Experti in gratare NAPOLEON am fost declarati, impreuna cu colegii de la CampingGrill.ro – Your Barbecue Shop, la sfarsitul cursului anual de 2 zile organizat de NAPOLEON Gourmet Grills Europe si desfasurat in vecinatatea orasului Viena, in localitatea Bad Vöslau.
Aici, intr-un peisaj de iarna (toata ziua a nins ca-n povesti ?), la crama podgoriei Schlossberg printre viile de Grüner Veltliner si alte soiuri, am avut placerea sa ne lasam invatati si testati in ale gratarelor in general, dar mai ales in ale gratarelor cu gaz pentru a deveni experti in gratare Napoleon.
Atat partea teoretica cat si partea practica, cea din urma desfasurata in aer liber la -2°C ? au pus accentul pe doua tehnici de preparare la gratar si implicit diverse echipamente si dotari ale gratarelor NAPOLEON. Zona de cooking & grilling, set-up-ul pe terasa cramei, se mandrea cu nu mai putin de 6 gratare cu gaz din seriile Rogue, LEX si Prestige ce erau in grija lui Adi Matzek, dublu campion mondial la gratare, responsabil ca noi sa devenim experti in gratare Napoleon ?.
In prima parte a training-ului grupa noastra de viitori experti in gratare Napoleon a fost distribuita sectiunii “SEARING & SIZZLE ZONE”. Evident ca nu a fost vorba doar despre cum frigi un steak de vita sau o bucata de carne pe gratarul de fonta sau inox al unui arzator ceramic de foarte mare putere ci am discutat si despre temperaturile bucatilor de carne, durata de frigere si metodele de a combina frigerea rapida si intensa cu indirect grilling. Cu aceasta ocazie Adi Matzek a pregatit cateva cotlete de berbecut, condimentate in feluri diferite, pe care le-a asezat pe gratarul incins al SIZZLE ZONE -ului unui Prestige Pro 500. Dupa aprox. 1 min, temperatura interioara a cotletelor era de aprox. 18°C, apoi le-a introdus sub capacul gratarului si le-a lasat pentru cateva minute la foc mic, indirect, pana temperatura carnii a ajuns la aprox. 52°C (adica ceva gen medium-rare). Servirea, gen degustare, a fost rapida pentru toti participantii … toti poftind intens ? stimulati de mirosurile ce ii inconjurau si de privelistea farfuriilor frumos aranjate.
Al 2-lea pilon al cursului a avut ca subiect … rotisorul. La prima vedere nu parea ceva sofisticat dar apoi Adi Matzek ne-a explicat si aratat diferentele intre gratarele cu gaz NAPOLEON dotate cu arzatoare dedicate pentru rotisor. Pentru cei interesati de acest domeniu va invitam sa luati legatura cu echipa CampingGrill.ro – Your Barbecue Shop, experti in gratare Napoleon… iar noi va spunem ca demonstratia lui Adi Matzek a cuprins un aperitiv la rotisor mai putin obisnuit … creveti la rotisor ? fripti in cos de inox (vedeti galeria foto).
Ulterior l-am asistat pe Adi Matzek in pregatirea si prepararea meniului pentru toti cursantii urmand ca noi, acasa, sa aplicam metodele de gatit invatate si retetele destainuite ca niste adevarati experti in gratare Napoleon. Dar cu ocazia acestui curs am mai descoperit regiunea Austriei de Jos ce trebuie trecuta pe lista de vacante viitoare mai ales ca este o regiune viticola recunoscuta si renumita. O plimbarea la sfarsitul verii sau toamna prin cramele frumos aranjate, moderne … ? … trebuie sa fie senzationala. ?