Asa cum v-am promis cand am vorbit despre tipuri de carbune, astazi va voi descrie metodele cele mai bune de aprindere ale acestora. Sunt sigur ca pe cateva dintre ele le cunoasteti deja, dar sa vedem daca toate sunt corecte… Ca sa stim de la inceput despre ce vorbim, carbunii sunt perfecti pentru gratar, atunci cand, dupa ce i-am aprins si s-au inrosit, ei vor fi acoperiti de o pelicula de cenusa gri.
Retete la gratar din gradina lui Bucatar Maniac
Sa vedem cum isi rasfata Bucatar Maniac prietenii si familia cu preparate la grill. Fie ca foloseste un grill cu gaz Outdoorchef sau unul cu carbune, Bucatar Maniac a devenit expert: puii intregi, frigaruile aromate sau tartele de sezon sunt toate realizate in mod senzational doar la gratar! Va propunem sa va delectati cu trei retete transformate in realitate si de ce nu sa incercati sa le puneti in practica si acasa!
Ce fel de carbune, gaz sau brichete folosim la gratar?
Daca ar fi sa luam la rand toti combustibilii de pe piata care se folosesc la gratar ne-ar lua cateva pagini, dar voi incerca sa va schitez un ghid pe scurt, in asa fel incat sa stiti de ceea ce aveti nevoie atunci cand gatiti, in functie de modelul gratarului vostru. Carbune, gaz sau brichete?
Ce tip de carbune folosim?
Carbunele de lemn
Desigur, atunci cand ne dorim un carbune pentru gratar de calitate vorbim despre
CAPACUL la gratar
Un accesoriu foarte important al gratarului este capacul. Cum sa gatim la gratar? Cu capacul deschis sau inchis? Care este diferenta? Va voi povesti in randurile care urmeaza!
A face gratar (cu gaz sau carbune) – fara capac – este aproape echivalentul de a gati deasupra unui foc de surcele, facut direct pe pamant. Este posibil insa nu ofera aceleasi posibilitati de reglare a temperaturii de care unele mancaruri au nevoie. Nici o sansa sa faceti afumare sau sa gatiti la temperaturi mai mici, pentru un timp mai indelungat.
Ce grill alegem – cu gaz sau carbune?
Este una din cele mai aprinse dezbateri intre impatimitii BBQ-ului. De obicei, pentru maestrii nu exista compromis si sunt fie intr-o tabara fie in cealalta. Departe de a fi expert, am ocazia de a gati pe cele doua grill-uri ale mele, unul cu gaz si unul cu carbune, si in randurile de mai jos am sa va povestesc care sunt diferentele dintre cele doua, iar apoi vom trage o concluzie.
Grill cu gaz
Grill-ul cu gaz are avantajul de a fi extrem de convenabil. Trebuie doar sa intorci un buton si te aflii in fata unei surse de caldura constante foarte usor de stapanit si ajustat.