Aromatizarea uscata (SUA: Rub de la to rub = a freca) este un amestec de condimente, plate aromatice si alte ingrediente (de ex. zahar, sare etc.) cu care se freaca preparatele inainte de a fi gatite.
Unele tipuri de carne nu au nevoie de altceva decât de putina sare si piper, pe de alta aparte, altele insa adora sa inoate in sosuri sau sa fie aromate cu ierburi si condimente.
Aceste mixuri se pot prepara de voi insiva sau se pot gasi gata preparate. Rub-urile le puteti gasi si in forma umeda, cateodata, in comert, caz in care contin de obicei ulei.
Pentru ca multe din substantele volatile continute de condimente sunt solubile in ulei, este bine sa il folositi voi insiva cand masati/condimentati carnea cu rub-uri uscate. In plus, uleiul va va ajuta sa obtineti o crusta frumoasa, iar carnea nu se va lipi de gratar.
Cum folosim aceste mixuri de condimente? Pur si simplu le presaram peste carne (porc, pasare, vita, peste) si apoi frecam suprafata carnii, avand grija ca rub-ul sa ajunga peste tot. Este bine sa facem lucrul acesta chiar cu cateva ore inainte, pentru ca aromele sa aiba timp sa patrunda.
Cateva indicatii:
– condimentele macinate isi pierd aroma dupa cateva luni; este de preferat sa cumparati condimentele in forma de seminte si atunci cand aveti nevoie de ele, le puteti macina;
– propriile amestecuri de condimente trebuie pastrate in ambalaje ermetice si ferite de lumina;
– interactiunea condimentelor cu sucurile carnii conduce la formarea unei cruste pe carne la contactul cu gratarul fierbinte si la dezvoltarea de noi arome;
Iata si cateva idei de pregatire a propriilor voastre rub-uri:
Standard Rub: Standard Rub 5 linguri de ardei iute dulce; 3 linguri de piper negru macinat; 3 linguri sare grunjoasa; 2 lingurite usturoi granulat; 2 lingurite praf de ceapa; 2 lingurita ardei iute / chili;
Barbecue Classic: 4 lingurite sare de mare grunjoasa; 2 lingurite praf de ardei iute / chili; 2 lingurite de zahar brun; 2 lingurite praf de usturoi; 2 lingurite ardei iute dulce; 1 lingurita chimion macinat; ½ lingurita piper proaspat macinat;
Daca insa vreti sa mergeti la sigur, alegeti rub-urile gata preparate, in care eu am cea mai mare incredere si pe care le folosesc intotdeauna, de la Don Marco’s BBQ Rubs.
Sunt produse din condimente premium de cea mai buna calitate si atent selectionate, fara conservanti, coloranti au alte substante ascunse. Le gasiti aici.
Iata si ce contin si la ce le puteti folosi:
Condiment: |
Ingrediente: |
Recomandare: |
|
Dancing Sirtaki |
sare de mare; piper, ceapa; oregano, cimbru, pulbere de tomate; granule de fond de supa |
carne de miel si de porc |
intens aromat |
Mafia Coffee Rub |
cafea; sare marina; zahar de trestie integral, nerafinat; piper, ardei iute, oregano, pulbere de tomate; dextroza |
carne de miel, vanat, vita, porc |
aromat |
Pork Powder |
sare marina grunjoasa; usturoi, boia de ardei, piper; zahar de trestie nerafinat; |
carne de porc, pasare |
picant, aromat |
PigWing |
boia de ardei; piper; ceapa; usturoi; sare marina; zahar de trestie; fond de supa granule; arome naturale (contin gluten si soia); susan |
pasare, carne de porc |
aromat |
Crazy Chicken |
sare de mare; zahar din trestie nerafiant; ceapa; chili; curcuma |
pasare, peste alb, |
aromat |
Cherry Bomb |
sare marina; zahar de trestie nerafinat; scortisoara, piper, sirop de glucoza; visine; suc concentrat de visine |
carne de porc, pasare |
picant, aromat |
Si aici concursul promis cu premiul surpriza:
1. dati like paginilor de facebook Grill Society respectiv Bucatar Maniac;
2. postati acest articol pe facebook-ul propriu;
3. lasati aici (pe pagina GrillSociety blog) un comentariu in care sa ne spuneti: ce fel de condimentare folosesti? Nu uitati sa notati in comentariu numele cu care ati dat share si like precum si adresa de e-mail la care va putem contacta in cazul in care castigati.
4. comentariile se pot lasa pana marti 19 Noiembrie 2013 ora 21.00.
Castigatorul va fi ales prin tragere la sorti in data de 20 Noiembrie 2013! Succes!
PORK POWDER IMI PLACE MAI PICANT DAR NICI SA-TI IA GURA FOC ASA CAT SA SE SIMTA GUSTUL USOR PICANT, SI DANCING STIRTAKI PENTRU CEILALTI MEMBRI AI FAMILIEI CARE PREFERA MANCAREA AROMATA
De obicei la condimentarea uscata folosesc fulgi de chilly,curry,cuisoare proaspat macinate si eventual scortisoara,menta uscata,cimbru ,sare si piper…asta e o reteta din multe altele care pot exista 🙂
Szocs Dana
Andreea Denisa Mail : [email protected]
De obicei eu folosesc cel standard , din : sare, piper, boia, praf sau granule de usturoi , cand vreau sa fie picant , folosesc si praf de chilly.
La condimentare uscata folosesc: sare, piper, chilly, fulgi de usturoi, in functie de carnea folosita si cimbru. 🙂 Laura Barbir
…sare, piper, coriandru, cimbru…
PREFER MAI BINE CONDIMENTELE OBISNUITE K DE EXEMPLU VEGETA CU GUST DE GAINA SAU CONDIMENTE ANUME PT PUI PRAJIT LA CUPTOR PREFER SA IL FAC K LA MAMA AKASA
De obicei folosesc cele clasice,sare,piper,boia de ardei,curry,chilly,scortisoara,nucsoara
[email protected]
Pentru condimentarea uscată folosesc: sare,piper,busuioc,cimbru, boia de ardei dulce ( pentru soţ mai adaug si boia iute pentru că aşa îi place nu drep pedeapsă pentru altceva).
Folosesc vegeta , cimbru si 7condimente , amestec care se gaseste in macelariile musulmane.
Si eu il folosesc pe cel standard, dar nu respect intotdeauna regula si mai combin si componente care imi plac dar care apartin celorlalte mix-uri .
https://www.facebook.com/kamellya.kmy/posts/685866724765797
Pentru condimentarea uscata imi place sa folosesc piper alb, piper negru, boia de ardei, sare, uneori busuioc sau curry, cimbru sau oregano, functie de tipul de carne.
din comert
De obicei eu folosesc cel standard , din : sare, piper, boia, praf sau granule de usturoi , cand vreau sa fie picant , folosesc si praf de chilly.
Manole Angelica
adresa de e-mail:[email protected]
de cele mai multe ori folosesc boia dulce, sare , piper,cimbru rozmarin, dar uneori mai pun si secretul gustului sau alte condimente gata facute din comert
piper cu lamaie,cimbru si boia dulce +sare
=
Eu folosesc : piper, cimbru ,boia iute/dulce , si vegeta fara sare de la plafar ,
Pentru condimentarea uscată folosesc: sare,piper negru ori alb,busuioc,cimbru,rozmarin,boia iute ori dulce,menta uscata, oregano,ghimbir macinat,depinde de carnea pe care o gatesc .
FB: Rotaru Gabriela Tatiana
e-mail: [email protected]
FB:Aurora Carmen
[email protected]
Pentru condimentarea uscata imi place sa folosesc piper alb sau piper negru,sare, boia de ardei dulce, cimbru,boia dulce,fulgi de usturoi si uneori busuioc sau curry, oregano, functie de tipul de carne.
Cel mai des folosesc metoda de condimentare uscata. Frec bucata de carne cu diferite condimente si putin ulei de masline, o las la rece vreo 2-3 ore si apoi o prepar, pun o garnitura langa si cam atat :D.