lasa alte 3-4 min. la frigere directa. Apoi pozitionati carnea pe zona de Indirect Grilling si lasati acest steak de vita Tomahawk sa se coaca (cu capacul pus) in timp ce osul sta pe gratarul de fonta.
Puteti servi un steak de vita Tomahawk in functie de cat de bine facuta preferati sa fie carnea: rare, medium-rare, medium-rose etc. – puteti citi si ghidul temperaturilor de aici!